Η τελική πρόταση της Αθήνας για το άνοιγμα του ΧΑ | Mikrometoxos.gr

Η τελική πρόταση της Αθήνας για το άνοιγμα του ΧΑ

24.07.2015 08:12

Η τελική πρόταση της Αθήνας για το άνοιγμα του ΧΑ

Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ το σχέδιο για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου από Δευτέρα, μετά από 20 μέρες συναλλακτικής αδράνειας. Τι προβλέπει η ελληνική πρόταση για Ελληνες και ξένους επενδυτές. Οι προβλέψεις για συναλλαγές, Αμοιβαία και short selling.
Δημοσιεύθηκε: 24 Ιουλίου 2015 – 07:58
http://www.euro2day.gr/news/market/article/1350492/h-telikh-protash-ths-athhnas-gia-to-anoigma-toy-ha.html
Σήμερα αναμένεται το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην τελική πρόταση για επαναλειτουργία του ΧΑ που μέσω της ΤτΕ γνωστοποιήθηκε στην κεντρική τράπεζα.

H χθεσινή σύσκεψη εκπροσώπων της ΤτΕ , της ΕΕΤ, της ΕΚ, του ΧΑ και του ΣΜΕΧΑ κατέληξε σε τελικό σχέδιο κειμένου που θα περιγράφει τους όρους επαναλειτουργίας του ΧΑ σύντομα, ει δυνατόν την ερχόμενη Δευτέρα.

Όλα αυτά υπό το βάρος της 20ήμερης αργίας της χρηματιστηριακής αγοράς αλλά και των αξιολογήσεων που έπονται από FTSE και άλλους διεθνείς οίκους

Το τελικό κείμενο που αναμένει έγκριση ώστε να καθαρογραφεί ως υπουργική απόφαση, κάνει λόγο για:

– Ελεύθερη πραγματοποίηση συναλλαγών για ξένους επενδυτές.

– Ελεύθερη πραγματοποίηση συναλλαγών για Ελληνες επενδυτές, δηλαδή επιστροφή στο προ capital controls καθεστώς.

– Απαγόρευση μεταφοράς κεφαλαίων (προϊόν πώλησης τίτλων) Ελλήνων στο εξωτερικό.

– Απαγόρευση πραγματοποίησης συναλλαγών από Ελληνες επενδυτές σε ξένες αγορές.

– Απαγόρευση – καθολική – του short selling

Απαγόρευση εισροών – εκροών σε Αμοιβαία Κεφάλαια για διάστημα μίας εβδομάδος. Στο διάστημα αυτό, οι ΑΕΔΑΚ θα μπορούν να κάνουν διαχείριση για ίδιο λογαριασμό, ωστόσο οι επενδυτές δεν θα μπορούν να προχωρούν σε διάθεση και εξαγορά μεριδίων.

Με στόχο την όσο το δυνατόν συντομότερη επανέναρξη λειτουργίας της αγοράς, η χθεσινή σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων της ΤτΕ , Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χρηματιστηρίου και ΣΜΕΧΑ, κατέληξε στα παραπάνω σημεία τα οποία και έχουν ήδη κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως.

Την πρόταση συνοδεύει μελέτη, βάσει της οποίας αποδεικνύεται πως με την εφαρμογή του εν λόγω σχεδίουδεν αναμένονται υπέρογκες εκροές κεφαλαίων, ικανές να προκαλέσουν ουσιαστική στρέβλωση.

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017