Η έκπληξη Ακκιντζί στα κατεχόμενα δημιουργεί ελπίδες | Mikrometoxos.gr

Η έκπληξη Ακκιντζί στα κατεχόμενα δημιουργεί ελπίδες

20.04.2015 14:24

Η έκπληξη Ακκιντζί στα κατεχόμενα δημιουργεί ελπίδες

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ

Στην ομιλία που έκαμε έξω από το εκλογικό του επιτελείο το βράδυ της Κυριακής ο Μουσταφά Ακκιντζί είπε ότι σήμερα Δευτέρα θα συναντηθεί με την υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Σιμπέλ Σιμπέρ η οποία τερμάτισε στην τρίτη θέση με ποσοστό 22.51% καθώς και με τον ηγέτη του κόμματος Οσκάν Γιορκαντζίογλου.  Ο κ. Ακκιντζί ανακοίνωσε ότι θα έχει επίσης συνάντηση και με τον Κουτρέντ Οζερσάι, ο οποίος έλαβε υπό τις περιστάσεις, ένα επίσης ψηλό ποσοστό (21.23 %) διεμβολίζοντας στην ουσία το δεξιό μπλοκ του πρώην αφεντικού του Ντερβίς Έρογλου.

Ο κ. Έρογλου αρχικά θεωρείτο ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί ενώ τώρα φαίνεται να ερίζει πολύ λιγότερα από ότι ο αντίπαλος του Μουσταφά Ακκιντζί, αφού εκτιμάται μπορεί να αντλήσει ψήφους μόνο από το ποσοστό του ομογάλακτου του Οζερσάι. Από την άλλη ο κ. Ακκιντζί μπορεί να προσδοκεί εκτός από τις ψήφους του ΡΤΚ και σε ψήφους από τη δεξαμενή Οζερσάι, η οποία -από τα πρόσωπα που παρουσιάστηκαν να  πλαισιώνουν τον Όζερσάι- φάνηκε ότι έχει και την αριστερή της πτέρυγα. Παράλληλα και οι δύο υποψήφιοι αναμένεται να κινηθούν προς τον σχετικά μεγάλο όγκο του ποσοστού της αποχής που είναι 37.66% αφού το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες ήταν 62,34%, και είναι το χαμηλότερο που καταγράφηκε ποτέ σε εκλογική αναμέτρηση στα κατεχόμενα.

Μάλιστα στέλεχος του εκλογικού επιτελείου του κ. Ακκιντζί που μίλησε στην «Κ» το βράδυ της Κυριακής εξέφρασε φόβους ότι πολύ πιθανό να «πέσει πολύ χρήμα» από πλευράς του αντίπαλου στρατοπέδου για να εξασφαλιστούν ψήφοι από τη μεγάλη δεξαμενή της αποχής, παρόλο που ο Έρογλου δεν είναι τόσο συμπαθής στην Άγκυρα όσο ο Κουντρέτ Οζερσάι και θα πρέπει ίσως να ξοδέψει από το δικό του προεκλογικό βαλάντιο.

Η λευκή σελίδα Ακκιντζί

Ο Μουσταφά Ακκιντζί μιλώντας μπροστά σε εκατοντάδες οπαδούς του και πολλούς δημοσιογράφους από την Κύπρο και το εξωτερικό, μεταξύ άλλων είπε ότι για την τ/κ κοινότητα αλλά και την Κύπρο, με την εκλογική του νίκη «ανοίγει μια νέα λευκή σελίδα για λύση του Κυπριακού και ειρηνικής συμβίωσης των κοινοτήτων του νησιού, όπως εξυπακούεται όχι μόνο από τις προεκλογικές διακηρύξεις αλλά και από το έμβλημα της εκστρατείας που είναι το κλωνάρι ελιάς. Της ελιάς, της ειρήνης, της προκοπής αλλά και της βαθιάς ρίζας των ανθρώπων τούτου του νησιού στη γη τους» και κάλεσε όλους με κόσμιο τρόπο και σεβασμό στην άλλη άποψη να αγωνιστούν την εβδομάδα αυτή για να νικήσει στις εκλογές «το κλωνάρι της ελιάς». Μάλιστα διαβεβαίωσε ότι ως «πρόεδρος» δεν θα κάνει διάκριση για κανένα κόμμα και για κανένα πολίτη, ενώ σε ότι αφορά την Τουρκία δήλωσε ότι δεν θα είναι συγκρουσιακός με την Άγκυρα αλλά ούτε θα λαμβάνει γραμμή από αυτή, δεν θα είναι σχέσεις εξάρτησης αλλά οι σχέσεις θα περάσουν σε άλλο επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μουσταφά Ακκιντζί έχει διακηρύξει ότι η περίκλειστη πόλη της  Αμμόχωστου θα πρέπει να ανοίξει, γιατί κάτι τέτοιο θα συμβάλει στη λύση του κυπριακού, δηλαδή να ανοίξει το Βαρώσι ως προϋπόθεση, ως σημαντική συμβολή στη λύση του κυπριακού, γεγονός που τον έφερε αντιμέτωπο με όλους τους ανθυποψηφίους του και που θα δημιουργήσει νέα δυναμική αν ο Ακιντζί αναδεχθεί νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης την προσεχή Κυριακή.

Το τελικό αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας της 19ης Απριλίου 2015 στα κατεχόμενα ήταν:

Ντερβίς Έρογλου:     28,18%
Μουσταφά Ακιντζί:  26,92%
Σιμπέλ Σιμπέρ:          22,54%
Κουντρέτ Οζερσάι:   21,23%
Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ:    0,49%
Μουσταφά Ονουρέρ: 0,39%
Μουσταφά Ουλάς:     0,24%

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017