Η κατάσταση μοιάζει διαχειρίσιμη, αλλά η οικονομία είναι στα όρια της…

Η εβδομάδα που πέρασε δεν έδωσε νέα δεδομένα εκτός από την στάση αναμονής περιμένοντας έστω μία βραχυπρόθεσμη λύση στο τέλμα που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία.

 

Το αγοραστικό σήμα κράτησε με το stop μας στο 225 και 760 αντίστοιχα σε f25 και ΓΔ ενώ το πολύ κοντινό 235 μπορεί να δώσει λύση στον σχηματισμό έστω και βραχυπρόθεσμα ενώ αντίστοιχα μία διάσπαση του 225 μπορεί να δώσει και πάλι πτωτική τάση.

 

Μπορεί η κατάσταση να μοιάζει διαχειρίσιμη παρόλα αυτά η οικονομία δεν έχει ιδιαίτερες ακόμα ανοχές μιας και ήδη είναι στα όρια της. Η εβδομάδα που ακολουθεί αν μη τι άλλο πρέπει να φτιάξει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα δώσουν την πιθανότητα εκείνη για εξεύρεση λύσης για το eurogroup της 24ης Απριλίου καθησυχάζοντας έστω στην παρούσα την αγορά και την οικονομία.
Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα που υπάρχει στην παρούσα δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση την οικονομία ενώ ο χρόνος κυλάει εναντίον της όσο δεν βρίσκεται μία λύση. Το προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν όσο και αν κρύβονται επιμελώς και χρονικά και το κακό είναι ότι σε περίπτωση που κρασάρει είναι πολύ δύσκολο αμέσως μετά να έρθει εξομάλυνση.

Logo

 

Άμεσα πρέπει να παρθούν αποφάσεις που θα δώσουν την αφορμή να ξεκινήσουμε και πάλι μία προσπάθεια παρόλο τον χρόνο που χάσαμε το τελευταίο διάστημα. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Άλλη λύση από τις μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχει μιας και ακόμα ένα δικό μας νόμισμα θα διαλύσει την ήδη καταρρακωμένη αγοραστική δύναμη χωρίς να ξέρουμε πόσο χρονικό διάστημα θα πάρει για να συνέλθουμε.

 

Ακόμα και το χρήματα για το κενό να πάρουμε δεν θα αλλάξει τίποτα στην μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το κακό είναι πως δεν έχουμε μία ξεκάθαρη πολιτική που θα κάνει έστω και ψυχολογικά την αγορά να ελπίζει ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη περιμένοντας απλά μία λύση απόφαση εκ μέρους της κυβέρνησης που θα κάνει πραγματικά την διαφορά στην ψυχολογία στην παρούσα. Η χρηματοδότηση και κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις μπορεί να δώσει το έναυσμα για ένα πραγματικό γύρισμα στο μέλλον.

 

Τεχνικά η αγορά η αγορά σε ημερήσιο γράφημα έχει κρατήσει το Long της αγοραστικό σήμα με το stop μας να είναι μία ανάσα. Ουσιαστικά οι τίτλοι που έχουν μακροπρόθεσμους ξένους επενδυτές κρατούν χαρακτήρα και είναι ίσως και αυτές που θα πρωταγωνιστήσουν σε περίπτωση που η οικονομία βρει τον ανοδικό της δρόμο.

 

Μία κατοχύρωση του 236-238 επιπέδου ειδικά σε εβδομάδα μπορεί να δώσει μία καλή ανοδική ανάσα στον f25 προς τις 260 μονάδες. Αντίστοιχα μία διάσπαση του 225 μπορεί να βγάλει εκ νέου πωλητές προς τις 200 μονάδες. Ο τζίρος στην παρούσα είναι ιδιαίτερα χαμηλός και δεν βοηθάει στην λήψη αποφάσεων.

