Η απουσία εξελίξεων καταλυτική για την αδυναμία διάσπασης των 850 μονάδων

Πτωτική η τρέχουσα εβδομάδα μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης. Κύριο χαρακτηριστικό της η εναλλαγή των πρoσήμων και η αυξημένη μεταβλητότητα σε ένα εύρος 800 με 850 μονάδες, με μέτριο τζίρο.
Η απουσία εξελίξεων ήταν καταλυτική για την αδυναμία διάσπασης των 850 μονάδων που είχε σαν συνέπεια την εκδήλωση μερικών ρευστοποιήσεων και την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα, χωρίς όμως την διάσπαση κάποιας σημαντικής στήριξης που ορίζεται στη περιοχή των 780 μονάδων.
Το Eurogroup έγινε, το ΔΝΤ πληρώθηκε, αλλά όλη η εβδομάδα καταναλώθηκε σε δηλώσεις, ξανά δηλώσεις, αντεγκλήσεις, διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και φημολογίες για τα μέτρα. Ταυτόχρονα ο κλοιός στη πραγματική Οικονομία σφίγγει κάθε μέρα που περνά. Όλοι οι Φορείς της Αγοράς έχουν απευθύνει έκκληση στη Κυβέρνηση για τερματισμό της αβεβαιότητας και επίτευξη συμφωνίας πριν είναι αργά.
Η παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες, δείχνει ότι η Αγορά τηρεί στάση αναμονής, πιστεύει σε λύση και δεν φοβάται ακόμη τη ρήξη. Θα πρέπει σύντομα όμως να υπάρχουν πραγματικές εξελίξεις και όχι λόγια για να αναθαρρήσουν και οι συντηρητικοί επενδυτές, να αυξηθούν οι τοποθετήσεις, να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να διασπάσει τις 850 μονάδες και να κινηθεί προς τις κρίσιμες 907 μονάδες που συναντά τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών.
Πέρα από την αναμενόμενη βραχυχρόνια αναλαμπή σε περίπτωση συμφωνίας (πιθανώς μερικής με κάποια εκταμίευση), η μεταβλητότητα θα παραμείνει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο αφού η εφαρμογή της συμφωνίας, οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να πυροδοτήσει αυτή, αλλά κυρίως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και η ρύθμιση του χρέους που θα μας απασχολήσει στα μέσα Καλοκαιριού, θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα κα ελπίζουμε αυτή τη φορά οι πολιτικές δυνάμεις της Χώρας να έχουν την ωριμότητα, την σύνεση και τον πατριωτισμό που απαιτείται για να αντιμετωπίσουν.
“Η σύνοδος κορυφής στη Ρίγα την επόμενη εβδομάδα (21-22/5) θα είναι κρίσιμη, ενώ θα αναμένουμε και την εβδομαδιαία απόφαση της ΕΚΤ για τον ELA” αναφέρει ο υπεύθυνος της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.
* ,