Η «παρέα της Αίγινας» που κυβερνά την Ελλάδα, ο Μαραντόνα και οι επαναστάτες

Η «παρέα της Αίγινας» που κυβερνά την Ελλάδα, ο Μαραντόνα και οι επαναστάτες

Αφιέρωμα στην «παρέα της Αίγινας», τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνούν την Ελλάδα και κρατούν τα κλειδιά της κρίσης στην Ευρώπη, δημοσιεύουν οι Financial Times. Κάνουν λόγο για τη γνωριμία του Αλέξη Τσίπρα με τον Γ. Βαουρφάκη στο νησί του Σαρωνικού αλλά και για τον Αλ. Φλαμπουράρη

«Ηταν μεσάνυχτα και ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούσε να αντισταθεί σε έναν ύμνο του glam rock. Ενώ ο σημερινός πρωθυπουργός περπατούσε στο ρυθμό του «I was Made for Lovin’ You» των Kiss, σε ένα νησιωτικό μπαρ γεμάτο περούκες και φανταχτερά κοστούμια, γύρω του ήταν τέσσερις άνδρες που θα τους όριζε υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μεγάλος απών ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οικονομολόγος που μετατράπηκε σε αντισυμβατικό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος συνήθως κάνει διακοπές εκεί κοντά», γράφουν οι Financial Times.

«Ενα χρόνο αργότερα, το μπαρ Εν Πλω, θα είναι ξανά γεμάτο από φανταχτερά ντυμένους γλεντζέδες, για το σαββατοκύριακο του καρναβαλιού. Ο ιδιοκτήτης, Γιάνης Δελής και οι εργαζόμενοι θα ντυθούν επαναστάτες. ”Αλλά οι πραγματικοί επαναστάτες δεν θα είναι εδώ αυτή τη φορά. Εχουν πολλά στο μυαλό του”, λέει».

Η «παρέα της Αίγινας», αυτό το δίκτυο φίλων παίζει έναν πιθανόν καθοριστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή περιπέτεια της Ελλάδας, γράφουν οι Financial Times. Εκεί ήταν που ο κ. Τσίπρας έγινε φίλος του κ. Βαρουφάκη και σχεδίασαν πώς η Αθήνα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη Γερμανία για να ξαναγράψει τους όρους της διάσωσης. Εκεί επίσης ο κ. Τσίπρας δέθηκε με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, έναν βετεράνο κομμουνιστή, ο οποίος θα βοηθήσει να «πουλήσει» ό,τι προκύψει από τις Βρυξέλλες στο ανήσυχο και γεμάτο προσδοκίες κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι Financial Times κάνουν αναφορά και στις αντίθετες φωνές που θα αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός στο εσωτερικού του κόμματός του, αναφέροντας ότι η πιο σκληρή αντίσταση θα έρθει από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, που δεν έχει ιδιαίτερη αγάπη για το ευρώ και την «ολοκληρωτική» ΕΕ.

Προς το παρόν διατηρείται η πειθαρχεία. Αλλά ορισμένα μέρη του ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν ότι ο κ. Τσίπρας και κάποιοι «Αιγινήτες» είναι «κρυφοί» σοσιαλδημοκράτες και οδηγούν το κόμμα προς το κέντρο και στην συνθηκολόγηση με το Βερολίνο. Ο φόβος: μια συμβιβαστική συμφωνία που θα θυσιάζει τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή του χρέους, ακύρωση των φιλελεύθερων νόμων για την εργασία, το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων και την κατάργηση της λιτότητας, αναφέρουν οι Financial Times.

Ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας, ένας προσεκτικός κομματικός ισορροπιστής με μια μεγάλη προσωπική αποδοχή, μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσεις τις διαφοροποιήσεις. Όταν ήρθε αντιμέτωπος με μια μεγάλη εσωκομματική αντιπαράθεση για την λίστα των υποψηφίων, πήγε στο πολιτικό συμβούλιο και κέρδισε. Κατά την διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας, πήρε στις πλάτες του το βάρος των ομιλιών και εμφανίσεων. Αυτή ήταν η δική του εκλογική νίκη.

«Εχουμε ένα φαινόμενο Μαραντόνα», λέει ο Στέλιος Κούλογλου στους Financial Times, ο οποίος εδώ και καιρό πηγαίνει στην Αίγινα όπως σημειώνεται. «Πήρε μία ποδοσφαιρική ομάδα δεύτερης διαλογής και την πήγε στην κορυφή», λέει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στον Αργεντίνο θρύλο του ποδοσφαίρου. «Ηταν πάνω του. Και χωρίς τον Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτα. Αλλά ακόμη μας αρέσει να διαφωνούμε για το ποιος θα εκτελέσει τα πέναλτι», συμπληρώνει μιλώντας ποδοσφαιρικά.

O κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά τους εσωτερικούς κινδύνους. Στην κορύφωση της κόντρας με τις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα, σκέφτηκε ότι είναι απαραίτητο να κάτσει προσεκτικά για ώρες να ακούσει αριστερίστικες ομιλίες σε συνάντηση του κόμματος για την εκλογή προέδρου. Και με συμβουλή του κ. Φλαμπουράρη, έδωσε σε ισχυρά ακροαριστερά στελέχη κορυφαίες οικονομικές θέσεις στην ενέργεια, την ναυτιλία και την βιομηχανία, εν μέρει για να διασφαλίσει ότι θα αντιμετωπίσουν τα διλήμματα που προκύπτουν από τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα και των εργατικών συνδικάτων.

Αν μια ευνοϊκή συμφωνία για την ευρωζώνη αποδειχτεί αδύνατη, ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ήδη σενάρια για μια απόρριψη ή για ένα δημοψήφισμα, γράφουν οι Financial Times.

«Ο Τσίπρας είναι ένας ταλαντούχος πολιτικός. Είναι πολύ καλός στους ελιγμούς» λέει ο Στέλιος Κούλογλου. «Αλλά δεν θα είναι σε θέση να παλέψει για μικρές αλλαγές στην δανειακή συμφωνία, θα τον φέρει σε δύσκολη θέση και το καταλαβαίνει αυτό. Προτιμάει να ρωτήσει τον λαό, να ακολουθήσει ένα ηρωικό μονοπάτι».