Logo

Ο τραπεζικός κλάδος έχει κάνει μία βάση στην ζώνη των 540 μονάδων ενώ το stop μας είναι κλείσιμο κάτω από τις 546 μονάδες. Αντίστοιχα η ζώνη των 600 μονάδων είναι κύρια αντίσταση του και μόνο κατοχύρωση μπορεί να δώσει εκτόνωση κίνηση. ΟΠΑΠ και ΜΥΤΙΛ συντηρούν τις Long τους θέσεις ενώ ο τίτλος της ΕΧΑΕ έκλεισε πάνω στο make or break του στην συνεδρίαση της Πέμπτης μιας και κατοχύρωση του 495 σε μέρα μας δίνει αγοραστικό σήμα.

 

Ουσιαστικά η ΕΚΤ κατηγορεί την Ελληνική κυβέρνηση ότι παρακάμπτει τους κανόνες της για αύξηση στο όριο των εντόκων και ο φόβος της για διακοπή του ELA είναι μεγάλος το επόμενο διάστημα. Ένα τέτοιο γεγονός θα οδηγήσει σε capital controls κάτι που θα είναι και ολέθριο για την Ελληνική οικονομία το επόμενο διάστημα. Το δεδομένο αυτό είναι και ο μεγαλύτερος φόβος της αγοράς στην παρούσα φάση μιας και θα χρειαστούν πολλοί μήνες με απρόβλεπτες καταστάσεις σε περίπτωση που.

 

Εν κατακλείδι η αγορά συντηρείται στα επίπεδα κρατώντας τα ημερήσια αγοραστικά σήματα έχοντας παρόλα αυτά μπροστά της το πολύ σημαντικό επίπεδο του 800 που χρειάζεται κατοχύρωση αν θέλει να δοκιμάσει μία καλύτερη ανοδική τάση. Σε κάθε περίπτωση θυμίζουμε πως μεσοπρόθεσμα το επίπεδο των 930 μονάδων είναι στην παρούσα η μεσοπρόθεσμη πτωτική μας τάση που όσο δεν κατοχυρώνεται δεν αλλάζει η τάση μεσοπρόθεσμα.

Logo

Τόσο τεχνικά με το επίπεδο αυτό οδηγό (ο χρόνος το φέρνει πτωτικά) όσο και με βάση τα οικονομικά δεδομένα δεν μπορούμε να δούμε σημαντικές αλλαγές στην αγορά και αρκετά μεσοπρόθεσμα κεφάλαια προτιμούν να “πληρώσουν” ακριβότερα κάποιες αποτιμήσεις με σχετικά μεγαλύτερη σιγουριά παρά να πάρουν ρίσκο και να τοποθετηθούν στα τρέχοντα επίπεδα με το ρίσκο αυξημένο. Με βάση αυτά τα δεδομένα οι τζίροι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα με τις κινήσεις τακτικής και συντήρησης να έχουν το πάνω χέρι.

 

Το θετικό είναι πως κάποια μεσοπρόθεσμα κεφάλαια έχουν μπει στην αγορά σε προγενέστερο χρόνο συντηρώντας τις επιλογές τους και πιστεύοντας στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας γεγονός που κρατάει “στην ζωή” την Ελληνική χρηματαγορά. Πλέον ο χρόνος για την λήψη αποφάσεων εκ μέρους της κυβέρνησης έφτασε μιας και θα πρέπει να λάβει την απόφαση στη δύσκολη αυτή φάση που έχει βρεθεί η Ελληνική οικονομία με το θετικό να είναι ότι έχει διέξοδο στα χέρια της.

 

Ακόμα και η όποια καθυστέρηση μπορεί να φέρει το λεγόμενο ατύχημα μιας και η κατάσταση πρώτα θα μας φέρει στο απροχώρητο αναγκάζοντας μας να πάρουμε αποφάσεις σε δεύτερη φάση και με πολύ χειρότερες συνθήκες. Όσο η κατάσταση παραμένει οι εκροές στις καταθέσεις δυστυχώς συνεχίζονται.
Καλή εβδομάδα

* ,