Η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει την σκληρή τοποθέτηση στην έναρξη της διαπραγμάτευσης


Η απάντηση της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα είναι εξ ίσου σκληρή
Σάλος δημιουργήθηκε με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που δημοσίευσε το Reuters, στο οποίο διατυπώνονται οι σκληρές θέσεις της Γερμανίας. Σύμφωνα με το έγγραφο η Γερμανία θέλει από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να υπαναχωρήσει στις υποσχέσεις που έδωσε κατά τις πρώτες ημέρες της στην εξουσία περί τερματισμού της λιτότητας και να επιστρέψει στις οικονομικές πολιτικές που είχαν συμφωνήσει οι προκάτοχοί της με τους διεθνείς δανειστές.Το έγγραφο αυτό συντάχθηκε στο Βερολίνο ενόψει της συνάντησης που θα έχουν αύριο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Euro Working Group. Στη συνεδρίαση αυτή αναμένεται ότι θα συζητηθεί η απάντηση της ευρωζώνης στο αίτημα της Ελλάδας για διαγραφή ή αναδιάρθρωση του χρέους, τον τερματισμό των περικοπών στον προϋπολογισμό και την κατάργηση ορισμένων αντιλαϊκών μέτρων.Σύμφωνα με το πρακτορείο, στο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να υπαναχωρήσει στις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ελλάδας να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. «Η Ευρωομάδα χρειάζεται μια σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα που θα διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμιστικών μέτρων τα οποία είναι αναγκαία για να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά», σημειώνεται στο έγγραφο αυτό. «Ο σκοπός είναι η διαιώνιση της συμπεφωνημένης ατζέντας των μεταρρυθμίσεων (όχι υποχώρηση στα μέτρα) που καλύπτει σημαντικούς τομείς, όπως είναι η φορολογική διοίκηση, η φορολογία, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η δημόσια διοίκηση, η υγειονομική περίθαλψη, οι συντάξεις, η κοινωνική πρόνοια, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς», συνεχίζει το κείμενο.
Το γερμανικό έγγραφο δείχνει ότι το Βερολίνο θέλει να παραμείνει η τρόικα στη θέση της.
Το Βερολίνο θέλει να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα –πριν την πληρωμή τόκων– 3% του ΑΕΠ για φέτος και 4,5% το 2016 και να κλείσει το κενό στον προϋπολογισμό του 2015 ώστε να φτάσει στον συμφωνημένο στόχο. Επιμένει επίσης να τηρήσει η Αθήνα τη συμφωνία για μείωση κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων, να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που θα συνδέουν τις εισφορές με τις απολαβές, να διατηρήσει τον κατώτατο μισθό στο σημερινό επίπεδο, να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών και ενεργειακών μονάδων.
Την εκτίμηση ότι οι σκληρές θέσεις που διατυπώνονται σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που δημοσίευσε το Reuters, «αποδεικνύει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση», κάνουν κυβερνητικές πηγές, ενώ απορρίπτονται στο σύνολό τους από την Αθήνα. Εκτιμούν επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει την «σκληρή τοποθέτηση στην έναρξη της διαπραγμάτευσης»
Η απάντηση όμως της κυβέρνησης είναι εξίσου σκληρή καθώς οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη νέα ελληνική κυβέρνηση» καθώς «προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης».