“Η κυκλοφορία της εμπιστοσύνης είναι προτιμότερη από την κυκλοφορία του χρήματος” | Mikrometoxos.gr

“Η κυκλοφορία της εμπιστοσύνης είναι προτιμότερη από την κυκλοφορία του χρήματος”

06.03.2015 09:43

“Το ‘μαρτύριο της σταγόνας’ για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά και Οικονομία συνεχίζεται και η απαραίτητη ρευστότητα δείχνει να είναι είδος πολυτέλειας. 

Είναι σαν την ‘ταπεινή’ βενζίνη σε όχημα πολυτελείας. Χωρίς αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτε” τονίζει ο Σπύρος Παπαθανασίου.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi ανακοινώσε σήμερα την έναρξη αγορών τίτλων συνολικού ύψους 60 δισ ευρώ κάθε μήνα. Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά όπου δρομολογείται ένα τέτοιας έκτασης πρόγραμμα χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη. 

Ωστόσο η Ελλάδα θα μείνει εκτός “ποσοτικής χαλάρωσης”, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο του 2015, μέχρι η ΕΚΤ να θεωρήσει ότι το υπάρχον πρόγραμμα είναι επαρκής όρος για να κάνει και πάλι αποδεκτά τα Ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις χρηματοδότησης.

Επίσης, κομβικό θεωρείται το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας αναφορικά με το σχέδιο μερικής καταβολής δόσεων. Εκεί θα ζητηθεί αναλυτική κοστολόγηση των μέτρων. Σε περίπτωση αδιέξοδου στις διαπραγματεύσεις θα απειληθεί η Ελλάδα με ύφεση, τουλάχιστον.

Συνεπώς, η Ελληνική Κυβέρνηση λειτουργεί κάτω από ασφυκτική πίεση ρευστότητας. Τα θεμελιώδη στοιχεία των εταιρειών και οι “δίκαιες” αποτιμήσεις αυτών, δεν διαδραματίζουν πλέον πρωτεύοντα ρόλο. 

Κάτω από αυτό το πρίσμα όλες οι επενδύσεις έχουν “παγώσει” περιμένοντας το αποτέλεσμα των συζητήσεων, ενώ το οικονομικό κλίμα δείχνει να επιδεινώνεται.

Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά είναι σε φάση αναμονής ειδήσεων – πληροφοριών. Άρα είναι ευαίσθητη στην ροή πληροφοριών που πολλές φορές είναι απλώς “θόρυβος” και επηρεάζεται από παντός τύπου δηλώσεων που χαρακτηρίζονται από διγλωσσία για να είναι αρεστές σε “εσωτερικά ακροατήρια”.

Χρειάζονται να παρθούν, λοιπόν, σημαντικές αποφάσεις προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και η Οικονομία και η Κεφαλαιαγορά να επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους.

Κοινός τόπος είναι ότι το έλλειμμα εμπιστοσύνης πρέπει να εξαλειφθεί.

“Η κυκλοφορία της εμπιστοσύνης είναι προτιμότερη από την κυκλοφορία του χρήματος” είχε πει ο James Madison, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Solidus Sec.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017