Ο Βλαστός και το «καρέ της ντάμας» | Mikrometoxos.gr

Ο Βλαστός και το «καρέ της ντάμας»

25.01.2015 13:02

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΖΑ ΝΟΣΤΡΑ

Ο Βλαστός και το «καρέ της ντάμας»

Ενα… «καρέ της ντάμας» είχε στο πλευρό του ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός για να μπορεί να οργανώνει μέσα από τη φυλακή τις «δουλειές» του.

Η Λίτσα Βλαστού (αριστερά) γνωρίστηκε με τον κακοποιό το 2011. Από τότε κράτησαν στενές επαφές. Δίπλα, η 35χρονη δικηγόρος Αδαμαντία Αγγελέτου, σύμφωνα με τη δικογραφία, επισκεπτόταν τον Παναγιώτη Βλαστό στο κελί του, όπου είχαν και ερωτικές συνευρέσεις.

Γυναίκες της απολύτου εμπιστοσύνης του, πιστές στο πρόσωπό του, κάποιες μάλιστα ερωτευμένες μαζί του, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή των εντολών του κακοποιού και στις συναλλαγές του.

Πρόκειται για τη συνήγορό του και προφυλακισμένη μετά την απολογία της Μαντώ Αγγελέτου, την πρώην σύντροφό του Πένυ Καρπούζου και τη συνεργάτιδά της στο μαγαζί για νύχια που διατηρούσαν Μαρία Μουζακίτη.

Καθοριστικός είναι ο ρόλος της Λίτσας Βλαστού, η οποία από «δεξί χέρι» του βαρυποινίτη εξαδέλφου της στράφηκε εναντίον του όταν ο ίδιος τη στοχοποίησε. Τη μικρότερη εμπλοκή στην υπόθεση φαίνεται πως είχε η πρώην σύζυγος του Π. Βλαστού, η οποία αν και αναφέρεται ως κατηγορουμένη στη δικογραφία, αφέθηκε ελεύθερη, αφού προσκόμισε τα συμβόλαια από την πώληση ακινήτων του πατέρα του Βλαστού, δικαιολογώντας έτσι τις 332.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι της.

Ο Βλαστός και το «καρέ της ντάμας»

Εφτιαχνε βόμβες και μετέφερε όπλα
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο κύκλωμα που είχε στήσει ο Π. Βλαστός διεκδικεί η εξαδέλφη του Λίτσα. Μέχρι τις πρώτες μέρες του 2015, όταν μια ισχυρή βόμβα τοποθετήθηκε στο σπίτι της στη Μεταμόρφωση, η συνομήλικη συγγενής του Βλαστού ήταν ο «δικός του άνθρωπος». Οταν όμως ο ίδιος νόμισε ότι του είχε «εξαφανίσει» 250.000 ευρώ, την έβαλε στο στόχαστρό του. Για να γλιτώσει, η Λίτσα απευθύνθηκε στην αστυνομία. Και έμελλε να είναι ο άνθρωπος που ξεδίπλωσε το κουβάρι του μεγαλύτερου δικτύου μαφίας των τελευταίων χρόνων.

Στις επτά καταθέσεις που έδωσε η Λίτσα στους αξιωματικούς του Τμήματος Εκβιαστών περιέγραψε ανάγλυφα την ιστορία της σχέσης της με τον εξάδελφό της. Μέσα από αυτές περιγράφεται ο ισχυρός χαρακτήρας μιας γυναίκας που στο πλαίσιο του επαγγέλματός της έκανε οξυγονοκολλήσεις, ενώ ως συνεργάτιδα του Π. Βλαστού είχε μάθει να φτιάχνει βόμβες, να μεταφέρει όπλα και εκρηκτικά και να λαμβάνει χρήματα από ιδιοκτήτες μαγαζιών για «προστασία» και τοκογλυφικά δάνεια…

«Ο πατέρας μου και ο πατέρας του Παναγιώτη ήταν αδέρφια. Συναντηθήκαμε στην κηδεία του θείου μου του Αντώνη, τον Μάρτιο του 2011, και από τότε κρατούσαμε στενή επαφή. Είχαμε κοινωνικές επαφές, πήγαινα στα επισκεπτήρια, παραβρισκόμουν σε δίκες, του πήγαινα ρούχα, περιοδικά και φάρμακα στη φυλακή», περιγράφει η γυναίκα.

