Η Ελλάδα να γίνει ένα ευρωπαϊκό κράτος θεσμών και νόμων... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Η Ελλάδα να γίνει ένα ευρωπαϊκό κράτος θεσμών και νόμων…

19.07.2015 00:03
Tου Απόστολου Σκουμπούρη
Η χώρα, μετά από μια 5ετία ψεύτικων διλημμάτων, στρεβλών αφηγημάτων και «εμπορίου» πόνου και δυστυχίας, λάτρεψε το τέρας του λαϊκισμού και το θέριεψε. 
Οι «έμποροι» του πόνου και της δυστυχίας του κόσμου, επί μια 5ετία ασέλγησαν στην ψυχή των Ελλήνων, καλλιεργώντας ψευδείς δοξασίες για τα αίτια της κρίσης, στηλιτεύοντας τα μνημόνια ως αποκλειστική αιτία του κακού. 
Μέσα στο τελευταία 6μηνο και ειδικά το τελευταίο διάστημα, ο χρόνος αυτής της 5ετίας… συμπυκνώθηκε, η… αλήθεια αποκαλύφθηκε, η κοινωνία και η πολιτική τάξη, οδηγήθηκε σε αναγκαστική – νομοτελειακή μετάλλαξη και επιστροφή στην πραγματικότητα. 
Μια πραγματικότητα, που δεν την αγνοούσε μόνο την τελευταία 5ετία, αλλά όλες τις τελευταίες 10ετίες από το ’80 και μετά, όπου η νιρβάνα της μεταπολίτευσης και το κράτος – κονσομασιόν «νέκρωσε» και αλλοίωσε την κρίση, τα μυαλά, τα αντανακλαστικά. 
Το σοκ της κοινωνίας, όλων μας, είναι μεγάλο. Εκκωφαντικό. Πρωτοφανές. Μέσα στα συντρίμμια, θα πρέπει τώρα να προσέξουμε να μην χάσουμε τα πάντα, θα πρέπει να αποτρέψουμε την περαιτέρω καταστροφή, απ’ όπου κι αν προέρχεται. 
Παρά την καταστροφή και τις απώλειες, η Ελλάδα συνεχίζει να υπάρχει, η… γη είναι εδώ, τα εδάφη είναι εδώ, η κοινωνία – έστω και με μεγάλες απώλειες και με… αιμορραγία στο εξωτερικό – είναι εδώ. 
Τώρα, δεν είναι καιρός για άλλες «μάχες» του τίποτα, η χώρα πρέπει να τραβήξει μπροστά, με εθνική συνεννόηση και συνεργασία. 
Η χώρα πέρασε ένα πρωτοφανές μαρτύριο το τελευταίο εξάμηνο, που κόστισε πολλά δισ. ευρώ, σκότωσε την ψυχολογία της κοινωνίας, κατέστρεψε περαιτέρω την πληγωμένη οικονομία. 
Τούτη η ώρα δεν ενδείκνυται για άμεσο απολογισμό ή καταλογισμό ευθυνών, αλλά είναι ώρα εθνικής συνεννόησης, σύμπλευσης, σύνθεσης και συνεργασίας. 
Μέσα σε μια κατεστραμμένη οικονομία, με τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δεν είναι καιρός για άλλες κωλυσιεργίες. Απλώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. 
Είναι μια ευκαιρία να ενωθούν όλες οι ευρωπαϊκές – πολιτικές – δυνάμεις και να ανασυγκροτήσουν την χώρα. Ο λαός θα ακολουθήσει. 
Όσοι καταλαβαίνουν τι απετράπη με τη συμφωνία όσοι καταλαβαίνουν σήμερα τι μπορεί να γινόταν στη χώρα, νιώθουν ακριβώς το «πνεύμα» όσων γράφουμε. 
Μακριά από πλαστά διλήμματα του παρελθόντος, μακριά από πολιτικές ή ιδεολογικές φράξιες που ταλαιπώρησαν και περιχαράκωσαν τον τόπο επί δεκαετίες, τώρα, ήρθε η στιγμή και η συγκυρία που… επιτακτικά φωνάζει το… «μαζί»! 
Δεν έχει πλέον κανένα νόημα να συντηρούνται πολιτικά «κάστρα» και ιδεολογήματα του παρελθόντος. Η χώρα και οι επόμενες γενιές είναι πιο πάνω από κόμματα όλων των αποχρώσεων, πιο πάνω από τις καριέρες ελπιδοφόρων ή όχι πολιτικών. 
Τώρα είναι ώρα της εθνικής συνεννόησης, της κατανόησης, της προσφοράς, της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Οι… εχθροί και οι μπαμπούλες που κρατούσαν δέσμια την κοινωνία σε πολιτικές ομάδες και κόμματα δεν υπάρχουν πια. 
Προέχει η διάσωση της χώρας, η ανάταση της οικονομίας, η δημιουργία, η ανάπτυξη, η έλκυση επενδύσεων, η φυγή προς τα εμπρός. Αυτά, δεν είναι αόριστες… ευχές και έννοιες άνευ ουσιαστικής ή πρακτικής σημασίας. 
Είναι έννοιες που «φωνάζουν», απαιτούν, επιτέλους η Ελλάδα να γίνει ένα ευρωπαϊκό κράτος θεσμών και νόμων, ένα κράτος αξιοκρατίας και διαφάνειας, όπου δεν θα έχει ανάγκη από πολιτικούς «πατερούληδες» και προστάτες πάσης φύσεως. 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017