Θρίλερ για την Ελλάδα, ακόμα δεν έχουν συμφωνήσει

Διάλειμμα στις 7 το πρωί για τελικές διαβουλεύσεις – Στις 04:55 ολοκληρώθηκε η τρίτη συνάντηση ανάμεσα σε Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ για πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι τέλος Αυγούστου – Πληροφορίες για αύξηση του ELA τις επόμενες μέρες – Απόσυρση νόμων που πέρασαν από τον Ιανουάριο του 2015 – Ζητούν «προκαταβολή» σκληρά μέτρα για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για νέο πρόγραμμα

Ακόμα σε εξέλιξη είναι η πιο κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των χωρών – μελών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα που άρχισε λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής!

Τελευταία εξέλιξη είναι ότι στις 7 το πρωί έγινε διάλειμμα για τις τελικές διαβουλεύσεις, όπως έγραψε σε tweet του ο Μαλτέζος πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε κλοιό αφόρητων πιέσεων για ολική οπισθοχώρηση και πλήρη αποδοχή κάθε αιτήματος των εταίρων. Η συζήτηση διακόπηκε τρεις φορές για κατ΄ιδίαν διαβουλεύσεων με την κ. Μέρκελ, τον Ολάντ και τον Τούσκ. Οι συζητήσεις πέρασαν απο πολλές φάσεις και σχεδόν έφτασαν μέχρι την ρήξη.

H εμπλοκή μετά και την τρίτη συνάντηση των «4» συνεχίζεται, με Ελλάδα και εταίρους να διαφωνούν σε δύο κρίσιμα θέματα:

– Στη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου ύψους έως 50 δισ. ευρώ σε εταιρία, υπό την διαχείριση των δανειστών, είτε στο Λουξεμβούργο, είτε εντός της χώρας. Η κυβέρνηση θεωρεί την πρόταση αποικιοκρατικού χαρακτήρα και δεν δέχεται την απαίτηση. “Θυμίζει δέκατο όγδοο αιώνα” έλεγε κυβερνητικό στέλεχος. Μάλιστα σημείωνε ότι δεν υπήρχε αυτο το θέμα μέχρι χθες το βράδυ.

– Στο ρολο του ΔΝΤ κατά το διάστημα μετά τον Μάρτιο του 2016, όταν και λήγει το τρέχον πρόγραμμα του Ταμείου. Η κυβέρνηση θέλει ένα κατά το δυνατον αμιγές ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Για το χρέος φαίνεται ότι παραμένει στο τραπέζι χωρίς αμφισβήτηση από τους ευρωπαίους εταίρους η αρχική διατύπωση του κειμένου, όπως την έθεσε η εληνική πλευρά περί συζήτησης για ρύθμιση σύντομα.

Όσο για το άλλο θέμα που ειχε προκαλέσει όλη νύχτα διαβουλεύσεις, περί απόσυρσης των “μονομερών ενεργειών” της κυβέρνησης δηλαδή των νομοσχεδίων της προηγούμενης περιόδου (για προσλήψεις, για ΕΡΤ, για δόσεις κλπ) οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εχουν υιοθετηθεί περίπλοκες διατυπώσεις, που δίνουν ευελιξία στην ελληνική πλευρά.

 

* ,