Για να την ευχαριστήσει για τις υπηρεσίες που προσέφερε, ο Π. Βλαστός της έδινε μισθό, αρχικά 600 ευρώ και μετά 1.000. «Τότε, η Καρπούζου Παναγιώτα (Πέννυ) διατηρούσε δεσμό με τον Βλαστό. Με αντιμετώπισε με καχυποψία. Δεν με χώνευε γιατί θα της έτρωγα τη δουλειά ως ”δεξί χέρι” Βλαστού», είπε.

«Τον Φεβρουάριο 2012, ο Βλαστός με την Πέννυ χώρισαν και ο Παναγιώτης έδωσε εντολή η Πέννυ να μου δώσει 92 ή 98.000 ευρώ, κληρονομιά του πατέρα Βλαστού και είχε παραλάβει με εξουσιοδότηση. Επίσης, μου έδωσε ένα κινητό με καταχωρημένα ονόματα. Ο Βλαστός έδινε εντολές να παραλαμβάνω κάθε μήνα χρηματικά ποσά από άτομα που αφορούσαν μηνιαίες δόσεις», διηγείται η Λίτσα.

Οπως λέει, η ίδια είχε λάβει 500.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 200 ευρώ από πατέρα του Γ. Σκαφτούρου, τα οποία είχε φέρει από Θεσσαλονίκη -τμήμα από τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου, όπως συμπληρώνει. Συνολικά η Λίτσα δηλώνει ότι είχε μαζέψει 1,5 εκατ. ευρώ. Το καλοκαίρι του 2014, ο Βλαστός είχε πει στη Λίτσα ότι ετοίμαζε μια μεγάλη δουλειά και ήθελε να αγοράσει ένα καράβι. Η εντολή ήταν να δώσει τα χρήματα στην Αγγελέτου.

Σύμφωνα με την κατάθεση της Λίτσας, τη στιγμή της καταμέτρησης των χρημάτων από την ίδια και την Αγγελέτου στο σπίτι της, ο Βλαστός επικοινώνησε με τη δικηγόρο του και της είπε να ακυρώσει την παραλαβή.

Ωστόσο, κατά την καταμέτρηση τα χρήματα ήταν 1.250.000 ευρώ -έλειπαν 250.000 ευρώ. Οταν τον ενημέρωσε η δικηγόρος, ο Βλαστός άρχισε να φωνάζει και της είπε να φύγει από εκεί, να μη δίνει στίγμα με το κινητό της, ότι δηλαδή είχε πάει στο σπίτι της Λίτσας.

Από τότε άρχισαν οι απειλές. Η γυναίκα περιγράφει τις δραματικές στιγμές που έζησε όταν την έπαιρνε τηλέφωνο ο εξάδελφός της εκβιάζοντας να παραδώσει τα χρήματα. Του έδωσε 17.000 που είχε σε οικογενειακό λογαριασμό, 3.000 από την πώληση του αυτοκινήτου της και του είπε ότι έχει κάνει αίτηση στην τράπεζα για να λάβει τα υπόλοιπα χρήματα σε δάνειο. «Αν δεν βρεις τα λεφτά θα σας τινάξω στον αέρα, θα σας ξεκληρίσω όλους… Για μένα πρώτη είσαι εσύ και μετά ο Ναστούλης», της είχε πει.

Τέλη Δεκέμβρη, ο Π. Βλαστός ανακάλυψε ότι η Λίτσα του είχε πει ψέματα για το δάνειο. «Με πήρε τηλέφωνο και με απειλούσε. Καρ…, πουτ… θα σε σκοτώσω, θα πεθάνετε όλοι, πήγαινε στην αστυνομία, δεν θα μπορέσουν να σε γλιτώσουν. Και 10 αστυνομικοί να σε φυλάνε θα σε σκοτώσω», της είχε πει. Η Λίτσα δεν είχε όμως άλλη διέξοδο από την αναζήτηση βοήθειας από την αστυνομία. Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή. Τα στοιχεία από τις 7 καταθέσεις της και τα «καρνέ» της, όπου σημείωνε τα ποσά που λάμβανε από διάφορα πρόσωπα που είτε ήταν συνεργοί είτε θύματα του κυκλώματος, «ξήλωσαν» πόντο πόντο την ελληνική Καμόρα.

