Η σημαντικότερη χθεσινή είδηση- ΙΟΒΕ: Καλύτερο το Οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Άνοδο σημείωσε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο, φτάνοντας τις  93,8 μονάδες, από 91,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Μεγάλη είναι η άνοδος σε σχέση με το περσινό αποτέλεσμα που ήταν στα χαμηλά των 87,1 μονάδων. Το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), τονίζει στην έκθεσή του, ότι αυτή η βελτίωση είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των προσδοκιών στις υπηρεσίες, την καταναλωτική εμπιστοσύνη και την στη βιομηχανία. «Φρένο», έβαλε το λιανικό εμπόριο και οι κατασκευές, που συνεχίζουν να δέχονται μεγάλες πιέσεις.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, «το οικονομικό πρόγραμμα εκτελείται, µε καθυστερήσεις αλλά χωρίς ουσιαστικές εκπλήξεις, τουλάχιστον ως προς τις κύριες του γραμμές, φαίνεται ότι οι οικονομικές προσδοκίες που είχαν υποχωρήσει βίαια µε επίκεντρο τον Ιούλιο του 2015 οδηγούνται προς σταδιακή ομαλοποίηση. Η ολοκλήρωση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων της πρώτης αξιολόγησης, αμβλύνει την αβεβαιότητα στο οικονομικό πεδίο»

Related image

Στην έκθεση δίνονται αναλυτικά τα σημεία, των μεταβολών ανά κλάδο:

Βιομηχανία:  Οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς µήνες ενισχύονται ελαφρά, το ισοζύγιο στις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα αποκλιµακώνεται ήπια.

Υπηρεσίες: Οι εκτιμήσεις για την κατάσταση των επιχειρήσεων και την ζήτησηκαι οι προβλέψεις για τη εξέλιξή της βελτιώνονται.

Λιανικό Εµπόριο: Οι θετικές εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αποκλιμακώνονται, ενώ και οι αισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή τους παραμένουν αμετάβλητες.

Κατασκευές: Αμβλύνονται οι πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων όμως από την άλλη πλευρά, τονίζεται ότι  επιδεινώνονται σημαντικά οι προβλέψεις  που αφορούν την απασχόληση.

 Καταναλωτική Εμπιστοσύνη:  Οι λιγότερο δυσμενείς προβλέψεις, φέρνουν άνοδο του δείκτη των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και για την οικονομική κατάσταση της χώρας, έως τον Νοέμβριο του 2017. Επίσης προς το καλύτερο κινήθηκε η πρόβλεψη για αποταμίευση και των λιγότερο δυσμενών προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας.