Η γενικότερη συμπεριφορά με εξαίρεση τον τραπεζικό κλάδο ήταν πολύ θετική !!

Μετά σχεδόν 1 ½ μήνα η Ελληνική αγορά άνοιξε και μετά το σοκ της πρώτης συνεδρίασης κατάφερε να δώσει σημαντική αντίδραση και να κλείσει την πρώτη εβδομάδα πάνω από τα πρόσφατα χαμηλά αλλά κάτω από την περιοχή του 690 που θεωρούμε σημαντική σε πρώτη φάση. Η γενικότερη συμπεριφορά με εξαίρεση τον τραπεζικό κλάδο ήταν πολύ θετική μιας και αρκετοί τίτλοι κατάφεραν να πλησιάσουν τα προ CC επίπεδα ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύ καλύτερος των αναμενομένων παρά τον αποκλεισμό των Ελληνικών κεφαλαίων.

 

Φυσικά θα χρειαστεί ένα διάστημα για να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να δούμε την συμπεριφορά της αγοράς ενώ πολύ σημαντικό είναι ότι οι ξένοι θεσμικοί που έχουν πιάσει θέσεις σε Ελληνικές εταιρίες στρατηγικά συνεχίζουν να τις στηρίζουν παρόλη την δύσκολη κατάσταση. Πλέον η αγορά προσπαθεί να κινηθεί ανοδικά ποντάροντας σε συμφωνία τις επόμενες μέρες γεγονός που θα ελευθερώσει τα χρήματα εκείνα που θα πληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ και του ΔΝΤ οπότε θα απομακρυνθεί και το πιστωτικό γεγονός.

 

Το πιο σημαντικό είναι το τι θα συμβεί με τον τραπεζικό κλάδο μιας και αυτός είναι και το κλειδί για την συνέχεια κάτι που θα δούμε σε δεύτερο χρόνο και όχι άμεσα. Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις με σκοπό ουσιαστικά να μην υπάρξει bail in και να υπάρξει μία νέα ανακεφαλαίωση. Σε περίπτωση που αποφασιστεί ΑΜΚ με συμμετοχή των παλαιών μετόχων τότε το dilution θα είναι αισθητά μικρότερο ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα είναι τεράστιο μιας και η κεφαλαιοποίηση έχει ήδη φτάσει τα 5 δις.

zaxarakis-150

Το πιο πιθανό είναι η δημιουργία μίας bad bank μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο από τα κόκκινα δάνεια και αυξάνοντας σημαντικά την ρευστότητα. Όλα αυτά θα πρέπει να έχουν γίνει εντός του τρέχοντος έτους αφού ολοκληρωθούν και τα stress tests για να μπορέσει ο κλάδος να αποφύγει πιθανό bail in μιας και κάτι τέτοιο θα κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν μείνει με κεφάλαια πάνω από τις 100000 γεγονός που θα κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά στην Ελληνική οικονομία.

 

Εδώ και μεγάλο διάστημα έχουμε δύο αγορές μία αυτή των τραπεζών και μία των υπόλοιπων τίτλων κάτι που φάνηκε και από την συμπεριφορά τους την πρώτη εβδομάδα διαπραγμάτευσης. Οι περισσότερες μεγάλες εταιρίες ήταν προετοιμασμένες σε περίπτωση CC με αποτέλεσμα να μην έχουν τουλάχιστον για αυτό σημαντικά προβλήματα κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο μέρος μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν είχαν προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

zaxarakis-150

Το αν θα γίνουν εκλογές έχει την σημασία του μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. Η χώρα χρειάζεται μία δυνατή κυβέρνηση που θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος του επόμενου διαστήματος και αυτό καλό θα ήταν να συμβεί με μία κυβέρνηση που θα έχει μέσα πολλές δυνάμεις και στελέχη που μπορούν να σηκώσουν το βάρος. Αν αυτό συμβεί με εκλογές ή όχι μικρή σημασία έχει από την στιγμή που θα έχει υπογραφεί συμφωνία. Το επόμενο διάστημα το μόνο σίγουρο είναι πως η ύφεση θα κτυπήσει την πόρτα της οικονομίας μιας και τα CC έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

