Η κοινωνία αφουγκράζεται, σχολιάζει και παρατηρεί... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Η κοινωνία αφουγκράζεται, σχολιάζει και παρατηρεί…

26.07.2016 14:32

ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Κύριο Αρθρο ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Ορθιες οι σοβαρές επιχειρήσεις

_______________________________________________________________

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 

Η «φούσκα» της Ελλάδας εδώ και λίγα χρόνια σκάει. Τι εννοώ φούσκα? Την οικονομία «φούσκα». Μια οικονομία που έκανε ένα πλασματικό αλλά απίστευτο boom από τα τέλη του ‘80 μέχρι το 2008. Μια οικονομία που βασιζόταν στον υπέρμετρο δανεισμό και σε ένα τεράστιο δημόσιο τομέα. Τόσο τεράστιο, που ταΐζε έναν υπερμεγέθη ιδιωτικό τομέα. Έναν ιδιωτικό τομέα που κάθε γειτονιά πχ της Αθήνας είχε 5 φαρμακεία, 5 σουβλατζίδικα, 5 καφετέριες, 5 περίπτερα, 5 μανάβικα, 5 μίνι-μάρκετ, 5 σούπερ-μάρκετ, κοκ. Πέντε απ όλα. Σε όποια Ευρωπαϊκή χώρα ή Αμερικανή πολιτεία και αν πήγαινες, πουθενά δεν έβλεπες το φαινόμενο «5 από το κάθε είδος επιχείρησης» σε κάθε γειτονιά. Ακόμα και στις πιο πλούσιες αμερικανικές πόλεις, έβλεπες έναν lean ανταγωνισμό. Πουθενά δεν υπήρχε το φαινόμενο «5 επιχειρήσεις από το κάθε είδος σε κάθε γειτονιά». Ήταν μοναδικό φαινόμενο. Και δούλευαν κουτσά-στραβά και οι 5 επιχειρήσεις από το κάθε είδος, γιατί το κράτος έδινε αβέρτα μισθούς και αυξήσεις στο δημόσιο και αντίστοιχα εφάπαξ. Σαν τη Σαουδική Αραβία της Μεσογείου είχαμε γίνει, αλλά χωρίς να έχουμε πετρέλαιο…

Τώρα είναι η εποχή που στις γειτονιές το «5 μανάβικα, 5 φαρμακεία, κτλ» θα γίνει ένα ή κανένα. Το ξεφούσκωμα αυτής της φούσκας θα έχει τεράστιες οικονόμο-κοινωνικές συνέπειες. Θα αλλάξει πολύ τον τρόπο που ζούσαν τόσα χρόνια (πλασματικά) οι Έλληνες. Adding to the problem είναι ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι ανίκανο να διαχειριστεί αυτό το μεγάλο μπαμ-ανεργίας και να δώσει λύσεις. Να φτιάξει δηλαδή ένα εργασιακό-diversion (σε νέες υπηρεσίες), που θα απορροφήσει όλο αυτό το προσωπικό που μένει στο δρόμο. Η κυβέρνηση αυτή κάνει το αντίθετο από αυτό που έπρεπε να κάνει. Αντί να βοηθά, πολεμά την επιχειρηματικότητα και αντίστοιχα φορτώνει τον πολίτη με φόρους. Αυτή η συνταγή είναι εξαιρετικά καταστροφική για τη χώρα και την μεσαία τάξη. Αυτή η ιδεοληπτική κυβέρνηση που ζει ιδεολογικά στο 1980, νομίζει ότι μπορεί να ξαναφέρει την Ελλάδα στο μοντέλο «τεράστιο δημόσιο» που θα ταΐζει και ένα τεράστιο
–μη ανταγωνιστικό- ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι μια τεράστια ψευδαίσθηση.

