Η αγορά δεν είναι ο μπαμπούλας, ούτε έχει πολιτικά πρόσημα - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Η αγορά δεν είναι ο μπαμπούλας, ούτε έχει πολιτικά πρόσημα

14.12.2014 15:10

(Η ώρα του Mιλτιάδη)

http://bull-markets.blogspot.gr/

Δυστυχώς το πολιτικό προσωπικό της χώρας πάσχει και μάλιστα βαριά.

Η πάθηση που το κατακλύζει ονομάζεται «οικονομική άγνοια και ασχετοσύνη». Και δυστυχώς το παραπάνω συμπέρασμα δεν είναι γενίκευση. Αφορά το 95% του υπάρχοντος κοινοβουλίου.

Η αγορά δεν είναι ο μπαμπούλας ούτε έχει πολιτικά πρόσημα. Το μόνο που κάνει με τους διάφορους μηχανισμούς της, όπως το χρηματιστήριο, είναι να αντανακλά κάθε φορά την προσφορά και τη ζήτηση και τις προσδοκίες για τα μελλούμενα.

Όσοι δεν το καταλαβαίνουν είναι εκτός τόπου και χρόνου!

Είτε πρόκειται για μια μικρή χώρα, είτε για μια υπερδύναμη ο μηχανισμός είναι περίπου ίδιος. Το βλέπουμε και στην περίπτωση της Ρωσίας, όπου μετά την πτώση του πετρελαίου, τα επιτόκια δανεισμού έχουν φτάσει στο 12% (εικόνα) αναγκάζοντάς την να υποτιμήσει το νόμισμά της κατά 48% (!), όταν η δικιά μας υποτίμηση (όχι νομισματική, με άλλους όρους βέβαια) έχει φτάσει το 30%.  Για να μην αναφερθώ στις χώρες τις Λατινικής Αμερικής όπου προβλέπονται δύσκολες καταστάσεις…

Α, και μιας και το θυμήθηκα με τι επιτόκιο θα μας δανείσει η Ρωσία όταν η ίδια αντλεί χρήματα με 12%; Θα μου πείτε η πτώση του πετρελαίου χτυπά και την Αμερική και ιδιαίτερα τις εταιρείες σχιστολιθικού αερίου. Γιατί εκεί δεν αντιδρούν οι αγορές αρνητικά; Ποιος το είπε αυτό. Για ρίξτε μια ματιά στα διαγράμματα πενταετίας κάποιων μόνο εταιρειών πετρελαίου…

Niska Gas Storage Partners LLC

http://finance.yahoo.com/echarts?s=NKA+Interactive#{%22range%22%3A%225y%22%2C%22scale%22%3A%22linear%22}

SandRidge Permian Trust

http://finance.yahoo.com/echarts?s=PER+Interactive#{%22range%22%3A%225y%22%2C%22scale%22%3A%22linear%22}

Talisman Energy Inc

http://finance.yahoo.com/echarts?s=TLM+Interactive#{%22range%22%3A%225y%22%2C%22scale%22%3A%22linear%22}

Η διαφορά των δύο χωρών είναι πως στην Αμερική επλήγη απλά και μόνο ένας παραγωγικός κλάδος από την πληθώρα άλλων ενώ στη Ρωσία το πετρέλαιο αποτελεί το μοναδικό (κατά 76 %)  κλάδο παραγωγής.

Ποια χώρα έχει λοιπόν περισσότερες πιθανότητες να βγει αλώβητη από την πτωτική τάση του πετρελαίου; Δεν χρειάζεται να είσαι ο μάντης των αγορών για να το καταλάβεις. Τα χρηματιστήρια και τα ομόλογα το έχουν προεξοφλήσει ήδη.

Η πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου μας αφορά όλους άμεσα ή έμμεσα. Η απώλεια 13 δισεκατομμυρίων σε μια εβδομάδα από την ελληνική κεφαλαιαγορά σημαίνει λιγότερους φόρους για το ελληνικό κράτος, επιδείνωση της δυνατότητας των ελληνικών εταιρειών να αντλούν κεφάλαια και ως εκ τούτου πλήγμα στα δημόσια οικονομικά που θα διαπιστωθεί με τον καιρό. 

