Η μεγάλη εικόνα της Ελλάδας το τελευταίο 6μηνο είναι στάσιμη.

Οι λόγοι της πτωτικής τάσης της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς και της δημιουργίας νέων χαμηλών είναι γνωστοί.

Πολιτική αβεβαιότητα, επιστροφή και τελευταία αξιολόγηση της τρόικας, επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ποια η σχέση με τους πιστωτές μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Σε αυτό το κλίμα είναι λογική η δημιουργία ρευστότητας αλλά και η αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων αφού η πτώση ήταν καθολική σε όλες τις μετοχές χωρίς εξαιρέσεις και υπάρχουν πια μετοχές πού δεν δικαιολογεί η κεφαλαιοποίηση τους την αξία των εταιρειών.

Ήδη παρατηρούνται αγορές σε ορισμένες εισηγμένες από βασικούς μετόχους ή funds. (π.χ. Fairfax σε ΜΥΤΙΛ).

Η καταγραφή νέων χαμηλών έτους σε δείκτες και επιμέρους μετοχές έχει δημιουργήσει σημαντικές αποκλίσεις στους ταλαντωτές (RSI) σε σχέση με τα διαγράμματα τιμών και θα αναμέναμε μια τεχνική αντίδραση της Αγοράς χωρίς όμως να αλλάζει η πτωτική της τάση.

Μια πρώτη αντίδραση είχαμε την Πέμπτη και την Παρασκευή με την βοήθεια της ανακοίνωσης των στοιχείων για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου που ήταν θετικά με επιστροφή στην ανάπτυξη μετά από 24 τρίμηνα ύφεσης…

Αλλά και την ψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ που φέρνουν πιο κοντά την επιστροφή της τρόικας για να μπούμε στη τελική ευθεία για την τελευταία αξιολόγηση.

Οι ανοδικές αντιδράσεις σε μια πτωτική Αγορά θέλουν προσοχή από τους επενδυτές και θα πρέπει να γίνει διάσπαση κάποιας αντίστασης για να φανεί ότι υπάρχει δυναμική.

Εδώ και 5-6 μήνες, όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ασχολείται με το αν θα βρει η Ν.Δ. τους 180 βουλευτές ή όχι!

Σε μια συγκυρία που τίποτα δεν έχει κριθεί, όλη η πολιτική σκηνή ασχολείται με ένα θεσμό που στην ουσία δεν έχει ουσιαστικά καθήκοντα.

Ιστορική η ευθύνη του πολιτικού προσωπικού: Η χώρα κινδυνεύει από νέα… εκτροπή και επιστροφή σε συνθήκες 2012! Αυτό και μόνο, επιτάσσει την ανάγκη να υπήρχε εθνική συμφωνία για τη επιβίωσή της…

Το πολιτικό προσωπικό – όλων των «χρωμάτων» – φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνεται 100% το διακύβευμα και την επικινδυνότητα των καιρών!

Η χώρα δεν έχει διασωθεί οριστικά, ενώ η κοινωνία μετά από πέντε χρόνια “στεγνώματος” έχει εξοντωθεί οικονομικά…

Η οργή της κοινωνίας είναι τρομερή αλλά φαίνεται πως το πολιτικό προσωπικό δεν αντιλαμβάνεται 100% τον ιστορικό του ρόλο σ’ αυτή τη συγκυρία.

Ασχέτως με την μικρο-αντίδραση στην αγορά και ανεξάρτητα από το αν θα συνεχιστεί, η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου το τελευταίο διάστημα μαρτυρά με τον πλέον ξεκάθαρο και διαυγή τρόπο ότι υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο! Καταγράφεται μια μόνιμη, πεισματική, ανθεκτική πτώση, μια μονοδιάστατη πορεία απωλειών και «καταστροφής», δείχνοντας ότι προεξοφλούνται περαιτέρω δύσκολες ημέρες.

————————————

Χ.Α.: Το ελληνικό χρηματιστήριο είδε τα υψηλά έτους και τις 1.379 μονάδες στις 19 Μαρτίου του 2014, αλλά έκτοτε έχει συμπληρώσει 7μηνο πτωτικό σερί!

ΗΔΗ και ο Νοέμβριος είναι ζημιογόνος για το Γενικό Δείκτη σε ποσοστό 3,53%, με τον FTSE 25 να χάνει 4,65%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ήδη χάνει 10,44% της αξίας του!

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές λοιπόν ότι η αγορά όχι δεν ανταποκρίνεται στις εξαγγελίες για… success story, αλλά φαίνεται πως – τόσο στην αγορά μετοχών όσο και στα ομόλογα – υπάρχει μια ξεκάθαρη αποδοκιμασία των πολιτικών αδράνειας και ακινησίας.

Ασχέτως με τους επιμέρους – έκτακτους ή όχι – παράγοντες που επιδρούν στην ψυχολογία της αγοράς, όπως είναι το γεωπολιτικό ρίσκο, το «κρυφτούλι» για το νέο μνημόνιο και οι μεγάλες κόντρες πρόσφατα στο Eurogroup, κοινή είναι η άποψη ότι η μεγάλη εικόνα της Ελλάδας το τελευταίο 6μηνο είναι στάσιμη.

Οι ξένοι βλέπουν μια μνημειώδη στασιμότητα σε όλα τα επίπεδα, εξού και το κλιμακούμενο ξεπούλημα στο χρηματιστήριο τους τελευταίους μήνες.