Ισχυρή τραπεζική άνοδος στην Ευρώπη με αφορμή τα ήπια stress tests της ΕΚΤ στις 29/7 - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Ισχυρή τραπεζική άνοδος στην Ευρώπη με αφορμή τα ήπια stress tests της ΕΚΤ στις 29/7

12.07.2016 14:04

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν σήμερα (12/07) οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών σε Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία, καθώς αμβλύνεται η ανησυχία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές τράπεζες με το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). 

.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες των ιταλικών τραπεζών που θα προκύψουν με βάση τα stress tests της ΕΚΤ στις 29 Ιουλίου, θα είναι πολύ χαμηλότερες των εκτιμήσεων. Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Reuters, η Ρώμη βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την προστασία των τραπεζών.

.
Στη Φρανκφούρτη η μετοχή της Deutsche Bank ενισχύεται 4,7% στα 12,5 ευρώ. Η μετοχή της Commerzbank σημειώνει άνοδο 2,5% στα 5,9 ευρώ. Στο Μιλάνο, η Banca Monte dei Paschi, καταγράφει κέρδη 2,2% στα 0,30 ευρώ. Ράλι 8,5% στα 2 ευρώ σημειώνει η μετοχή της Unicredit, μετά το deal για την πώληση του 10% που κατέχει στην FinecoBank, έναντι 328 εκατ. ευρώ. Στα 2,3 ευρώ με άνοδο 4% διαπραγματεύεται η Banco Popolare. Aνοδικά κινούνται οι τραπεζικές μετοχές και στο Παρίσι.
H BNP Paribas ενισχύεται 3,5% στα 41,7 ευρώ, ενώ η Credit Agricole καταγράφει κέρδη 2,8% στα 7,8 ευρώ.

.
Κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί τις τελευταίες ημέρες.
Ενδεικτική του κλίματος είναι η χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να προτρέχουμε και καλό είναι να περιμένουμε τα αποτελέσματα των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ, στις 29 Ιουλίου.

.
Oι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν στα stress tests για τις ιταλικές τράπεζες δεν θα είναι 40 δισ. (όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά), αλλά 8 με 9 δισ. ευρώ. Προφανώς για ένα σύστημα 600 τραπεζών όπως το ιταλικό, τα 8 με 9 δισ. είναι διαχειρίσιμο πρόβλημα. Όταν ο Schaeuble δηλώνει «ας περιμένουμε τα stress tests» προφανώς και γνωρίζει το εύρος των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν στις ιταλικές τράπεζες και έτσι εξηγείται γιατί το Eurogroup εμφανίστηκε χθες χαλαρό.

.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi εμφανίζεται αισιοδόξος για την εξεύρεση λύσης. Όπως τόνισε, «μια συμφωνία για τις τράπεζες με την Ευρώπη είναι απόλυτα εφικτή, πάντα με σεβασμό στους ισχύοντες κανόνες», δήλωσε στην Corriere della Sera. Σύμφωνα με τον ιταλό κεντροαριστερό πρωθυπουργό, «αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι τα παράγωγα των ξένων τραπεζών και όχι τόσο τα προβληματικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τις ιταλικές τράπεζες».

.
Σε άλλο μήκος κύματος κινείται πάντως το ΔΝΤ, το οποίο εμφανίζεται προβληματισμένο για τις ιταλικές τράπεζες. Οι αδύναμες ιταλικές τράπεζες θα μπορούσαν να πλήξουν συνολικά το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας,  προειδοποιεί το Ταμείο. Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ιταλία έχει πεδίο εφαρμογής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εάν είναι αναγκαίο το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο δηλαδδή την οδηγία BRRD και το bail in.

.
Οι επιπτώσεις στον τραπεζικό κλάδο και το Brexit οδηγούν σε καθοδική αναθεώρηση του Ιταλικού ΑΕΠ τόσο το 2016 όσο και το 2017. Συγκεκριμένα το ΑΕΠ της Ιταλίας θα αυξηθεί κάτω από 1% το 2016 και περίπου 1% το 2017. Οι παλαιότερες εκτιμήσεις ήταν 1,1% ανάπτυξη το 2016 και 1,25% το 2017 που αναθεωρήθηκαν πτωτικά. Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η ασθενής ανάπτυξη της Ιταλίας θα μπορούσε να πλήξει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.Κατά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Brexit έχει αυξημένους καθοδικούς κινδύνους για την Ιταλία. Η ιταλική παραγωγή θα επιστρέψει στην προ του 2008 επίπεδα γύρω στο 2025. Κατά το ΔΝΤ οι αρχές αντιμετωπίζουν μια ιστορική πρόκληση. Θα πρέπει να μειωθεί το υψηλό ποσοστό ανεργίας ταχύτερα και ταυτόχρονα να εξυγιανθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών και να μειωθεί το δημόσιο χρέος το οποίο το 2016 θα φθάσει στο 132,9% του ΑΕΠ.

Reuters: Κοντά σε συμφωνία για τις ιταλικές τράπεζες

Κοντά σε συμφωνία για την προστασία των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα βρίσκεται η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Η Ρώμη επιδιώκει να εγκρίνει διάταγμα, το οποίο θα προβλέπει κρατική εγγύηση για τις τράπεζες, ώστε να τις βοηθήσει να πουλήσουν «κόκκινα» δάνειά τους στις αρχές του Αυγούστου, δήλωσε στο Reuters πηγή, προσθέτοντας ότι το πρώτο χαρτοφυλάκιο (κόκκινων δανείων) είναι έτοιμο για πώληση.
Υπό αυτό το πρίσμα, υποχωρούν οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων.
Ειδικότερα, οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων υποχωρούν κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,12%, σύμφωνα με στοιχεία του Tradeweb, ενώ αρχικά κινήθηκαν ανοδικά.
Η διαφορά τους με τις αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων (bund), υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών εβδομάδων.
«Εάν υπάρξει κάποιος τρόπος, με τον οποίο οι ιταλικές τράπεζες μπορούν να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνειά τους, αυτό θα ήταν πολύ θετικό για την οικονομία και, με τη σειρά του, θα επέτρεπε περαιτέρω μείωση στα spreads των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων (από τις αντίστοιχες των γερμανικών ομολόγων)», δήλωσε υπεύθυνος για τη στρατηγική της Mizuho.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017