Η Fairfax αρχίζει να “λαμβάνει” από την Ελλάδα

Τον προσεχή Αύγουστο, η Fairfax Financial Holdings Limited θα συμπληρώσει τρία χρόνια “επίσημης” δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά. Ήταν Αύγουστος του 2012 όταν ο καναδικός όμιλος απέκτησε μέσω του Χ.Α το 14,78% των μετοχών της Grivalia Properties (τότε Eurobank Properties), πωλητής του οποίου ήταν η Lamda Development, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό της συμμετοχής της στην εισηγμένη στο 19,1%.

Ήταν από τις πρώτες μεγάλες τοποθετήσεις ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις για την ελληνική οικονομία. Η Fairfax, βέβαια, και ο επικεφαλής της Prem Watsa, είχαν ξεκινήσει τη χαρτογράφηση της αγοράς αρκετά νωρίτερα, όταν Ελλάδα ήταν συνυφασμένη με τη λέξη ρίσκο, κάτι που καταδεικνύει και την ικανότητά της να διαβλέπει ευκαιρίες εκί όπου οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται κίνδυνο.

Τυπικά, οι επενδυτικές της κινήσεις στην Ελλάδα ξεκινούν τον Αύγουστο του 2012. Ακολουθεί η υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση μετοχών της Grivalia, με τη Fairfax να προσφέρει ως αντάλλαγμα 6,86 ευρώ ανά μετοχή, να ανεβάζει το ποσοστό της στο 41,65%, ενώ τον Φεβρουάριο του 2014 ολοκληρώνεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Grivalia κατά 193 εκατ.ευρώ.

Με τη Fairfax να έχει τοποθετήσει σημαντικά κεφάλαια στην εισηγμένη, για τη χρήση του 2013 η Grivalia προχώρησε στη διανομή μερίσματος 0,18 ευρώ ανά μετοχή (το 2012 δεν είχε γίνει διανομή μερίσματος), το οποίο για την απελθούσα χρήση θα ανέβει ακόμη περισσότερο, στα 0,30 ευρώ (καθαρό), όπως αναμένεται να προτείνει η διοίκηση στη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων (στις 17/3/15) Ήση έχει δοθεί προμέρισμα (0,10 ευρώ) τον περασμένο Ιανουάριο και υπόλοιπο προς διανομή μέρισμα ανέρχεται σε 0,20 ευρώ. Για τη Fairfax που αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας με ποσοστό 41,50% (στις 31/12/14), το μέρισμα για τη χρήση του 2014 αντιστοιχεί περίπου σε 12,6 εκατ.ευρώ (το μέρισμα που αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές της εταιρείας, θα προσαυξήσει αναλογικά το μέρισμα των λοιπών μετοχών), ενώ με την τιμή της μετοχής πάνω από τα 8 ευρώ (8,15 ευρώ χθεσινό κλείσιμο), ο καναδικός όμιλος «γράφει» ήδη υπεραξίες.

Υπολογίζεται ότι η Fairfax Financial Holdings Limited αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές σε ελληνικά assets και, λόγω των συνθηκών, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος έως ότου αρχίζει να καταγράφει υπεραξίες από όλες τις επενδύσεις της στη χώρα, κάτι που ωστόσο είναι συνηφασμένο με τη στρατηγική της ως μακροπρόθεσμο επενδυτή. Πέραν της Grivalia, αποτελεί έναν από τους cornerstone investors που κάλυψαν, με το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ, την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, και πέρα αυτού έχει υλοποιήσει σημαντικές τοποθετήσεις στον όμιλο Μυτιληναίου και την Praktiker Hellas. Στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησης (http://www.capital.gr/Articles.asp?id=2216610) του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη με τον επικεφαλής του ομίλου Prem Watsa, ο τελευταίος δεσμεύτηκε για περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα, ενδεχομένως στον ενεργειακό κλάδο, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Σήμερα, η Fairfax Holdings, η ονομασία της οποίας προέρχεται από τη φράση Fair and Friendly Acquisitions, είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους, με πάγια 31,7 δισ. δολάρια και καθαρά έσοδα 469 εκατ. δολάρια. Ο Watsa κέρδισε τη φήμη του προχωρώντας σε επιτυχημένες προβλέψεις, όπως με την ιαπωνική κρίση του 1990 ή τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αλλά έχει και στο ενεργητικό του κάποιες περισσότερο αμφιλεγόμενες κινήσεις, όπως την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Blackberry. Προ ημερών η Fairfax κατέληξε σε συμφωνία εξαγοράς της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας Brit PLC, μια συναλλαγή αξίας 1,88 δισ. δολαρίων.

Ν. Χρυσικόπουλος

Πηγή:www.capital.gr