Η δραχμή δεν θα ‘ναι «παγωτό και σουβλάκι στην ανεμελιά…

Οι περισσότεροι, πολιτικά στελέχη αλλά και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, αρνούνται για τους δικούς τους ξεχωριστούς λόγους να προδιαγράψουν τα βασικά χαρακτηριστικά της ζωής και της καθημερινότητάς της σε μια οικονομία έξω από το ευρώ, σε μια οικονομία με ένα νέο εθνικό νόμισμα.

Το έλλειμμα αυτό στο δημόσιο λόγο, λίγα μόλις 24ωρα από την κρίσιμη κάλπη της ερχόμενης Κυριακής ήρθαν να καλύψουν 33 νέοι σε ηλικία καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με ένα κείμενο –παρέμβαση τους εξηγούν γιατί λένε «ΝΑΙ» στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα και γιατί λένε «ΟΧΙ» στη δραχμή. Από το κείμενο αυτό συγκρατώ και αναδημοσιεύω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα για τις μέρες που δεν θα πρέπει να έρθουν – ούτε καν σαν ένα άσχημο αστείο…

Το απόσπασμα έχει ως εξής: «(Μιλάμε) για μια κοινωνία, εφιαλτικά και τελεσίδικα άνιση, μια διπλή Ελλάδα. Τα δισ. ευρώ που κατέχουν σήμερα Έλληνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα είναι το σκληρό νόμισμα των μεν και η δραχμή, η μιζέρια των υπολοίπων.

Πολλοί λένε ότι η υιοθέτηση της δραχμής θα μας πάει πίσω στην (ανέμελη) δεκαετία του ’80. Λάθος. Η δραχμή δεν θα είναι «παγωτό και σουβλάκι στην ανεμελιά, στην πλατεία», «ραδιοφωνάκι και μπάλα στις ανύπαρκτες αλάνες». Η δραχμή δεν θα έχει καμία τέτοια ομορφιά. Και τούτο διότι δεν υπάρχουν πλέον στενά «εθνικές» οι οικονομίες.

Η Ελλάδα και το τραπεζικό της σύστημα είναι σήμερα συνδεδεμένα με το παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα. Ένα σοβαρό δε μειονέκτημά της είναι ότι εισάγει τη συντριπτική πλειοψηφία των βασικών της αγαθών, τρόφιμα, φάρμακα, μηχανές, πετρέλαιο, πρώτες ύλες.

Η αποσύνδεσή της από αυτά τα δίκτυα δεν θα σημάνει απλώς δύσκολες μέρες. Θα είναι μια φρίκη. Έτσι, ιδίως τα πρώτα χρόνια της μετάβασης στη δραχμή, θα ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που θα θυμίζουν περισσότερο την πρώτη μετακατοχική περίοδο.

Εκτεταμένα μεσαία στρώματα θα φτωχοποιηθούν απότομα, οι άστεγοι θα είναι απείρως περισσότεροι από τώρα, πρώην αξιοπρεπείς οικογενειάρχες θα αναζητούν τροφή στα σκουπίδια, η εγκληματικότητα θα εκτοξευτεί, ο δημόσιος τομέας θα υπολειτουργεί λόγω μεγάλων ελλείψεων, η σημερινή εικόνα των νοσοκομείων θα μοιάζει παράδεισος με αυτό που θα έχει γίνει τότε.

Με άλλα λόγια, τίποτα, για καιρό, δεν θα θυμίζει τις πολύ κακές στιγμές και την ταλαιπωρία που βιώνει ο ελληνικός λαός από το 2010 και μετά».

Υ.Γ: Το κείμενο υπογράφεται από τους πανεπιστημιακούς Γιώργο Αντωνίου (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας), Δημήτρη Αντωνίου (ΕΗESS-Παρίσι), Βασίλη Βαμβακά (ΑΠΘ), Βασίλη Βλασταρά (ΑΣΚΤ), Ρωμανό Γεροδήμο (Πανεπιστήμιο Bournemouth), Βασιλική Γεωργιάδου (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Κώστα Γιαννακόπουλο (Πανεπιστήμιο Αιγαίου),Εμμανουέλα Δούση(ΕΚΠΑ), Παναγιώτη Θανασά (ΑΠΘ), Ρία Θανούλη (ΑΠΘ), Γιώργο Καραβοκύρη (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), Χαριτίνη Καρακωστάκη (ΕΗESS-Παρίσι), Χαράλαμπο Κουταλάκη (ΕΚΠΑ), Στέλιο Κουτνατζή (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), Μάνο Ματσαγγάνη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Λίλιαν Μήτρου (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Ρούλα Νέζη (Πανεπιστήμιο του Konstanz), Μαίρη Λεοντσίνη (ΕΚΠΑ), Δημήτρη Λιβάνιο (ΑΠΘ), Σωτήρη Ντάλη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Γιώργο Παγουλάτο (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Παναγή Παναγιωτόπουλο (ΕΚΠΑ), Ανδρέα Πανταζόπουλο ( ΑΠΘ), Λίνα Παπαδοπούλου (ΑΠΘ), Δέσποινα Παπαδημητρίου (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Γρηγόρη Πασχαλίδη (ΑΠΘ), Λαμπρινή Ρόρη (Πανεπιστήμιο Bournemouth), Νικόλα Σεβαστάκη (ΑΠΘ), Βίβιαν Σπυροπούλου (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Δημήτρη Σωτηρόπουλο (ΑΤΕΙ Πελοποννήσου), Χαρά Χαραλάμπους (ΑΠΘ), Νίκο Κομνηνό Χλέπα (ΕΚΠΑ).