Αυτό το γνωρίζουν οι ξένοι γι αυτό και προσχωρούν στην Βουλγαροποιηση της χώρας. Αφού λοιπόν δεν έχουμε παραγωγή, αλλά μόνο τουρισμό, βλέπω μια Κοσταρικοποίηση της χώρας από τους εταίρους και δανειστές μας. Με διόλου απίθανη την επιστροφή στη δραχμή (να μας σπρώξουν δηλαδή προς τα εκεί για να γίνουν και ποιο φτηνές οι διακοπές τους στην Κόστα Ρίκα της Ευρώπης) αν η χώρα δεν συμμορφωθεί στα επόμενα 2-3 χρόνια, κατά το Ευρωπαϊκό πρότυπο. Με την παρούσα πολιτική κατάσταση τα «μνημόνια» θα διαρκέσουν τουλάχιστον για μια 20ετια. Το πόσο σκληρά θα είναι, εξαρτάται από το πόσο άχρηστο πολιτικό προσωπικό θα συνεχισουμε να εχουμε.

Αν οι 300 της Βουλής συνεχίζουν να είναι δημόσιοι-υπάλληλοι (κατ εικόνα και ομοίωση) τότε πάμε καρφί στη δραχμή. Αν ξυπνήσουν οι Έλληνες και αρχίσουν να ψηφίζουν σοβαρούς ανθρώπους και αλλαχτεί το 90% του πολιτικού συστήματος, τότε πάμε σε 10 χρόνια μνημόνιο. Αν αλλάξει το 100% αυτών με απίστευτα έξυπνους ανθρώπους και όχι κομματόσκυλα/αραχτούς (απίθανο σενάριο), τότε πάμε για μνημόνιο 5 χρόνων.

Η επιλογή είναι δική μας.

________________________________________________

ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Σήμερα αγγίξατε ένα τεράστιο θέμα που αξίζει πάρα πολύ μεγάλη διερεύνηση . Πράγματι οι εταιρείες που είχαν βάλει μέσα τις τράπεζες έκαναν αθέμιτο ανταγωνισμό στις υγιείς επιχειρήσεις.

Δεν ενδιέφερε τους ιδιοκτήτες τους που πάντοτε με άμεσο η έμμεσο τρόπο ασκούσαν την διοίκηση να έχουν κέρδη διότι και αυτοί πληρωνόντουσαν απο τον τραπεζικό δανεισμό και με πλάγιους τρόπους είχαν αποσπάσει χρήματα τα οποία είχαν επενδύσει σε φορολογικούς παραδείσους για ” ώρα ανάγκης ” .

Πούλαγαν φθηνότερα για να καλύπτουν τις δανειοδοτήσεις δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό και αφόρητη πίεση στις ομοειδείς επιχειρήσεις . Πλήρωναν στελέχη και προσωπικό με υψηλότερους μισθούς δημιουργώντας πρόβλημα στους ανταγωνιστές . Γενικότερα οδηγούσαν στην καταστροφή ολόκληρους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας .

Το ερώτημα είναι ποιές τράπεζες τους δανειοδοτούσαν οι κρατικές η οι ιδιωτικές και το δεύτερο ερώτημα πως το κατάφερναν αυτό. Θα πρέπει να διερευνηθεί απο την τράπεζα της Ελλάδος αλλά η άποψη μου είναι ότι αυτές οι δανειοδοτήσεις γινόντουσαν απο τις κρατικές τράπεζες κυρίως και πολύ ελάχιστα απο τις ιδιωτικές όπου οι μέτοχοι τους και οι διοικητές τους φρόντιζαν να μην έχουν επισφάλειες οι οποίες έτρωγαν τα δικά τους χρήματα .

Το πως έπαιρναν τα θαλασσοδάνεια αυτές οι επιχειρήσεις υπάρχουν δύο τρόποι ο ένας το πολιτικό μέσον που πίεζε ασφυκτικά τις διοικήσεις των τραπεζών και το δεύτερο η δωροδοκία .

Όταν ήμουν στην πιάτσα κυκλοφορούσε μετ επιτάσεως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ότι μπορούσαν να πάρουν δάνειο χωρίς να πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις που έθεταν οι τράπεζες δηλαδή υποθήκη σε ακίνητο πολύ μεγαλύτερης αξίας αρκεί να έδινες στον διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας δώρο το 10% του δανείου .

_________________________________

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017