Η αύξηση του ΑΕΠ δεν ''συγκίνησε'' τους ξένους επενδυτές - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Η αύξηση του ΑΕΠ δεν ”συγκίνησε” τους ξένους επενδυτές

15.11.2014 04:14

Ως άκρως απογοητευτική μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και των εγχώριων Κρατικών χρεογράφων την εβδομάδα που διανύσαμε…

Καθώς η αύξηση του ΑΕΠ (+1,7% σε ετήσια βάση το γ΄3μηνο, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων) για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια, δεν μπόρεσε να τονώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, με το spread των 10ετών ομολόγων να υποχωρεί κατά μόλις 7 μονάδες βάσης στις 707 μονάδες βάσης, ήτοι απόδοση 7,87%, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Αναμφισβήτητα το υψηλό πολιτικό ρίσκο σε συνδυασμό με την απογοήτευση σχετικά με την πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προβληματίζει ιδιαίτερα τους ξένους πιστωτές και επενδυτές την στιγμή που η έξοδος από το Μνημόνιο, ακόμα και με μια προληπτική γραμμή πίστωσης φαντάζει πολύ πιθανή.

Η Ελληνική Κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν άτυπο αγώνα δρόμου, το τελευταίο χρονικό διάστημα, για να ικανοποιήσει, στο “μέτρο του δυνατού”, τις επιταγές της τρόικας προκειμένου, αφενός να επιστρέψει το κλιμάκιό της στην Χώρα και αφετέρου να λάβει θετική αξιολόγηση για τα πεπραγμένα της, με απώτερο στόχο την ελάφρυνση του χρέους.

Είναι λογικό να υποθέσει κάνεις λοιπόν, ότι η μεταβλητότητα θα συνεχισθεί στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

“Την προσεχή εβδομάδα το ενδιαφέρον των επενδυτών θα εστιασθεί στην ανακοίνωση εγχώριων εταιρικών αποτελεσμάτων του γ΄ 3μήνου και στην αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Fitch στις 21/11 (μας αναβάθμισε σε ‘Β’ στις 23/5/14, όταν η S&P έπραξε το ανάλογο στις 12/9/14).

Από τεχνικής απόψεως, σημαντική στήριξη υπάρχει για τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 800-820 μονάδων, σύμφωνα με την εκτίμηση του αναλυτή της Solidus Sec.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017