Η αδήλωτη εργασία στο στόχαστρο της Έφης Αχτσιόγλου - Δηλώσεις στην ΕΡΤ - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Η αδήλωτη εργασία στο στόχαστρο της Έφης Αχτσιόγλου – Δηλώσεις στην ΕΡΤ

12.11.2016 12:19

Στοχευμένους ελέγχους κατά της αδήλωτης εργασίας προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην ΕΡΤ, στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε εκτενώς στη στρατηγική της κυβέρνησης σχετικά με τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι σκοπεύει να δώσει μεγάλο βάρος στο θέμα της αδήλωτης εργασίας και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει συνολικός ανασχεδιασμός ελέγχων, επίσης «πραγματική λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος του ΣΕΠΕ. Θα ενισχυθούν οι προσλήψεις στους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Η κ.Αχτσιόγλου:

-Επισήμανε την ανάγκη να είναι έτοιμη η κυβέρνηση, ώστε να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές για τη 2η αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου

-Τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων υπογραμμίζοντας πως οι θεσμοί δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους στο θέμα αυτό. «Έχουμε ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια μας» είπε η κ Αχτσιόγλου, «το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων» και τόνισε πως η γραμμή άμυνάς μας είναι να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

– Για τις ομαδικές απολύσεις  τόνισε τη θέση του ΔΝΤ, η οποία είναι υπέρ της αύξησης του ορίου και τις δεσμεύσεις που έχουν οι Ευρωπαίοι στο συγκεκριμένο θέμα από τη νομοθεσία της ΕΕ. «Η νομοθεσία στην Ελλάδα είναι στο μέσο των νομοθεσιών της Ε.Ε.. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μην αλλάξει το νομικό πλαίσιο» σημείωσε.

– Για τον κατώτατο μισθό, τόνισε ότι είναι υπό διαπραγμάτευση και αναγνώρισε ότι «θα συναντήσουμε σκληρή αντίσταση. Μετά το τέλος του προγράμματος ο μισθός θα καθορίζεται με απόφαση από την κυβέρνηση, θέση μας είναι να επιστραφεί στους κοινωνικούς εταίρους η απόφαση, θεσμοί επιμένουν να μείνει στην κυβέρνηση».

-Για το ζήτημα των 3τιών είπε πως «έχουμε πολύ χαμηλό κατώτατο μισθό και βοηθούν οι τριετίες για την εξέλιξη του μισθού. Οι θεσμοί δεν βάζουν ζήτημα ύψους κατώτατου μισθού, η συζήτηση αφορά τον τρόπο διαμόρφωσης».

– Για τον συνδικαλιστικό νόμο, δήλωσε ότι πρέπει «να κινηθούμε στη γραμμή των εθνικών κοινωνικών εταίρων για εξορθολογισμό. Δεν θα κόψουμε κάτι από τα προνόμια, θα κοιτάξουμε τη σωστή εφαρμογή, μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο χρήσης των αδειών και τις εκλογές. Οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να σέβεται την αυτονομία, τη συνδικαλιστική ελευθερία, είναι συνταγματικό δικαίωμα».

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017