Ισπανοϊταλικό «μπόνους» για τους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς Ράλι ανόδου στις τιμές του ελαιολάδου, με ρεκόρ εξαετίας στην εγχώρια και διεθνή αγορά | Mikrometoxos.gr

Ισπανοϊταλικό «μπόνους» για τους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς Ράλι ανόδου στις τιμές του ελαιολάδου, με ρεκόρ εξαετίας στην εγχώρια και διεθνή αγορά

24.01.2015 15:16

Ισπανοϊταλικό «μπόνους» για τους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς

Ράλι ανόδου στις τιμές του ελαιολάδου, με ρεκόρ εξαετίας στην εγχώρια και διεθνή αγορά, έχει πυροδοτήσει η μεγάλη πτώση της παραγωγής σε Ισπανία και Ιταλία, γεγονός που εκτιμάται από διεθνείς αναλυτές ότι θα προκαλέσει στροφή των καταναλωτών σε φθηνότερα υποκατάστατα προϊόντα.

Οι τιμές παραγωγού για τα ελληνικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα κυμαίνονται αυτή την περίοδο μεταξύ των 3,00-3,30 ευρώ το κιλό και παραγωγοί, ελαιοτριβεία αλλά και τυποποιητές έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από τη μεγάλη ζήτηση των αγορών του εξωτερικού.

H μεγάλη ξηρασία στην Ισπανία και η καταστροφή μεγάλου μέρους της ελαιοπαραγωγής λόγω δάκου στην Ιταλία εκτόξευσαν την τιμή του ελαιολάδου σε υψηλά έξι ετών. Συγκεκριμένα στην Ισπανία η μείωση της παραγωγής σε σχέση με πέρυσι φτάνει το 45% ενώ στην Ιταλία, παρά τις αρχικές δυσμενέστερες προβλέψεις, η μείωση φαίνεται να περιορίζεται στο 10%.

Στις δύο αυτές μεσογειακές χώρες, υπό κανονικές συνθήκες αντιστοιχεί το 70% της παγκόσμιας παραγωγής και πλέον οι αναλυτές επισημαίνουν πως η αύξηση της τιμής είναι τόσο έντονη που οι καταναλωτές θα στραφούν σε φθηνότερα υποκατάστατα.

Ισπανοϊταλικό «μπόνους» για τους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς

Συγκεκριμένα, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, εξαιτίας της ανόδου των τιμών ελαιολάδου, βλέπει μείωση της κατανάλωσης στην Ελλάδα το 2015 κατά 6% στους 160.000 τόνους και αντίστοιχη ποσοστιαία πτώση της τάξεως του 7% της παγκόσμιας κατανάλωσης στα 2,8 εκατ. τόνους.

Εξαιρετικά παρθένο
Οι εξελίξεις στις δύο βασικές ελαιοπαραγωγές χώρες της Μεσογείου οδήγησαν σε άλμα των τιμών. Η τιμή χονδρικής για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο βρέθηκε στις 4.282 δολάρια ανά τόνο τον προηγούμενο μήνα που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από το 2008 σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ισπανοϊταλικό «μπόνους» για τους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς

Διεθνείς οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν πως η αύξηση των τιμών θα πλήξει περαιτέρω την κατανάλωση κυρίως στη Νότια Ευρώπη που είναι και η μεγαλύτερη αγορά για το ελαιόλαδο και πως οι καταναλωτές θα στραφούν σε υποκατάστατα. Οι καλές καιρικές συνθήκες σε άλλα μέρη του κόσμου, ευνοούν αυτή τη στροφή. Η τιμή της σόγιας έχει υποχωρήσει κατά 20% φέτος και του φοινικέλαιου κατά 17%.

Μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα, η Ενωση Συνεταιρισμών Ηρακλείου Κρήτης ανέβασε κατά 30 λεπτά την τιμή του ελαιολάδου, προχωρώντας σε νέα αύξηση της τιμής παραγωγού στα 3,10 ευρώ ανά κιλό και έσπασε το φράγμα των 3 ευρώ για οξύτητες μέχρι 0,3.

Βασική αιτία της ανόδου το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Στην τιμή άλλωστε αυτή έκλεισε συμφωνία με εταιρεία του εξωτερικού για εξαγωγή ελαιολάδου. Ενδεικτικό των ανοδικών τάσεων που επικρατούν είναι ότι πριν από δέκα περίπου ημέρες η Ενωση Ηρακλείου είχε αυξήσει την τιμή παραγωγού από 2,80 ευρώ στα 2,95 ευρώ το κιλό.

