Ιστορική συμφωνία για το Ιράν – Επιτυχείς οι διαπραγματεύσεις με τις 5+1 για το πυρηνικό πρόγραμμα | Mikrometoxos.gr

Ιστορική συμφωνία για το Ιράν – Επιτυχείς οι διαπραγματεύσεις με τις 5+1 για το πυρηνικό πρόγραμμα

15.07.2015 00:01
Ιστορική συμφωνία για το Ιράν
Επιτυχείς οι διαπραγματεύσεις με τις 5+1 για το πυρηνικό πρόγραμμα
 
Σε ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κατέληξαν, χθες, η Τεχεράνη και οι 5+1 μεγάλες δυνάμεις – ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία-, έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκησαν περισσότερο από μια δεκαετία.
Βάσει της συμφωνίας, θα αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, με αντάλλαγμα την επιβολή μακροπρόθεσμων περιορισμών στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Την ίδια ώρα, το «Reuters» μετέδιδε πως το Ιράν αποδέχθηκε ένα λεγόμενο σχέδιο «ξαφνικής αποκατάστασης», με το οποίο θα αποκαθίστανται οι κυρώσεις μέσα σε 65 ημέρες, αν παραβιάσει τη συμφωνία.
Μεταξύ των κύριων σημείων, η συμφωνία θέτει ως κύριο στόχο την εφαρμογή αυστηρών περιορισμών ώστε να διασφαλισθεί ότι το «Breakout» -ο χρόνος που χρειάζεται για τον εμπλουτισμό ουρανίου με σκοπό την κατασκευή ατομικού όπλου- θα είναι τουλάχιστον ένα έτος επί μία δεκαετία. Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει ότι ο αντιδραστήρας βαρέος ύδατος του Αράκ θα τροποποιηθεί ώστε να μην έχει την ικανότητα παραγωγής πυρηνικού καυσίμου για στρατιωτικούς σκοπούς. Επιπλέον, βάσει της συμφωνίας, θα εφαρμοστεί καθεστώς ενισχυμένων επιθεωρήσεων κατά τη διάρκεια ισχύος της συμφωνίας, αλλά και μετά από αυτή.
Την ίδια ώρα, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών θα αρθούν με την εφαρμογή από το Ιράν της συμφωνίας μετά την περί αυτού επαλήθευση της IAEA –στις αρχές 2016. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ. Τέλος, διατηρούνται οι κυρώσεις που αφορούν το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και την προμήθεια επιθετικών οπλικών συστημάτων.
 
Διεθνής ικανοποίηση – «Ιστορικό λάθος» λέει το Ισραήλ
 
Ο ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, καλωσόρισε την ιστορική συμφωνία, αναφέροντας ότι «ο Θεός εισάκουσε τις προσευχές του ιρανικού λαού». Η πυρηνική συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας με τον έξω κόσμο, έπειτα από χρόνια κυρώσεων, δήλωσε ο Ροχανί, ενώ υποσχέθηκε ότι η Τεχεράνη θα τηρήσει τις δεσμεύσεις, υπό τον όρο ότι οι μεγάλες δυνάμεις θα πράξουν το ίδιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε πως η συμφωνία είναι μία «ιστορική στιγμή» και ένα «νέο κεφάλαιο ελπίδας». Ο ίδιος υπογράμμισε πως η συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή, αν και όχι συνολική.
Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτήρισε τη συμφωνία μια ευκαιρία από την οποία αξίζει κανείς να επωφεληθεί και προειδοποίησε το Κογκρέσο ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε νομοθέτημα εμποδίσει την επιτυχή εφαρμογή της. Ο Ομπάμα υπογράμμισε επίσης πως με τη συμφωνία κλείνει κάθε δρόμος που θα μπορούσε να πάρει το Ιράν για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε πως η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για μία νέα φάση στις διεθνείς σχέσεις.
Με τη σειρά του, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πως οι έξι δυνάμεις έκαναν μία στέρεη επιλογή υπέρ της σταθερότητας και της συνεργασίας. «Ο κόσμος μπορεί τώρα να βγάλει έναν αναστεναγμό ανακούφισης», ανέφερε ο Πούτιν.
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν μία υπόσχεση, την οποία, όπως είπε, είχαν δώσει το 2009, να μην αναπτύξουν συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη από τη στιγμή που θα έχει επιτευχθεί μία συμφωνία με το Ιράν.
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» τη συμφωνία και είπε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για εμποδίσει την πραγματοποίηση των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017