ΘΡΙΛΕΡ ΣΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΙ Τζιχαντιστής απειλεί να ανατινάξει 30 ομήρους

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ της ομηρίας σε κεντρική καφετέρια του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, όπου ένοπλος κρατά τις τελευταίες δώδεκα ώρες άγνωστο αριθμό ομήρων (πηγές τους προσδιορίζουν σε περίπου 30) απειλώντας ότι έχει τοποθετήσει βόμβες. Τουλάχιστον πέντε όμηροι έχουν καταφέρει να απελευθερωθούν, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν τους άφησε ο ένοπλος, ο οποίος κατά τα φαινόμενα είναι υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους, ή δραπέτευσαν. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες ομήρους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μια γυναίκα όμηρος έκλεισε τα φώτα της καφετέριας και στο σημείο επικρατεί πλήρες σκοτάδι, καθώς αυτή την ώρα στην Αυστραλία έχει πέσει η νύχτα.

Ο δράστης, ο οποίος εμφανίζεται στις φωτογραφίες που έρχονται από το σημείο της ομηρίας να φορά ισλαμική μαντίλα, αναφέρεται ως γνωστός της αστυνομίας, αν και τα στοιχεία του δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Νωρίτερα, η αυστραλιανή αστυνομία ανακοίνωσε πως διαπραγματευτές της αντιτρομοκρατικής ήρθαν σε επαφή με τον ένοπλο. Σύμφωνα με την αστυνομία ο άνδρας έχει ζητήσει να μιλήσει με τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ καθώς και να του παραδοθεί μία σημαία του ισλαμικού κράτους.

«Θα είμαστε υπομονετικοί. Θέλουμε το επεισόδιο αυτό να λήξει αναίμακτα», δήλωσε η υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Κάθριν Μπερν.

Τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν τη σταδιακή απομάκρυνση πέντε ομήρων, οι οποίοι εθεάθησαν να τρέχουν έξω από την καφετέρια Lindt και να φυγαδεύονται πίσω από τους παραταγμένους άνδρες της ειδικής ομάδας SWAT.

Τζιχαντιστής απειλεί να ανατινάξει 30 ομήρους

Η συγκεκριμένη καφετέρια όπου εκτυλίσεται η ομηρία βρίσκεται απέναντι από τηλεοπτικό σταθμό και νωρίτερα στιγμιότυπο έδειξε ορισμένους από τους ομήρους να στέκονται με τα χέρια ακουμπισμένα στη τζαμαρία. Επίσης έδειξαν μία ασπρόμαυρη σημαία, όμοια με αυτή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, να την κρατούν κάποιος που φαινόταν ως μέλος του προσωπικού της καφετέριας και μία γυναίκα.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η σημαία ήταν η «Σαχάντα», μία έκφραση πίστης στο Ισλάμ, η μετάφραση της οποίας είναι η εξής: «Δεν υπάρχει άλλος θεός εκτός από τον Αλλάχ. Ο Μωάμεθ είναι ο Αγγελιοφόρος του Αλλάχ».

Πληροφορίες και για βόμβες

Τζιχαντιστής απειλεί να ανατινάξει 30 ομήρους

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό Κανάλι 10, επικαλούμενο τις μαρτυρίες δύο εκ των ομήρων στο καφέ, ο ένοπλος υποστηρίζει επίσης πως τέσσερις βόμβες έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία, ωστόσο η αστυνομία δεν επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Εκκενώθηκαν κτίρια – Αυστηρά μέτρα ασφαλείας
Λόγω του πειστατικού εκκενώθηκαν γειτονικά κτίρια στο κέντρο του Σίδνεϊ, όπου οι πολίτες είχαν αρχίσει να στρέφουν την προσοχή τους στα Χριστούγεννα που πλησιάζουν.

Τζιχαντιστής απειλεί να ανατινάξει 30 ομήρους

Η αστυνομία απομάκρυνε κάποια άτομα από απέναντι κτίριο, ενώ άλλοι απομακρύνθηκαν με χρήση σκάλας από κτίριο πάνω από το καφέ.

Κεντρικές τράπεζες έκλεισαν τα γραφεία τους στο κέντρο και δόθηκε εντολή στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους στην περιοχή. Επιπλέον, καταστήματα σε ακτίνα τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων έκλεισαν.

