Η κυβέρνηση τιμωρεί επιχειρηματίες και μετόχους! | Mikrometoxos.gr

Η κυβέρνηση τιμωρεί επιχειρηματίες και μετόχους!

23.03.2015 15:08

 

Μία κυβέρνηση που βρίθει από επιχειρηματίες και λάτρεις της παραγωγικότητας, δεν έπρεπε να κάνει τέτοια λάθη. Παρόλα αυτά…ουδείς αλάνθαστος. Οι ευφυέστατοι επαίοντες, στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ συμπεριέλαβαν δύο μέτρα που αναμένεται να απογειώσουν την ελληνική οικονομία. Τα τσακάλια αυτά, είχαν δε την έμπνευση να το βαπτίσουν “Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της Οικονομίας”. Ή έχουν τρομερό χιούμορ οι μπαγάσες ή είναι απλά ημίτρελοι…

Unknown

 

Πρώτον, συνέλαβαν τον προληπτικό φόρο του 26%. Βάσει αυτού , αν μια ελληνική εταιρεία αγοράζει πρώτες ύλες και  προιόντα από κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς ( π.χ. την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ιρλανδία, το Κατάρ ,τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.α.) θα υποχρεώνεται στην καταβολή φόρου 26% επί της δαπάνης, ο οποίος θα  επιστρέφεται αζημίως, σε διάστημα δώδεκα μηνών εφόσον η εταιρεία αποδείξει προηγουμένως στη φορολογική διοίκηση ότι η συναλλαγή είναι πραγματική και όχι τριγωνική.

Αν ισχύσει η διάταξη  δεν θα φορολογούνται πλέον τα κέρδη που προκύπτουν, αλλά οι αγορές εμπορεύσιμων εμπορευμάτων και οι δαπάνες.  Σημειωτέον, ότι η πρακτική αυτή αντιτίθεται στην κοινοτική νομοθεσία.

Το θέμα το εξήγησε πρώτος και αναλυτικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος ο οποίος παρουσίασε λίστα με τους λόγους για τους οποίους η ρύθμιση αυτή πρέπει να αποσυρθεί. Έστειλε μάλιστα επιστολή στην αρμόδια υπουργό Νάντια Βαλαβάνη προκειμένου να επιληφθεί του θέματος.

Unknown-1

Ο μόνος φορέας που συμφώνησε με το μέτρο ήταν ο ΣΕΒΚ , ο σύνδεσμος ελληνικών βιομηχανιών κλωστουφαντουργίας αποδεικνύοντας ότι σ’ αυτή τη χώρα όλα μπορούν να συμβούν! Ακόμα κι η Βαλαβάνη μπορεί να βρει συμμάχους κάποιους Έλληνες επιχειρηματίες…

Κάτι σύντομο για τη Βαλαβάνη και τον ΣΕΒΚ. Αν θέλω να εισάγω κάτι από τη Βουλγαρία αποφεύγοντας να καταβάλω τη γελοία προκαταβολή του 26%, θα το εισάγω πρώτα στη Ρουμανία και από ‘κει στην Ελλάδα! Αυτό, αν κατάλαβα καλά, επιτρέπεται χωρίς προκαταβολή…

Το δεύτερο μέτρο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που επίσης αναμένεται να φουντώσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη περιγράφεται στο άρθρο 29, βάσει του οποίου επεκτείνεται η ευθύνη απλών μελών ΔΣ και μετόχων / εταίρων εταιρειών, για οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία,

Ειδικότερα, η διάταξη προβλέπει, επί λέξει, ότι τα πρόσωπα που είναι νόμιμοι εκπρόσωποι, μέλη διοικητικού συμβουλίου, διευθύνοντες σύμβουλοι και εκκαθαριστές των νομικών προσώπων  ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα και εις ολόκληρο για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων που οφείλονται από αυτά τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αν κατά τον χρόνο διάλυσης νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας δεν έχουν εξοφληθεί όλες οι υποχρεώσεις του νομικού προσώπου οι μέτοχοι ή εταίροι κεφαλαιουχικών εταιρειών με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον δέκα (10%) τοις εκατό ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο με το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα για την καταβολή των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών.

Είχα την εντύπωση ότι οι εταιρείες ανήκουν σε μετόχους οι οποίοι με τη σειρά τους διορίζουν διοικητικό συμβούλιο που ορίζει διευθύντοντες, διευθυντές κ.λ.π. για να διοικούν την εταιρεία. Δεν είχα καταλάβει ότι οφείλουν να ασκούν διοίκηση και να ελέγχουν καθημερινά το λογιστήριο… Φαντάζομαι όμως ότι οι ξένοι επενδυτές δεν θα δώσουν σημασία σε νομικές λεπτομέρειες που μπορεί να επιφέρουν ποινικέςή αστικές κυρώσεις!

Με αγάπη

Ο Είρων

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017