Η ήδη πληγωμένη Οικονομία χάνει πολύτιμο χρόνο

“Μέχρι τώρα δεν φαίνεται φως στο τούνελ, μιας και η Κυβέρνηση θέλει από την μία την χρηματοδότηση, έστω μέσω αύξησης των εντόκων, χωρίς παρόλα αυτά να θέλει να κοστολογήσει συγκεκριμένα τα μέτρα που θα πάρει κερδίζοντας χρόνο μέχρι τον Ιούνιο” επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Οι μέχρι τώρα δηλώσεις δείχνουν πως καμία πλευρά δεν κάνει πίσω, με την Κυβέρνηση να προσπαθεί να πιέσει την ΕΕ με “ατυχείς” δηλώσεις και με τον ELA να έχει σφίξει σε πολύ μικρό βαθμό το όριο, εντείνοντας τα προβλήματα στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Αν λοιπόν δεν βρεθεί λύση άμεσα, τότε ο κίνδυνος για “capital controls” μεγαλώνει και σε αυτή την περίπτωση η ήδη πληγωμένη οικονομία αλλά και ο τραπεζικός κλάδος θα βρεθούν σε σημαντική ασφυξία, με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Αντίστοιχα οι οίκοι θα προχωρήσουν σε υποβαθμίσεις και τότε η κατάσταση μπορεί να εκτροχιαστεί τελείως. Από την άλλη, το θέμα είναι πως ακόμα και σήμερα να βρεθεί βραχυπρόθεσμα μία λύση, είναι φανερό ότι στην λήξη του τετραμήνου η κατάσταση θα είναι και πάλι ασφυκτική.

Το κακό είναι πως η ήδη πληγωμένη Οικονομία χάνει πολύτιμο χρόνο και πρέπει να βρεθεί μία τελειωτική λύση που θα ισορροπήσει την κατάσταση και θα φέρει και πάλι στην εμπιστοσύνη στην Οικονομία και στην Αγορά.

Όσο αυτό δεν συμβαίνει η κατάσταση θα παραμένει “υπ’ ατμόν”, μιας και οι όποιες επενδύσεις θα περιμένουν να επανέλθει ισορροπία.

Από την άλλη το πρόβλημα είσπραξης εσόδων μεγαλώνει μέρα με την μέρα, με την Κυβέρνηση να αισιοδοξεί ότι θα μπορέσει να εισπράξει από το νομοσχέδιο ρύθμισης οφειλών που σκοπεύει να φέρει στην Βουλή προς ψήφιση.

Η Κυβέρνηση για να καλύψει τις λήξεις, ειδικά δανείων του ΔΝΤ, μπαίνει στην διαδικασία να δανειστεί ουσιαστικά από Ταμεία που έχουν σχετική ρευστότητα και που παρόλα αυτά σύντομα θα την χρειαστούν για κάλυψη των υποχρεώσεων τους. Από την άλλη έχει σταματήσει να πληρώνει προμηθευτές, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην ήδη προβληματική Αγορά. Το σκηνικό είναι εκρηκτικό, με την Αγορά να περιμένει με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

Ο Τραπεζικός κλάδος είναι και ο πιο “ευαίσθητος”, μιας και οι όποιες εξελίξεις θα προβληματίσουν πρωτίστως αυτόν. Αν εξαιρέσουμε τον Τραπεζικό κλάδο οι υπόλοιποι τίτλοι έχουν σημαντικά κέρδη από αρχές έτους, έχοντας, στην παρούσα, δείξει ότι έχουν προσαρμοστεί στην κατάσταση, παρόλα αυτά σε περίπτωση που οι εξελίξεις είναι αρνητικές, το πιο πιθανό είναι να έχουμε σημαντική πίεση στο σύνολο της Αγοράς.

Είναι γεγονός πως η ΕΕ θέλει να κρατήσει τις ισορροπίες στο σύνολό της, μιας και η όποια διαφορετική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει και άλλες Χώρες σε αλλαγή πλεύσης. Παρόλα αυτά η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε μία κατάσταση χωρίς ουσιαστικά συμμάχους, κάτι που η Κυβέρνηση πίστευε ότι θα έχει καταφέρει.

Εν κατακλείδι σε πρώτη φάση είναι σημαντικό να έχουμε μία συμφωνία, μιας και θα απομακρύνει τον κίνδυνο ασφυξίας της Οικονομίας αλλά και πιθανών μέτρων στην διακίνηση κεφαλαίων. Σε αυτή την περίπτωση μπροστά μας θα δοθεί ένας χρονικός ορίζοντας κάποιων μηνών, ανοίγοντας ουσιαστικά δρόμο για μία τελειωτική λύση, όποια και αν είναι αυτή, το Καλοκαίρι.

Σε διαφορετική περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, οι εξελίξεις θα είναι πολύ πιο σύντομες από αυτό που περιμένουμε, χωρίς παρόλα αυτά να μπορούμε να τις προβλέψουμε.

* ,