ΗΠΑ: Η αγορά εταιρικού χρέους έχει υπερδιπλασιαστεί – ξεπέρασε τα 6 τρις δολ.

Η αγορά εταιρικού χρέους έχει υπερδιπλασιαστεί αναφέρει σε έκθεση της η Bank of America. Προ της κρίσης το εταιρικό χρέος ήταν 2 τρισ. δολάρια και έχει ξεπεράσει τα 6 τρισ. δολάρια. Όσο για το πιο σημαντικό ερώτημα, δηλαδή «ο οποίος αγόρασε όλο αυτό το χρέος», η απάντηση είναι αξιοσημείωτη: Ως επί το πλείστον εγχώριοι επενδυτές λιανικής και ξένοι επενδυτές.

..
Την πρώτη περίοδο 2010-2013 λόγω της μείωσης των επιτοκίων οι μικροί επενδυτές στράφηκαν στα ομολογιακά αμοιβαία και ETFs. Ταυτόχρονα τις ομολογιακές εκδόσεις των εταιριών στις ΗΠΑ κατά βάση τις καλύπτουν επενδυτές λιανικής. Με βάση την ραγδαία αύξηση του εταιρικού χρέους επανέρχεται στην μνήμη η πιστωτική φούσκα του 2006.

.
Εκείνη την περίοδο οι ιδιώτες επενδυτές (οι οποίοι έσπευσαν να αγοράσουν σπίτια, επειδή, όπως υποσχέθηκε ο Bernanke, η αγορά ακινήτων δεν θα υποχωρήσει) δέχθηκαν στην συνέχεια ισχυρό πλήγμα καθώς και οι διαχειριστές ξένων περιουσιακών στοιχείων, που  αγόρασαν CDO και άλλα τοξικά προϊόντα.  Η νέα φούσκα που δημιουργείται με την στήριξη των ιδιωτών επενδυτών είναι το εταιρικό χρέος.

* ,