Η σημερινή εικόνα στα τερματικά του Χ.Α. - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Η σημερινή εικόνα στα τερματικά του Χ.Α.

24.08.2015 18:15

Κατακρημνίστηκε το Χ.Α.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

www.naftemporiki.gr

Απώλειες άνω του 10% σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση που θύμισε το άνοιγμα του Αυγούστου, μετά την επιβολή των capital controls στις τράπεζες, καθώς και τις ημέρες της κορύφωσης της ελληνικής κρίσης το 2012.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 568,38 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλη πτώση 10,54%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 25ης Ιουνίου 2012 (566,79 μονάδες). Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 562,87 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 11,40%.

Μέσα στη σημερινή συνεδρίαση, η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου μειώθηκε κατά 4,1 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έχει διαπεράσει τα χαμηλά τριετίας, ενώ από την αρχή του έτους οι απώλειές του ξεπερνούν το 30%. Στα ίδια περίπου επίπεδα και η πτώση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ από την αρχή του έτους ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει πάνω από το 80% της αξίας του. Μόνο τον Αύγουστο ο δείκτης των τραπεζών έχει χάσει σχεδόν 70%, με τις τραπεζικές μετοχές να κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα, σήμερα η Alpha Bank έχασε 21,74%, η Πειραιώς έκλεισε στο -26,53%, η Eurobank υποχώρησε κατά 10,05% και η Εθνική σημείωσε απώλειες 23,08%.

Η εικόνα αυτή ήταν μια λογική συνέχεια των προοπτικών του τραπεζικού κλάδου. Όπως άλλωστε αναφέρουν στελέχη της αγοράς με την προκήρυξη νέων εκλογών, ο τραπεζικός κλάδος θα παρατείνει το «πάγωμα» των χορηγήσεων, η εμπιστοσύνη θα καθυστερήσει να επανέλθει και η οικονομία θα επηρεαστεί αρνητικά. Ο κλάδος σε κάθε περίπτωση θα δεχτεί ένα ακόμη πλήγμα, ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί και η αβεβαιότητα για την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος της ελληνικής οικονομίας, το οποίο περιλαμβάνει και τα μέτρα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Επίσης, η αγορά προβληματίζεται ως προς τους συσχετισμούς της επόμενης ημέρας των εκλογών καθώς και τις απρόβλεπτες δυναμικές που θα μπορούσαν να εμφανιστούν και να επιδράσουν καθοριστικά στο πολιτικό πεδίο. Όπως όλα δείχνουν η χώρα φαίνεται ότι εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο πολιτικών εξελίξεων, με τους επενδυτές να «υποδέχονται» τις σχετικές διεργασίες με έντονη ανησυχία.

Το κλίμα, επίσης, σήμερα επηρεάστηκε και από την πορεία των διεθνών αγορών, οι οποίες από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη σημείωσαν βίαιη πτώση. Τα διεθνή χρηματιστήρια χτυπήθηκαν σκληρά σήμερα, λόγω των ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, και δη της κινεζικής, ενώ και τα εμπορεύματα υποχώρησαν σε χαμηλά έξι και πλέον ετών. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι τις τελευταίες δέκα μέρες σχεδόν 5 τρισ. δολάρια έχουν χαθεί από τις διεθνείς αγορές.

Ισχυρές ήταν και οι απώλειες στο υπόλοιπο ελληνικό ταμπλό, με την Coca – Cola HBC να κλείνει με πτώση 11,49%, η Folli Follie βρέθηκε στο -16,67%, η ΔΕΗ στο -17,91%, η Ελλάκτωρ στο -16,15%, η ΕΥΔΑΠ στο -14,48%, ο ΟΤΕ στο -17,28% και η Τιτάν στο -12,57%. Απώλειες άνω του 8% σημείωσαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ Τέρνα και Aegean, ενώ άνω του 9% ήταν η πτώση σε Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ.

Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των τραπεζών (-22,67%), των τηλεπικοινωνιών (-17,28%), του εμπορίου (-16,57%), της υγείας (-14,40%) και των κατασκευών (-12,49%). Ανοδικά κινήθηκαν 12 μετοχές, 92 πτωτικά και 11 παρέμειναν σταθερές.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017