Η Τήνος ακόμη θυμίζει… Αλπεις – μεγάλες οι ζημιές για αγρότες και κτηνοτρόφους

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΙΩΣΕΙ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ

Μπορεί η ηλεκτροδότηση να έχει αποκατασταθεί, αλλά τα χιόνια δεν έχουν ακόμη λιώσει εντελώς στην Τήνο, έξι ολόκληρες μέρες μετά τον πρώτο χιονιά.

Το νησί έζησε καταστάσεις πρωτόγνωρες, με ύψη χιονιού που δεν θυμούνται ούτε οι γηραιότεροι και τρεις μαρτυρικές για τους κατοίκους μέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όταν όλα έξω ήταν παγωμένα.

Κάποιοι αναγκάστηκαν να κοιμούνται με τα μπουφάν κάτω από κουβέρτες και παπλώματα. Επιστρατεύτηκαν σόμπες υγραερίου, τζάκια, γεννήτριες κ.α.

Ειδικά στα ορεινά χωριά, που δεν είναι καθόλου λίγα στο κυκλαδονήσι, οι κάτοικοι ζουν ακόμη με τα χιόνια, τα οποία λιώνουν σταδιακά χάρη στην πρόσφατη ηλιοφάνεια.

Η Τήνος και η Άνδρος παίρνουν τις τελευταίες ημέρες ηλεκτρικό ρεύμα από μονάδα εφεδρική της ΔΕΗ στην Άνδρο, καθώς υπάρχει βλάβη στην νότια Εύβοια, μέσω της οποίας τα δυο νησιά συνδέονται στο εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Αύριο, Δευτέρα, αναμένεται να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών που αποκαλύπτονται όσο λιώνουν τα χιόνια.

Μεγάλες φαίνεται πως είναι οι ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, με ελαιόδεντρα, πορτοκαλιές, λεμονιές, θερμοκήπια κ.α. να έχουν πληγεί, ενώ απώλειες υπήρξαν και στο ζωικό κεφάλαιο με κτηνοτρόφους να έχουν βρει αμνοερίφια παγωμένα στα χωράφια τους.

Η Τήνος ακόμη θυμίζει... Αλπεις - μεγάλες οι ζημιές για αγρότες και κτηνοτρόφους

Τα προβλήματα υδροδότησης που υπήρχαν έχουν σε γενικές γραμμές αποκατασταθεί, αν και τα συνεργεία του Δήμου βρίσκονται ακόμη στο δρόμο, για να αντιμετωπίσουν διάφορες ζημιές που προκύπτουν ως απόρροια της σφοδρότατης χιονόπτωσης (σπασμένες σωληνώσεις κλπ).

Σήμερα, πάντως, Κυριακή με τον καιρό να έχει γλυκάνει αρκετά, δεν ήταν λίγες οι οικογένειες που βγήκαν έξω για να απολαύσουν το σπάνιο για το νησί χιόνι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ ethnos.gr