Η νέα δεκάδα των (5) Long και (5) Short επιλογών για το α’ εξάμηνο του 2017 (από τον Μάνο Χατζηδάκη)

Η νέα δεκάδα των Long και Short επιλογών για το α’ εξάμηνο του 2017 είναι οι εξής:

5 Long Ιδέες

 

5 Short Ιδέες

 

 

Eurobank: Τρίτη συνεχόμενη εμφάνιση στις τοπ επιλογές. Θα είναι η τράπεζα με την πιο ενεργή διαχείριση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενώ η αποτίμηση της απέχει 40% από την τιμή της αύξηση κεφαλαίου του 2015.

Στερλίνα: Ήταν και θα παραμείνει σε πίεση μέχρι να ολοκληρωθεί το Brexit.
 

Aegean: Συνεχίζει να αποτελεί επιλογή λόγω αποτίμησης και έκθεσης στον Τουρισμό που πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ. Η  βουτιά του περυσινού β’ τριμήνου ακολουθήθηκε από το καλύτερο τρίμηνο όλων των εποχών. Ο ανταγωνισμός συμπιέζει τα περιθώρια αλλά η Aegean φαίνεται να έχει τις απαντήσεις στις εταιρίες χαμηλού κόστους

Ευρώ/ Δολάριο: Δεν αλλάζει κάτι σε ότι αφορά την στάση έναντι του ευρώ. Με τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και με δύο ή τρεις αυξήσεις επιτοκίων από την FED θα πρέπει να γίνουν τα απίθανα για να κρατηθεί το ευρώ πάνω από 1:1.

 

 

Alpha bank: H παρουσία δύο τραπεζών στο μετοχικό χαρτοφυλάκιο λόγω του υψηλού beta αυξάνει μεν το ρίσκο βελτιώνει ωστόσο το ανοδικό περιθώριο. Πιο συντηρητική επιλογή από την Eurobank θα ακολουθήσει και θα την ακολουθήσουν σε μια ανοδική τάση που θα εδραιωθεί στον κλάδο.

Χρυσός: Για το επόμενο χρονικό διάστημα η αδυναμία είναι το πιθανότερο σενάριο. Ωστόσο το ότι η τιμή εκφράζεται σε δολάρια πιθανόν να εξισορροπήσει τις απώλειες.

 

 Alpha bank: H παρουσία δύο τραπεζών στο μετοχικό χαρτοφυλάκιο λόγω του υψηλού beta αυξάνει μεν το ρίσκο βελτιώνει ωστόσο το ανοδικό περιθώριο. Πιο συντηρητική επιλογή από την Eurobank θα ακολουθήσει και θα την ακολουθήσουν σε μια ανοδική τάση που θα εδραιωθεί στον κλάδο. ΔΕΗ: Ίσως η πιο δύσκολη περίπτωση της Ελληνικής Αγοράς, λόγω των πολύ ειδικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η εταιρία (ανταγωνισμός, αύξηση απαιτήσεων, τιμή ρεύματος) και της έλλειψης ορατότητας σε ότι αφορά την χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος.

 

 

ΟΤΕ: Το αν ο ΟΤΕ έχει περιθώρια ανόδου φαίνεται στην χαμηλή απόδοση του ομόλογου του. Η αγορά τιμολογεί 2,5% ενώ η τιμή της μετοχής προεξοφλείται με το ακριβό επιτόκιο αναφοράς της χώρας. Θέμα χρόνου η αλλαγή των συντελεστών των μοντέλων που θα αποκαλύψουν το ισχυρό ανοδικό περιθώριο στην εταιρία με το υψηλότερο EBITDA και τις μεγαλύτερες ελεύθερες ταμειακές ροές από όλο το ΧΑ. Μεγάλη απόκλιση με τις σχετικές αποτιμήσεις των ξένων εταιριών οι οποίες βρίσκονται 25% υψηλότερα. Ο λόγος δανεισμού στις 0,7 φορές, επίπεδο αστείο για τα δεδομένα του κλάδου

Τιταν: Τα νέα δεν είναι τόσο άσχημα για να είναι κανείς απαισιόδοξος απ’ την άλλη πλευρά η αποτίμηση είναι αρκετά γεμάτη στα τρέχοντα επίπεδα. Η αγορά των ΗΠΑ παραμένει το ισχυρό σημείο όμως η μέχρι πρότινος ισχυρά κερδοφόρα αγορά της Αιγύπτου αντιμετωπίζει θέματα με την ισοτιμία του τοπικού νομίσματος.

 

* ,