Ιδού η Ρόδος, ιδού και το “πήδημα” κ. Τσίπρα – Του Γιώργου Κράλογλου

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το “πήδημα” κ. Τσίπρα

Του Γιώργου Κράλογλου

Η Ρόδος είναι το ΟΧΙ που κατάφερες κ. Τσίπρα. Το “πήδημα” είναι να μείνεις στο ευρώ, να μην κουρέψεις τις καταθέσεις, να ανοίξεις τις Τράπεζες, να φέρεις λεφτά στα Ταμεία, να μην κόψεις μισθούς και συντάξεις και να απομακρύνεις άλλες 600.000 απολύσεις αποτρέποντας 10.000 λουκέτα. Εκτός αν αναθέσεις και το “πήδημα” στον λαό…

Γιατί με τις Τράπεζες κλειστές και τα ΑΤΜ να βγάζουν χαρτζιλίκι πείνας έρχεται (πριν φύγει ο Ιούλιος) και το κουπόνι στα τρόφιμα.

Οι ξενοδόχοι τα είπαν ήδη και εγγράφως. Σε 10 ημέρες θα έχουμε προβλήματα τροφοδοσίας στα ξενοδοχεία.

Την περασμένη Τρίτη τα είπαν και οι βιομηχανίες τροφίμων και οι εισαγωγείς τροφίμων. Τα αποθέματα φθάνουν για ένα 10ήμερο και οι εισαγωγές θέλουν μετρητά και (κυρίως) άμεση εξόφληση και όχι επιταγές.

Σε ένα δίμηνο το ίδιο πρόβλημα και με τα φάρμακα αν δεν λυθούν τα προβλήματα ρευστότητας.

Οι φαρμακαποθήκες κάνουν ήδη το κουμάντο τους γιατί δεν ξέρουν τι τις περιμένει τόσο από την εγχώρια παραγωγή όσο και από τις εισαγωγές.

Στα νοσοκομεία τα φάρμακα θα δίδονται επιλεκτικά. Και εκεί το κράτος μπαταχτσής θα περάσει μεγάλη δοκιμασία.

Και αν αυξηθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα και τα ωράρια στην παροχή τους ποιος θα πληρώσει εισαγωγές ρεύματος από Βουλγαρία και Αλβανία με την ΔΕΗ να χάνει ήδη από τους λογαριασμούς;

Τι θα απαντήσει λοιπόν ο κ. Τσίπρας στον λαό  αν σε 48 ώρες (όπως έταξε) δεν φέρει συμφωνία και μαζί με την συμφωνία το νέο μνημόνιο ώστε να πειστεί η ΕΚΤ τα στείλει λεφτά επειγόντως και μάλιστα με ειδικές αεροπορικές χρηματαποστολές…

Να τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία και που είναι οι μεγάλες, οι μεσαίες και οι μικρές επιχειρήσεις και όχι τα χειραγωγημένα κρατικά μονοπώλια που συντηρούν τον κρατικοδίαιτο παρασιτισμό.

Το κράτος αδυνατεί να πληρώσει στις επιχειρήσεις επιστροφές ΦΠΑ και πληρωμές προμηθειών 5 δισ. ευρώ που ήδη ανηφορίζουν στα 7 δισ. ευρώ.

Αυτό λέγεται έλλειψη ρευστότητας που προστίθεται στις κλειστές Τράπεζες και στην άρνηση των ξένων προμηθευτών να παραδίδουν εμπορεύματα με τραπεζικές εγγυήσεις όσο θεωρούν την Ελλάδα σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Οι επιχειρήσεις αδυνατούν να αφομοιώσουν την ζημιά λόγω των υπέρογκων φορολογικών, ασφαλιστικών υποχρεώσεων και των εκτάκτων εισφορών με ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν την ρευστότητα με τραγικά αποτελέσματα και για τους εργαζόμενους.

Πρώτο αποτέλεσμα: Αναγγελίες για αποχώρηση μεγάλων ιστορικών πολυεθνικών συγκροτημάτων από τον χώρο των ασφαλειών, της ναυτιλίας και του εμπορίου. Ειδοποιήσεις που γενικεύθηκαν την τελευταία εβδομάδα και σχηματοποιούν αριθμούς εκατοντάδων απολύσεων.

Δεύτερο αποτέλεσμα: Οι επιχειρήσεις να συνεχίζουν να διατηρούν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το 23,8% των επιχειρήσεων σε προμηθευτές, το 17,9% σε ενοίκια, το 15,7% σε δόσεις δανείων.

Τρίτο αποτέλεσμα: Το 38,1% των επιχειρήσεων να έχει καθυστερημένες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ (το κύριο ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών), και το 31,9% προς την εφορία (σταθερά αυξημένο).

Τέταρτο αποτέλεσμα: Πάνω από το 20% των επιχειρήσεων να εκτιμά ότι δεν θα ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του 2015.

Συνολικό αποτέλεσμα των τεσσάρων παραπάνω αλληλένδετων συνεπειών είναι η 1 στις 3 επιχειρήσεις να δηλώνει ότι διατρέχει σημαντικό κίνδυνο κλεισίματος, το δε 3% από αυτές να τοποθετούν την διακοπή λειτουργίας μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Ο κίνδυνος λουκέτου είναι σημαντικά αυξημένος (50%) για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 1 άτομο προσωπικό και με τζίρο έως 50 χιλ. ευρώ) .Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Σε αριθμούς τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε λουκέτα, 10.000 επιχειρήσεων (σε πρώτη φάση) το επόμενο εξάμηνο, με απώλεια 20.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).

Από το κλείσιμο των Τραπεζών και μετά, το 55% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίζει στους επόμενους μήνες πλήρη αδυναμία στην καταβολή των μισθών.

Οπότε οι τάσεις επιλογής των ευέλικτων μορφών απασχόλησης… παγιώνονται σε ποσοστά άνω του 70%.

Πως ανατρέπονται όλα αυτά κ. Τσίπρα; Με συμφωνία εντός 48ώρου και άνοιγμα των Τραπεζών. Με ρευστότητα και ικανότητα της οικονομίας να οργανώσει την αναγκαία επενδυτική κινητοποίηση με στόχο την επανάκτηση του χαμένου μεριδίου συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο ΑΕΠ. Και για να επιτευχθούν χρειάζεται εθνική πολιτική και εθνική συνεννόηση όχι μόνο για το χρέος αλλά και για την ιδιωτική οικονομία. Εκτός αν το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει Μαδούρο και αναπολεί τον Χότζα.

[email protected]