Η «Πέννυ» και οι… κοριοί της ζήλιας
Ζηλιάρα αποδείχθηκε η Παναγιώτα «Πέννυ» Καρπούζου, πρώην ερωμένη του Παναγιώτη Βλαστού. Η κατηγορουμένη έφτασε στο σημείο να «φυτέψει» κοριό στο τηλέφωνο του βαρυποινίτη για να διαπιστώσει αν υπάρχει δεύτερη γυναίκα στη ζωή του.

Ολα ξεκίνησαν όταν στις 13/12/12, ενώ είχε ήδη ερωτική σχέση με τον Π. Βλαστό, ο βαρυποινίτης τής έστειλε κατά λάθος ένα ερωτικό μήνυμα το οποίο απευθυνόταν σε άλλη γυναίκα. «Καλημέρα Μαντουλίνη όμορφο όλη μέρα» έγραφε το SMS και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η παρακολούθηση.

«Πήγα σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας, βρήκα τον πιο συμπαθητικό υπάλληλο, που δεν τον γνώριζα από πριν (…) και τον παρακάλεσα λέγοντας ότι έχω έναν φίλο στις φυλακές, ο οποίος έχει παρανόμως κινητό τηλέφωνο και κάτι έγινε και του έσπασε η κάρτα η οποία όμως δεν ανήκε στο όνομά του αλλά σε κάποιου άγνωστου αλλοδαπού. Τον παρακάλεσα να βγάλει μια άλλη κάρτα με τον ίδιο αριθμό για να εξυπηρετήσω τον φυλακισμένο.

Ο υπάλληλος με λυπήθηκε και χωρίς να απαιτήσει ταυτότητα μου ενεργοποίησε μια νέα κάρτα SIM με τον ίδιο αριθμό. Για να τον ευχαριστήσω του έδωσα 20 ευρώ», κατάθεσε στις αρχές η Π. Καρπούζου.

Η ερωμένη του Παν. Βλαστού τοποθέτησε τη νέα κάρτα SIM σε δική της συσκευή τηλεφώνου για να δει αν θα τον καλούσαν άλλα νούμερα, και κυρίως γυναίκες…

Επειτα, με την ίδια μέθοδο άλλαξε τις κάρτες SIM σε όλα τα κινητά τηλέφωνα του Παν. Βλαστού, στην προσπάθειά της να ανακαλύψει τη δεύτερη γυναίκα. Οταν ο Παν. Βλαστός άρχισε να της λέει ότι κάτι συμβαίνει με το τηλέφωνό του, εκείνη για να τον παραπλανήσει ξεκίνησε να στέλνει μηνύματα σε γνωστούς του με το περιεχόμενο «Μη μιλάτε. Προσοχή ΕΥΠ».

Τελικά έφτασε στην ταυτότητα της δεύτερης γυναίκας, η οποία ήταν η Αδαμαντία (Μαντώ – Μαντουλίνι) Αγγελέτου, η δικηγόρος του βαρυποινίτη. Η Π. Καρπούζου, τυφλωμένη από τον έρωτά της για τον Βλαστό, έστειλε SMS στη δικηγόρο και της έγραφε ότι «ο Παναγιώτης την κοροϊδεύει».

«Πιλότος» και κατάσκοπος
Μία ακόμη γυναίκα που φέρεται να λειτουργούσε ως «δόλωμα» της οργάνωσης είναι η Μαρία, φίλη της πρώην συντρόφου του Παναγιώτη Βλαστού, Πέννυς Καρπούζου.

Η γυναίκα, που διατηρούσε με την Καρπούζου κέντρο αισθητικής στο Χαλάνδρι, φέρεται να έχει πάρει από τον βαρυποινίτη 16.000 ευρώ προκειμένου να εκπαιδευτεί στον χειρισμό ελικοπτέρου ώστε να συμμετέχει στην απόδραση η οποία τελικά ματαιώθηκε. Και η ίδια βέβαια δεν κατάφερε να περάσει τις εξετάσεις ως πιλότος…

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η Μαρία Μουζακίτη παρακολουθούσε «στόχους», ενώ είχε συχνές τηλεφωνικές επαφές με Παναγιώτη Βλαστό και Βασίλη Στεφανάκο.

