Η επόμενη μέρα για τη Forthnet με βάση μόνο τις γραμμές του ισολογισμού και η απόφαση των τραπεζών - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Η επόμενη μέρα για τη Forthnet με βάση μόνο τις γραμμές του ισολογισμού και η απόφαση των τραπεζών

14.10.2016 07:57
Οι βασικοί μέτοχοι εγκατέλειψαν ουσιαστικά την εταιρεία και την χάρισαν στις τράπεζες, οι οποίες επέλεξαν αντί να ρευστοποιήσουν τα περιουσιακά στοιχεία να προσπαθήσουν να την πουλήσουν πακέτο
….
Καμία ουσιαστική βελτίωση δεν επέρχεται στον ισολογισμό της Forthnet από την κάλυψη του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, το οποίο δεν καλύφθηκε από τους βασικούς μετόχους αλλά από τις δανείστριες τράπεζες.

Και αυτό γιατί η εταιρεία με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου έχει αρνητική καθαρή θέση ύψους 174,33 εκατ. ευρώ ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 620 εκατ. ευρώ.
..
Από την έκδοση του ομολογιακού ακόμα και αν μετατραπούν σήμερα οι ομολογίες σε μετοχές, η καθαρή θέση απλά θα περιοριστεί σε αρνητική κατά 100 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις θα περιοριστούν στα 550 εκατ. ευρώ.
Οι παλιοί μέτοχοι θα υποστούν τεράστιο dilution και βασικοί μέτοχοι θα γίνουν τα τραπεζικά ιδρύματα.
..
Η εταιρεία ουσιαστικά πήρε ανάσα ζωής, προφανώς από την απόφαση των τραπεζών να μην βγάλουν στο σφυρί τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας αλλά να πάρουν τον έλεγχο και να προσπαθήσουν να βρουν επενδυτή. Οι τράπεζες απλά προχώρησαν σε αναδιάρθρωση των δανείων παίρνοντας το ομολογιακό χωρίς όμως να βάλουν νέα κεφάλαια.
Με άλλα λόγια είναι κερδισμένες, αφού αποκτούν τον έλεγχο της εταιρείας…
Ανάλογες κινήσεις έχουν κάνει και στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας με την μετοχοποίηση δανείων στη Σελόντα και τον Νηρέα, αλλά και στον κατασκευαστικό κλάδο με την ΑΕΓΕΚ. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει βρεθεί αγοραστής, ενώ δεν έχει υπάρξει μεγάλη βελτίωση στον ισολογισμό των εταιρειών. Η Forthnet με βάση τα στοιχεία εξαμήνου είχε EBITDA 26,8 εκατ. ευρώ και ζημιές μετά από φόρους 13,1 εκατ. ευρώ.
….
Στην κατάσταση ταμειακών ροών φαίνονται αποσβέσεις 33,6 εκατ. ευρώ, χρηματοοικονομικά έξοδα 8,1 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα εξαιρετικά περιορισμένα στα 4 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη που διαπραγματεύεται στην επιτήρηση βγάζει ζημιές τα τελευταία 12 χρόνια. Για να μπορέσει να βελτιώσει την εικόνα του ισολογισμού θα πρέπει να αποκτήσει ίδια κεφάλαια.

Να μπουν δηλαδή στα ταμεία τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ επιπλέον του ομολογιακού και να αρχίσει να βγάζει κέρδη.
Στο υποθετικό σενάριο ότι γίνεται αύξηση κεφαλαίου με μετρητά και μπαίνουν 100 εκατ. ευρώ, απλά μηδενίζει η καθαρή θέση και μειώνονται οι συνολικές υποχρεώσεις. Και πάλι όμως δεν είναι ικανό το ποσό αυτό να φέρει σε ένα ελκυστικό επίπεδο τη σχέση ξένων προς ιδίων κεφαλαίων.

Ένας υποψήφιος λοιπόν επενδυτής γνωρίζει πως θα πρέπει να κάνει αυτό που έκαναν και οι προηγούμενοι μέτοχοι της Forthnet μέχρι ένα σημείο. Να έχει συνεχώς το χέρι στην τσέπη και να χρηματοδοτεί την εταιρεία μέχρι να μπορέσει να βγάλει κέρδη και να βελτιώνεται ο ισολογισμός από την πορεία της επιχείρησης.
..
Το θέμα τέλος των επενδύσεων είναι ένα σημαντικό θέμα καθώς ο βασικός ανταγωνιστής ετοιμάζει στην επόμενη τετραετία επενδύσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Η Forthnet χωρίς νέα κεφάλαια μπορεί να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της μόνο μέσω των ταμειακών ροών;

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017