 

Από την άλλη όμως πλέον δεν υπάρχουν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που θα επηρεάσουν την κατάσταση μιας και πλέον δοκιμάστηκαν όλοι και πλέον ο κόσμος έχει καταλάβει πως μοναδική διέξοδος είναι η Ευρωπαική. Τεχνικά η αγορά έχει προβληματιστεί περισσότερο από τον τραπεζικό κλάδο και όχι από τις υπόλοιπες μεγάλες εταιρίες μιας και οι ανοχές ήταν πολύ μεγάλες την εβδομάδα που πέρασε. Το κακό με τον τραπεζικό είναι πως δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις μιας και οι αποφάσεις θα παίξουν τον ρόλο τους.

 

Πλέον οι 805 μονάδες είναι ουσιαστικά το τεχνικό σημείο κλειδί στο μεσοπρόθεσμο γράφημα μας μιας και είναι το πτωτικό κανάλι που ακολουθούμε εδώ και ένα περίπου χρόνο. Σε κάθε περίπτωση στην παρούσα οι 645 μονάδες είναι κοντινή στήριξη που κατοχύρωση μπορεί και πάλι να μας φέρει στην περιοχή του 610 ενώ οι 730 είναι κοντινή μας αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει μία καλύτερη κίνηση προς τις 780-800 μονάδες.

ΧΑΡΑΚΕΣ

Εν κατακλείδι είμαστε αισιόδοξοι ως προς την ομαλή έκβαση του προβλήματος μιας και δεν υπάρχει άλλη διέξοδος με το μοναδικό μας θέμα να είναι η διαχείριση του προβλήματος από την στιγμή που υπάρχει λύση. Σίγουρα ο χρόνος είναι και το κλειδί μιας και μπροστά μας έχουμε να διαχειριστούμε ένα σημαντικό πακέτο από την ΕΕ που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την οικονομία και που πρέπει να το εκμεταλλευτούμε στο έπακρο αν θέλουμε να βγούμε σύντομα από την κρίση. Πρώτο μέλημα μας είναι η σύναψη συμφωνίας και αμέσως μετά μία σταθερή κυβέρνηση που θα μπορέσει αν διαχειριστεί την όλη κατάσταση.

 

Φυσικά σημαντικό ρόλο παίζει και η γρήγορη αναίρεση των CC μιας και δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην Ελληνική οικονομία. Μην ξεχνάμε πως στα χέρια μας αμέσως μετά θα έχουμε και την βοήθεια της ΕΚΤ μιας και μπορεί να ενεργοποιηθεί το QE και για την χώρα μας γεγονός που θα μας βοηθήσει να βγούμε σύντομα στις αγορές.

 

Είναι στα χέρια μας ουσιαστικά για το πώς θα χειριστούμε την κατάσταση για να μπορέσουμε σύντομα να βγούμε από την κρίση αργά και σταθερά από την στιγμή που έχουμε την βοήθεια των εταίρων μας. Σίγουρα το φθινόπωρο θα παρουσιαστούν σημαντικά προβλήματα στην οικονομία μιας και θα αρχίσει να φαίνεται η ζημιά που δημιουργήθηκε από τα CC με πιθανό κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων και κάθετη αύξηση της ανεργίας.

 

Ελπίζουμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο το πακέτο από την ΕΕ που είναι ικανό να μπορέσει να απαλύνει το πρόβλημα μόνο σε περίπτωση που το διαχειριστούμε σωστά. Τώρα όσο αφορά τους μεσοπρόθεσμους τεχνικά θα πρέπει να περιμένουν μία κατοχύρωση της περιοχής των 805 μονάδων για να πάρουν θέση στην αγορά

* ,