Η οικονομία σύρεται σε σπιράλ θανάτου…

 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εδώ και τρισήμισι μήνες ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει, όλο το εξαγγελθέν πρόγραμμα της κυβέρνησης έχει εκ των πραγμάτων ακυρωθεί, ενώ η οικονομία σύρεται σε σπιράλ θανάτου.
 • Του Απόστολου Σκουμπούρη
 • Ο ιδιωτικός τομέας βάλλεται πανταχόθεν, έχοντας την «προίκα» της ακινησίας του διμήνου Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου όπου δεν κινούνταν απολύτως τίποτα, ενώ το τελευταίο τρίμηνο μετά τις εκλογές, η ζημιά είναι σαφώς πιο ισοπεδωτική.Η χώρα μπήκε στο διεθνές κάδρο της αρνητικής προβολής, τα δημοσιεύματα για Grexit σκοτώνουν κάθε εμπιστοσύνη που με κόπο είχε χτιστεί, οι εγγυήσεις που ζητούνται από επαγγελματίες εισαγωγείς και άλλους είναι δυσβάστακτες, έως και απαγορευτικές.
  Σε μια συγκυρία όπου ήδη βρίσκεται σε οργανωτικό οργασμό η νέα τουριστική περίοδος, η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί σ’ ένα αυτιστικό σπιράλ πολιτικής… ”χασομέριας”, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.
  Αντί να μπουν μπροστά οι μηχανές για προσέλκυση επενδύσεων, καλλιέργεια περιβάλλοντος ανάπτυξης και εργασίας, η χώρα έχει εγκλωβιστεί – με ευθύνη της κυβέρνησης – σε μια μακραίωνη και αέναη «διαπραγμάτευση», που έχει φέρει στέγνωμα ρευστότητας.
  Αντί να έχει ξεκινήσει ανένδοτος και… προπαγάνδα για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας, αντί να έχει ξεκινήσει πραγματικός «πόλεμος» για το πώς θα δημιουργηθούν δουλειές για τους 1,5 εκατ. ανέργους του ιδιωτικού τομέα, η χώρα παραμένει στην… εντατική, εγκλωβισμένη.
  Ήδη φορείς και σωματεία της ιδιωτικής οικονομίας μέσω επιστολών και δημοσιεύσεων κάνουν την ύστατη προσπάθεια – στο μέτρο του δυνατού – να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου, για την πλήρη ισοπέδωση της οικονομίας.
  Παράλληλα, κάποιοι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι όπως πάει η κατάσταση, δεν θα αργήσει η ώρα που θα υπάρχουν οι πρώτες ελλείψεις προϊόντων για την σωστή λειτουργία των επιχειρήσεων και της οικονομίας.
  Πιστώσεις δεν δίνονται, εμπιστοσύνη δεν υπάρχει, δυνατότητα χρησιμοποίησης χρηματοπιστωτικών εργαλείων του παρελθόντος δεν υπάρχει, τουλάχιστον στο βαθμό που απαιτείται. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι σκληρή, ο χρόνος τρέχει αμείλικτα και απαιτεί λύσεις και αποφάσεις, έστω και οδυνηρές, έστω και δύσκολες.
  Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, κανένα μνημόνιο δεν τελειώνει με ένα νόμο, ούτε η οικονομία και ο… καπιταλισμός (ή ο σοσιαλισμός) φέρνει κεφάλαια, θέσεις εργασίας και… ευημερία άκοπα.
  Εμείς τα επισημαίνουμε. Δουλειά άλλων είναι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να κυβερνήσουν υπεύθυνα, όπως εκλέχθηκαν, ορκίστηκαν και… πληρώνονται γι’ αυτό το ύψιστο λειτούργημα. Η χώρα είναι μία, η οικονομία της χώρας είναι μία, ο τόπος αυτός είναι… ένας. Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι, μόνο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το καλό όλων μας…