Στην κατάθεσή της στην Ασφάλεια μίλησε για τις σχέσεις της φίλης της Πέννυς με τον βαρυποινίτη υποστηρίζοντας ότι το 2011-2012 της είχε πει ότι θα την «έπεφτε» σε κάποιο στέλεχος της Alpha Bank γιατί έχει πολύ «πακέτο», ύστερα από εντολή του Βλαστού. Στην κατάθεσή της αναφέρει ότι η Καρπούζου δεν κατάφερε τελικά να προσεγγίσει το στέλεχος:

«Δεν ξέρω πόσες φορές προσπάθησε να τον προσεγγίσει, αλλά θυμάμαι ότι είχαμε πάει μαζί 3 φορές χωρίς να καταφέρουμε να τον δούμε. Είχαμε παρκάρει απέναντι από την τράπεζα στην οδό Πανεπιστημίου. Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο ο Βλαστός της ζήτησε να την πέσει στο στέλεχος, αλλά ξέρω ότι εκείνη είχε φωτογραφία του και δεν υπήρχε περίπτωση να του μιλούσε, παρά μόνο θα έβλεπε τις κινήσεις του, πότε έπιανε δουλειά και πότε σχολούσε», είπε.

Η ίδια ισχυρίστηκε ότι συνεργαζόταν με την πρώην σύντροφο του Βλαστού στο μαγαζί με τα νύχια και γνωρίζοντας τη σχέση της με τον Π. Βλαστό δεν μπορούσε να της αρνείται, γιατί φοβόταν. Οταν, όπως είπε, κατάλαβε ότι προσπάθησε να την μπλέξει η Πέννυ, άρχισε να απομακρύνεται.

Για τα μαθήματα που έκανε ως πιλότος ελικοπτέρου είπε ότι κατάλαβε πως ήθελαν να τη χρησιμοποιήσουν στην απόδραση και… απέτυχε επίτηδες στις εξετάσεις.

Μαντώ Αγγελέτου
Η ερωμένη δικηγόρος που έγινε αγγελιαφόρος

Η35χρονη Αδαμαντία Αγγελέτου, «Μαντούλι» όπως της είχε απευθυνθεί σε ένα από τα μηνύματά του ο Π. Βλαστός, είχε οριστεί αυτεπαγγέλτως συνήγορός του από το δικαστήριο σε μια δίκη του πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ωστόσο, η επαγγελματική τους σχέση εξελίχθηκε και σε ερωτική. Ηταν ο λόγος που χώρισε από την πρώην σύντροφό του Πέννυ Καρπούζου, η οποία είναι επίσης κατηγορουμένη στην υπόθεση και αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Μάλιστα, στο διαβιβαστικό της ογκώδους δικογραφίας αναφέρεται ότι η συνήγορος μπορούσε να επισκεφθεί τον Π. Βλαστό στο κελί του, όπου μάλιστα είχαν και ερωτικές συνευρέσεις…

Η ίδια βέβαια το αρνείται.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Βλαστός της είχε παραχωρήσει τη Μερσεντές του, ενώ η μητέρα της του έπλενε τα ρούχα και φρόντιζε να μην του λείπει ο σολομός, τα ακριβά ψάρια, το κατσικίσιο τυρί αλλά και το κολλαγόνο που του έστελνε στις φυλακές. Η έρευνα του τμήματος εκβιαστών έδειξε ότι η δικηγόρος ήταν εκείνη που μετέφερε τα χρήματα από τα λύτρα του Παναγόπουλου, ότι προμήθευε τον Βλαστό με καινούργιες κάρτες SIM και ότι είχε παίξει τον ρόλο της αγγελιοφόρου για τις συνεννοήσεις μεταξύ του βαρυποινίτη και των συνεργών του εκτός φυλακών. Αυτούς τους ρόλους υπέδειξε άλλωστε στις καταθέσεις της η Λίτσα.

Για λόγους εκδίκησης
Η Αγγελέτου απολογούμενη υποστήριξε ότι η εξαδέλφη του Π. Βλαστού καταφέρεται εναντίον της για λόγους εκδίκησης. «Η Λίτσα λέει ό,τι λέει για μένα για λόγους εκδίκησης. Επειδή αρνήθηκα να τη βοηθήσω πριν από περίπου έναν μήνα, όταν ο Βλαστός, στη δίκη τους στη Λάρισα για την απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Τρικάλων, την κατήγγειλε ότι οργάνωσαν μαζί την απόδραση και ότι έβαζε βόμβες για λογαριασμό του. Εγώ υπερασπίζομαι και δεν ταυτίζομαι με τον πελάτη μου», φέρεται να είπε.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ – ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017