Τι σημαίνει αυτό; Πώς είτε δουλεύουμε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα τα πράγματα πιθανότατα θα χειροτερεύσουν. Και αυτό δεν είναι κινδυνολογία. Είναι απλή λογική με βάση τα δεδομένα και τις πιθανότητες. Το χρηματιστήριο προεξοφλεί πάντα το χειρότερο σενάριο γιατί οι επενδυτές όπως όλοι οι άνθρωποι μισούν την αβεβαιότητα. Όταν δεν είμαστε σίγουροι για αυτά που θα έρθουν, πάντα φροντίζουμε να λάβουμε τα μέτρα μας. Αν τελικά θα συμβεί ή όχι το απευκταίο αυτό είναι άλλο θέμα. Εμείς πάντως εξοπλιζόμαστε κατάλληλα.

Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις που αδιαφορούμε ή νομίζουμε πως όλα ρυθμίζονται με ένα μαγικό ραβδάκι ή με τη μαγκιά μας, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε μετά σε χαμένους ελληνοτουρκικούς πολέμους ή μικρασιατικές καταστροφές. Αλλά εντάξει, εμάς δε μας αφορούν αυτά. Ο λαός μας έχει κάνει βίωμά του το

“ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ” και “ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ”.

Θα μου πείτε η αντίδραση του χρηματιστηρίου είναι υπερβολική. Όντως. Αλλά αυτό είναι στη φύση της πτώσης. Όταν κατεβαίνουμε με το ποδήλατο την πλαγιά, οι αναταράξεις είναι πολλές, αλλά η κατάβαση είναι γρήγορη και πολλές φορές επώδυνη. Το ίδιο συμβαίνει και με το χρηματιστήριο. Από την άλλη η δική μας αγορά δεν έχει το βάθος των μεγάλων, με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις της να είναι πιο βίαιες και προς τις 2 κατευθύνσεις. Φυσικά οι απότομες διακυμάνσεις οφείλονται και στην ιδιοσυγκρασία του λαού μας που βασικό χαρακτηριστικό του είναι η έλλειψη μέτρου. Το τελευταίο το διαπιστώνουμε σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.

Ας μπούμε και εμείς όμως λίγο στη θέση εκείνου που θέλει να βάλει ή βγάλει χρήματα από μια επένδυση. Εσείς θα επενδύατε σαν σοβαρός επενδυτής τα χρήματά σας σε μια χώρα που το πολιτικό της προσωπικό δεν μπορεί να συνεννοηθεί ούτε στα βασικά; Όπου το φορολογικό σύστημα αλλάζει κάθε μέρα. Όπου δεν ξέρεις αν με ένα διάταγμα θα υποστείς συντριπτικές απώλειες του κεφαλαίου σου ή με μια κρατικοποίηση θα βγει η εταιρεία σου από το ταμπλό και τα λεφτάκια σου θα αποδημήσουν εις κύριον;  

Η απάντηση είναι: Φυσικά και όχι! Για κουτό με περνάς;

Ας μην ξεγελιόμαστε λοιπόν. Η πτώση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη δική μας ανικανότητα και βλακεία.  Και όσο δεν το καταλαβαίνουμε, τόσο θα φτωχαίνουμε και τόσο θα μειώνεται η ζήτηση και άλλο τόσο θα πέφτουν οι τιμές στις πωλήσεις όλων των ελληνικών επενδυτικών προϊόντων. 

Εκτός φυσικά άμα θελήσουμε να κλειστούμε στα ωραία μας σύνορα ανακυκλώνοντας την φτώχεια μας, αφού περί άλλων τυρβάζουμε. Άλλωστε, είναι προτιμότερο να απευθύνεται κανείς σε μια αγορά 10.000.000 ανθρώπων παρά σε μια άλλη δισεκατομμυρίων.

Φυσικά όλοι θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος και από τις επιλογές μας σε βάθος χρόνου… Για κάθε περίπτωση πάντως μπορείτε να συμβουλευτείτε τον παρακάτω κατάλογο. Όποιος και να έρθει στην εξουσία, αν δεν αλλάξει η νοοτροπία του λαού μας, η παρακάτω λίστα πιθανότατα να μας χρειαστεί…

ΤΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

https://epamdytikisattikis.wordpress.com/2011/10/17/%CF%84%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%80%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CF%83%CF%89/

Καλή μας δύναμη και καλή μας τύχη. Τρομάρα μας…

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017