“Δίκες της Μόσχας” στο Υπουργείο Εξωτερικών

του Νικίτα Χρουστσόφ

Μεταξύ 1936 και 1938 ο Ιωσήφ Στάλιν οδήγησε στο απόσπασμα ή στη φυλακή πάνω από 700.000 μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης καθώς και την πλειονότητα των κορυφαίων στελεχών του. Ο κ. Νίκος Κοτζιάς δεν μπορεί φυσικά να επιτύχει έναν ανάλογο «άθλο» σε καθαρό αριθμό, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι ήθελε να εξασφαλίσει μια αντίστοιχη περίοπτη θέση στην Ιστορία.

Πληροφορούμε όμως τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ότι οι διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών του έχουν ήδη προσφέρει αυτή τη συμβολική φιλοφρόνηση: «Ο Κοτζιάς αναβιώνει τις Δίκες της Μόσχας», λένε μεταξύ τους οι διπλωμάτες αναφερόμενοι στην σπουδή του υπουργού να εξετάζει με τον μεγεθυντικό φακό όλα τα βιογραφικά ακόμα και των πιο βετεράνων διπλωματών και να επιμένει να μην προκηρύσσει τις θέσεις, να προχωρεί σε αυθαίρετες αντικαταστάσεις και να τοποθετεί παντού ανθρώπους που έχει «στρατολογήσει» ο ίδιος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Κοτζιάς με χαρακτηριστική ανυπομονησία περίμενε να φτάσει η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, δηλαδή αυτή που ξεκίνησε σήμερα  για να προχωρήσει στα σχέδιά του για την «εκκαθάριση του ΥΠΕΞ». Στους διαδρόμους του νεοκλασικού της Β. Σοφίας λέγεται ότι από ώρα σε ώρα ο υπουργός Εξωτερικών σκοπεύει να συγκαλέσει αιφνιδιαστικά το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο και να προχωρήσει στην εμβάθυνση του σχεδίου του για τον πλήρη έλεγχο από τον ίδιο των διπλωματικών αποστολών σε όλες τις νευραλγικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Θα πρόκειται για το κρεσέντο των ανοιξιάτικων εκκαθαρίσεων. Μετά το Βερολίνο και τη Λευκωσία, όπου τοποθέτησε αιφνιδιαστικά τον κ. Θεόδωρο Δασκαρόλη και τον κ. Ηλ. Φωτόπουλο, ετοιμάζεται να εκπαραθυρώσει από την πρεσβεία στην Ουάσιγκτον τον πρέσβη κ. Χρ. Παναγόπουλο και παράλληλα να προχωρήσει σε αλλαγές και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στη Γενεύη. Ο κ. Κοτζιάς δεν έχει κρύψει ότι θέλει να δημιουργήσει τον δικό του διπλωματικό στρατό. Θα το επιτρέψει ο κ. Αλ. Τσίπρας; Και τι λέει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που ουσιαστικά συγκυβερνούν;   

http://kourdistoportocali.com/post/45758/dikes-ths-mosxas