Ισχυρότατη τραπεζική και όχι μόνο, πτώση – διόρθωση

Ισχυρότατη πτώση – διόρθωση στο χρηματιστήριο – Χάθηκαν τα σήματα αγοράς – Μεγάλη πτώση στις τράπεζες έως -15%, πωλήσεις και στον FTSE 25

bankingnews.gr

Ισχυρότατη τραπεζική και όχι μόνο, πτώση – διόρθωση σημειώνεται σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο με αφορμή το γεγονός πλέον ότι θα καθυστερήσει η συμφωνία για τον Ιούνιο, ενώ η Κομισιόν αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα στο +0,5% η ανάπτυξη για το 2015.

Η δυσμενής ειδησεογραφία έχει επιστρέψει για τα καλά, ενώ το ΔΝΤ απειλεί να αποχωρήσει από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας αν οι ευρωπαίοι δεν συμφωνήσουν σε ένα γενναίο haircut του χρέους.
Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, οι τράπεζες υποχωρούν έως -15%, τα warrants έως -18% ο FTSE 25 έως -7% και γενικώς επικρατεί αρνητικό κλίμα σε μετοχές και ομόλογα.
Η αγορά αρχίζει να κουράζεται με τις παλλινωδίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που θα υποχρεωθεί να υπογράψει ένα πολύ σκληρό μνημόνιο (αν θέλει να κρατηθεί στην εξουσία).
Τα σήματα αγοράς που είχαν διαφανεί όλες τις προηγούμενες ημέρες πλέον έχουν χαθεί και εύλογα οι επενδυτές παίρνουν τα κέρδη τους.
Η συμφωνία θα υπάρξει αλλά τον Ιούνιο είναι μακριά για να διατηρηθεί το ανοδικό momentum στην αγορά ενώ αύριο συνεδριάζει η ΕΚΤ για να αποφασίσει για τα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Έχουμε αναφέρει ότι το αρχικό σχέδιο ήταν να επιβληθεί haircut 35% κατά μέσο όρο στα collaterals των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.
Ωστόσο και παρά τις καθυστερήσεις για συμφωνία η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τα haircut στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Το ελληνικό χρηματιστήριο μέσα σε ένα περιβάλλον προφανούς αβεβαιότητας δέχεται ισχυρότατες πιέσεις με το Γενικό Δείκτη να έχει κατέλθει στις 792 μονάδες με πτώση 4,05%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 787,05 μονάδες (-4,72%) και υψηλό στις 820,48 μονάδες (-0,67%).
Ο τζίρος σε μέτρια επίπεδα, διαμορφώνεται στα 58 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος φτάνει στα 122 εκατ. τεμάχια, εκ των τα 112 εκατ. τεμάχια έχουν διακινηθεί στις τράπεζες και τα 5,1 εκατ. στα warrants.
Η Eurobank έχει διακινήσει μέχρι τώρα τον μεγαλύτερο όγκο στο χρηματιστήριο παραμένει παραδοσιακά η μετοχή με τον μεγαλύτερο όγκο τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά προέρχεται από 8ήμερο ράλι αντίδρασης, με το Γενικό Δείκτη να έχει κερδίσει 17,21%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 18,53% και ο τραπεζικός δείκτης έχει κάνει ράλι 48,35%.

Η συμφωνία θα καθυστερήσει – Προσοχή στις μπλόφες – Ξεθώριασαν τα σήματα αγοράς

Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που επιδρούν σήμερα σε μετοχές και ομόλογα;
1) Η Κομισιόν αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία θέτοντας στόχο ανάπτυξη +0,5% το 2015.
Οι εκτιμήσεις αυτές επιδείνωσαν το ήδη βαρύ κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο.
2) Η συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ θα καθυστερήσει πάμε για συμφωνία τον Ιούνιο και η παράμετρος αυτή ξεθωριάζει τα σήματα αγοράς.
Η αγορά δίνει σήματα πώλησης πλέον.
3) Το νέο μνημόνιο έρχεται αυτό είναι 100% βέβαιο, ωστόσο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος με όλες αυτές τις καθυστερήσεις οι απαιτήσεις του νέου μνημονίου σε ύψος δανείου και νέα μέτρα να είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι έχουν εκτιμηθεί.
4) Υπό τον φόβο της ΕΚΤ και των πραγματικών απειλών της ΕΚΤ για τα ελληνικά collaterals των τραπεζών η Ελλάδα θα συμφωνήσει έστω και καθυστερημένα.
Αν η ΕΚΤ εφαρμόσει την απειλή της θα επιβάλλει haircut έως 35% στα collaterals των ελληνικών τραπεζών και αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα εξαντλήσουν πλήρως τα 47 δισεκ. απόθεμα εγγυήσεων που διαθέτουν.
Μετά από αυτό….το επόμενο επεισόδιο θα είναι capital controls στις τράπεζες δηλαδή χρεοκοπία.
Η ΕΚΤ αύριο 6 Μαΐου θα δώσει μάλλον την τελευταία ευκαιρία στην Ελλάδα και δεν θα επιβάλλει νέα haircut.
5) Στο χρηματιστήριο εμφανίστηκαν οι πωλητές πολύ εύλογα η αγορά θα κάνει μια «κοιλιά» άπαξ και η συμφωνία θα καθυστερήσει.
6) Η Πειραιώς που πρωτοστάτησε σε άνοδο έως +100% από τα ιστορικά χαμηλά σήμερα υποχωρεί έως -11% στα 0,3820 ευρώ.
7) Πιέσεις στην ΕΥΔΑΠ λόγω αποκοπής μερίσματος 0,20 ευρώ, ενώ εκτονώθηκαν οι μεγάλες πιέσεις στην Viohalco καθώς έκλεισε το arbitrage στην σχέση ανταλλαγής με την Σιδενόρ.
8) Στα ομόλογα επικρατούν πωλήσεις σήμερα.
Στο 2ετές ελληνικό ομόλογο το πιο αντιπροσωπευτικό χρεόγραφο της Ελλάδος η απόδοση βρίσκεται στο 20,42% από 18,80%.
9) Η αγορά προέρχεται από 8ήμερο ράλι γενναίας αντίδρασης, οπότε υπήρχαν έτσι κι αλλιώς σημαντικά κέρδη προς κατοχύρωση…

Οι 800 μονάδες αποδεικνύονται πολύ κρίσιμες βραχυχρόνια

Οι 800 μονάδες παραμένουν κρίσιμα τεχνικά σημεία για την αγορά πολύ βραχυχρόνια.
Η αγορά έφθασε στις 820 μονάδες και διόρθωσε με κρίσιμο σημείο βραχυχρόνια τις 800 και 780 μονάδες.
Με συμφωνία – που θα έρθει τον Ιούνιο – το ελληνικό χρηματιστήριο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία προς την ζώνη των  850-870 και σε επόμενη φάση 950 μονάδες.
Όμως προσοχή, το βασικό θέμα δεν είναι η συμφωνία – αυτή θα έρθει μέσα στις επόμενες εβδομάδες – αλλά η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εκεί θα υπάρχουν ζητήματα τα οποία ως κύματα αμφισβήτησης θα πλήττουν κατά περιόδους το ανοδικό momentum.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία….δεν χρειάζεται να αναφέρουμε που θα είναι η αγορά αρχικά 500 μονάδες και μετά ο σώζων εαυτό σωθείτω.

bankingnews.gr

* ,