«Περπατούσα κοντά στην πόρτα και τότε όλοι κάθισαν κάτω και η πόρτα κλείδωσε, πράγμα εξαιρετικά παράδοξο γιατί ποτέ δεν κλειδώνει, και ένας τύπος περπατούσε γύρω γύρω με ένα καπέλο και γένια», δήλωσε -αναφερόμενος στον ένοπλο- στην αυστραλιανή τηλεόραση ένας μάρτυρας – εργαζόμενος στην καφετέρια.

Τζιχαντιστής απειλεί να ανατινάξει 30 ομήρους

Ομογενείς αυτόπτες μάρτυρες, όπως ο Ακης Καστελλορίου που εργάζεται σε τράπεζα που στεγάζεται σε κτίριο της περιοχής και ο Γιάννης Τρυπιδάκης που διαθέτει δικηγορικό γραφείο στην περιοχή, είπαν ότι η εκκένωση των κτιρίων έγινε ψύχραιμα και με πειθαρχία.

Άμποτ: Πολιτικά υποκινούμενη ενέργεια
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, που έχει εδώ και καιρό προειδοποιησει για αυστραλιανούς στόχους από τζιχαντιστές, έκανε λόγο για «ενδείξεις ότι η ομηρία είναι πολιτικά υποκινούμενη».

«Είναι ένα πολύ δυσάρεστο περιστατικό. Κατανοώ τις ανησυχίες και την αγωνία του αυστραλιανού λαού», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άμποτ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την ομηρία.

Τζιχαντιστής απειλεί να ανατινάξει 30 ομήρους

Η Αυστραλία, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και της κλιμακούμενης δράσης της κατά του Ισλαμικού Κράους της Συρίας και του Ιράκ, βρίσκεται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού για επιθέσεις από τζιχαντιστές που έχουν ανατραφεί στην ενδοχώρα και επιστρέφουν από τη μάχη στη Μέση Ανατολή.

Το γεγονός δεν αφήνει ανεπηρέαστο το χρηματιστήριο, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές μπορεί να επιφέρει «βουτιά» του αυστραλιανού δολαρίου, το οποίο είναι ήδη υπό πίεση.

Οι ανησυχίες για μία επίθεση τζιχαντιστών στην Αυστραλία έχουν ενταθεί εδώ και ένα χρόνο, με τις υπηρεσίες ασφαλείας να έχουν αυξήσει τον συναγερμό για τρομοκρατία στο «κόκκινο» από τον Σεπτέμβριο.

Τζιχαντιστής απειλεί να ανατινάξει 30 ομήρους

Τότε εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους είχε ενθαρρύνει υποστηρικτές των τζιχαντιστών στα κράτη της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης και της Αυστραλίας, να πραγματοποιήσεουν επιθέσεις σε πολίτες ή στρατιωτικό προσωπικό εντός των χωρών.

Καταδικάζουν την επίθεση οι μουσουλμάνοι
Περισσότερες από 40 μουσουλμανικές οργανώσεις της Αυστραλίας καταδίκασαν σήμερα τη σύλληψη ομήρων από ένοπλο σε καφέ του Σίδνεϊ όπου έχει αναρτηθεί ισλαμική σημαία.

«Απορρίπτουμε κάθε απόπειρα κατά της ζωής οποιουδήποτε αθώου ανθρώπινου όντος και για την εμφύσηση του τρόμου στις καρδιές», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των μουσουλμανικών οργανώσεων που κάνουν λόγο για «παράλογη ενέργεια».

Τζιχαντιστής απειλεί να ανατινάξει 30 ομήρους

Σε μία αναφορά στη σημαία με την ομολογία της ισλαμικής πίστης, η ανακοίνωση σημειώνει ότι αυτή δεν αποτελεί «πολιτική διακήρυξη, αλλά θρησκευτική δήλωση πίστης που έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από κακόβουλα άτομα που δεν εκπροσωπούν κανέναν πέρα από τον εαυτό τους».

«Αυτό το είδος των παράλογων ενεργειών εξυπηρετεί μόνο τους στόχους όσων θέλουν να καταστρέψουν την καλή θέληση του αυστραλιανού λαού και να πλήξουν ακόμη περισσότερο το ισλάμ και τους αυστραλούς μουσουλμάνους σε ολόκληρη τη χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τζιχαντιστής απειλεί να ανατινάξει 30 ομήρους

«Οι σκέψεις μας κατευθύνονται στους ομήρους και τους συγγενείς τους. Προσευχόμαστε να έχουν ασφάλεια και ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα διευθετηθεί σύντομα με ειρηνικό τρόπο».