Την ίδια ώρα, στην Πελοπόννησο, οι τιμές παραγωγού κινούνται στα επίπεδα των 3,30 ευρώ το κιλό, ενώ έχουν καταγραφεί κάποιες αγοραπωλησίες ακόμη και στα 3,40 ευρώ.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Με κριτήριο την ποιότητα όμως, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (Σ.Ε.ΒΙ.Τ.ΕΛ.), πάνω από το 70% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου είναι «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο». Στην Ελλάδα οι εξαγωγές του ελαιόλαδου που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο είναι κυρίως σε μορφή «χύμα», δηλαδή χωρίς τυποποίηση. Η Ελλάδα εξάγει μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου, σε μορφή «χύμα» στην Ιταλία.

Οι ιταλικές βιομηχανίες χρησιμοποιούν το εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο ως βελτιωτικό στα διαφόρων ειδών ελαιόλαδα που παράγονται στην Ιταλία, και στη συνέχεια το προωθούν στην αγορά, ακόμη και στην ελληνική, σαν τυποποιημένο ιταλικό ελαιόλαδο. Η διαδικασία αυτή κατατάσσει την Ελλάδα ως χώρα που κατέχει πολύ μικρό μερίδιο της αγοράς σε ό,τι αφορά το «επώνυμο τυποποιημένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο». Σε γενικές γραμμές, οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου σε μορφή «χύμα» αντιστοιχούν σε ποσοστό 90% των συνολικών εξαγωγών ελαιολάδου της χώρας.

Η ελιά καλύπτει σήμερα το 75,4% της καλλιεργούμενης έκτασης με δενδροκομικές καλλιέργειες. Με την ελαιοκομία ασχολείται το 34% του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, ενώ υπάρχουν στη χώρα μας 2.700 ελαιοτριβεία. Η μέση κατανάλωση ελαιολάδου σε εθνικό επίπεδο είναι η υψηλότερη στον κόσμο, φθάνει τα 20 κιλά ετησίως, ενώ στην Κρήτη φθάνει τα 25 κιλά. Παγκοσμίως καλλιεργούνται περισσότερα από 750 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, το 95% αυτών βρίσκονται στις μεσογειακές χώρες.

Το 93%
Από την ευρωπαϊκή παραγωγή το 93% της ελαιοπαραγωγής προέρχεται από τρεις μεσογειακές χώρες, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Οι εισαγωγές ελαιολάδου σε χύμα μορφή της Ιταλίας (κυρίως από Ισπανία και Ελλάδα) είναι μεγαλύτερες από το σύνολο των εξαγωγών της που αφορούν κυρίως σε τυποποιημένο ελαιόλαδο. Η Ελλάδα και η Ισπανία εξάγουν ελαιόλαδο στην Ιταλία η οποία το τυποποιεί και το επανεξάγει με όφελος τουλάχιστον 1 ευρώ το κιλό.

Η Ισπανία κατέχει την πρώτη θέση στην παραγωγή και την εξαγωγή ελιών και ελαιολάδου, ενώ στο έδαφός της καλλιεργούνται περισσότερα από 300 εκατομμύρια ελαιόδεντρα. Από τα 21 εκατομμύρια στρέμματα ελαιώνων το 92% προορίζεται για παραγωγή ελαιολάδου. Η μέση ετήσια παραγωγή ποικίλλει λόγω της ετήσιας μεταβολής του ύψους της παραγωγής ελαίων, αλλά γενικά κυμαίνεται μεταξύ 600.000 και 1.000.000 μετρικών τόνων, εκ των οποίων μόνο το 20% εξάγεται.

Η Ιταλία είναι η δεύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα της Ευρώπης, με το 75% της παραγωγής της να ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο». Στην Ιταλία υπάρχουν 37 ετικέτες ελαιολάδου με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης, τα οποία παράγονται σε όλη τη χώρα. Στην Ιταλία υπάρχουν περίπου 6.180 ελαιοτριβεία, με μέση ποσότητα κατεργασμένου ελαιοκάρπου για το 2006-2007 τους 3.500.000 τόνους και παραγωγή περίπου 600.000 τόνους ελαιολάδου. Το 90% του ιταλικού ελαιολάδου παράγεται στις νότιες περιοχές, τη Σικελία, την Καλαβρία και την Απουλία.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
nanos@pegasus.gr

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017