Η αύξηση ρεκόρ του ΑΕΠ της Ιρλανδίας στο 26,3% το 2015 είναι μια φθηνή λογιστική απάτη

Η αύξηση ρεκόρ του ΑΕΠ της Ιρλανδίας στο 26,3% το 2015 είναι μια φθηνή λογιστική απάτη

Η Celtic Tiger ο κελτικός Τίγρης συνεχίζει να παραμένει κελτική γατούλα και οι εντυπωσιακοί ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ δεν είναι τίποτε άλλο από ένα λογιστικό τρικ.
Όταν στις 12 Ιουλίου του 2016 το Ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν εκτινάχθηκε στο 26,3% πολλοί ξαφνιάστηκαν.
Μίλησαν για θαύμα καθώς η Ιρλανδία σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση παγκοσμίως.
(Το Αζερμπαϊτζάν είχε καταγράψει αύξηση του ΑΕΠ 34,5% το 2006 )
Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για φορολογικά τρικ εταιριών που μετεγκαταστάθηκαν στην Ιρλανδία αλλά όλοι είχαν εστιαστεί στο εκπληκτικό 26,3% αύξησης του ΑΕΠ.
Και όμως το 26,3% του ΑΕΠ της Ιρλανδίας δεν είναι τίποτε άλλο από μια φθηνή λογιστική απάτη.
Η Celtic Tiger ο κελτικός Τίγρης συνεχίζει να παραμένει κελτική γατούλα και οι εντυπωσιακοί ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ δεν είναι τίποτε άλλο από ένα λογιστικό τρικ.
Αν ίσχυε το 26,3% σε πραγματικούς όρους οι ιρλανδοί σήμερα θα ήταν πλουσιότεροι και σίγουρα οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο.
Η αλήθεια είναι διαφορετική.
Η Ιρλανδία κατάργησε το Double Irish ήταν ένα κόλπο φορολογικό όπου μια εταιρία με έδρα την Ιρλανδία μπορούσε να συστήσει και μια δεύτερη εταιρία θυγατρική π.χ. στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και εκεί να μεταφέρει τα κέρδη.
Αυτό συνέβαινε κυρίως στις φαρμακευτικές εταιρίες και στις αεροπορικές.
Η Ιρλανδία κατάργησε αυτό το Double Irish και πολλές εταιρίες υποχρεώθηκαν να συγχωνεύσουν τις θυγατρικές τους.
Έτσι τα κέρδη καταγράφονταν στις μητρικές και η στατιστική υπηρεσία της Ιρλανδίας το συμπεριέλαβε στο ΑΕΠ.
Να σημειωθεί ότι ο συντελεστής φορολογίας στην Ιρλανδία είναι 12,5% και παρ΄ όλα αυτά οι φαρμακευτικές εταιρίες μετέφεραν τα κέρδη στις offshore.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν προηγουμένως σε ξένες εταιρείες, ξαφνικά έγιναν  ιδιοκτησία των Ιρλανδικών εταιριών.
Η κλασική περίπτωση ήταν η συγχώνευση μεταξύ της Medtronic, στην Μινεάπολη και της Covidien της Ιρλανδίας.
Η εταιρία κατασκευής ιατρικών συσκευών από την Μινεάπολη μετακόμισε την έδρα της στο Δουβλίνο μετά τη συμφωνία 43 δισεκ. δολαρίων το 2015.
Στον τομέας της βιομηχανίας μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή κατά 55,3 δισεκ. δολάρια και η αύξηση αυτή προήλθε από τον φαρμακευτικό τομέα.
Από τα 55,3 δισεκ. αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής τα 33 δισεκ. κάλυψαν αποσβέσεις.
Το ίδιο συμβαίνει και στις μισθώσεις αεροσκαφών.
Εταιρείες μισθώνουν στόλους τους στην Ιρλανδία για φορολογικούς σκοπούς, αλλά τα έσοδα από τις εκμισθώσεις  χρησιμοποιούνται για να καλύψουν αποσβέσεις.

www.bankingnews.gr