Ινστιτούτο Bruegel: Ή μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους ή 4ο μνημόνιο για την Ελλάδα | Mikrometoxos.gr

Ινστιτούτο Bruegel: Ή μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους ή 4ο μνημόνιο για την Ελλάδα

19.11.2016 11:35

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Νταρβάς, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Τα Νέα, διατυπώνει την άποψη ότι μετά το 2018 οι πιστώτες της χώρας μας έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε μια μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή σε ένα τέταρτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νταρβάς, αναφέρει: «Ακόμη κι αν η Ελλάδα έχει, όπως αναμένω ανάπτυξη την περίοδο 2017-2018, άρα και συνεπακόλουθη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ, αυτό θα παραμείνει σε αρκετά μεγάλο ύψος, ενώ ένα 80% του χρέους θα οφείλεται στον επίσημο τομέα. Την ίδια στιγμή, τόσο η οικονομική όσο και η πολιτική κατάσταση στη χώρα θα χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα.

Κάτω από τέτοιους όρους, για μένα παραμένει απίθανο να καταφέρει η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο. Οι επιλογές είναι λοιπόν δύο: είτε μια μεγάλη αναδιάρθρωση είτε ένα τέταρτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Αυτό που περιμένω ότι θα συμβεί είναι κάποιας μορφής αναδιάρθρωση χρέους με χρονικές επεκτάσεις στην ωρίμανση των ομολόγων, μαζί με χαμήλωμα ή πάγωμα των επιτοκίων, χωρίς πάντως αυτά να είναι αρκετά «για να αποφύγει η Ελλάδα ένα τέταρτο πρόγραμμα».

Μιλώντας για τις επενδύσεις υποστηρίζει ότι αυτό που λειτουργεί αποτρεπτικά δεν είναι το ύψος του χρέους αλλά η υπερβολική γραφειοκρατία όπως αποτυπώνεται και στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο από την παρέμβαση Ομπάμα στο θέμα του χρέους ο κ. Νταρβάς δηλώνει ότι «φοβάμαι ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν μπορεί να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την Ελλάδα».

Εκτιμά τέλος ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη πρόοδος στο θέμα του χρέους μέχρι τις γερμανικές εκλογές «πέραν ίσως κάποιων δημόσιων τοποθετήσεων ότι εάν η Ελλάδα εφαρμόσει το Μνημόνιο κάποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσαν να συμφωνηθούν μέχρι το 2018».

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017