Η Ελλάδα μπλόκαρε τις κυρώσεις εις βάρος της ιρανικής τράπεζας Saderat | Mikrometoxos.gr

Η Ελλάδα μπλόκαρε τις κυρώσεις εις βάρος της ιρανικής τράπεζας Saderat

02.11.2016 00:27

ΒΕΤΟ στην ανανέωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της ιρανικής τράπεζας Saderat, που βρίσκεται επί χρόνια στο στόχαστρο της Δύσης με την κατηγορία ότι συνδέεται με τρομοκρατία, έβαλε η Ελλάδα, όπως μεταδίδει η «Wall Street Journal».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται αμερικανούς, ευρωπαίους και έλληνες αξιωματούχους, η απόφαση για άσκηση βέτο στην παράταση των κυρώσεων ελήφθη από ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τσίπρα στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναθέρμανση των εμπορικών σχέσεων με την Τεχεράνη.

Το μπλόκο της Αθήνας ήλθε παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από ευρωπαίους εταίρους και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2007, η Ουάσιγκτον επέβαλε ποινές στην Saderat με την κατηγορία ότι διοχέτευε χρήματα σε τρομοκρατικές και ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς. Τρία χρόνια αργότερα, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ε.Ε. τιμώρησαν την τράπεζα με την κατηγορία ότι συνδεόταν με το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σημειώνεται πως Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση διατήρησαν τις κυρώσεις σε βάρος του ιδρύματος παρά την περσινή διεθνή συμφωνία για ρύθμιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η Saderat μάλιστα ήταν μία από συνολικά μόλις τρεις τράπεζες που παρέμειναν στη «μαύρη» λίστα των Βρυξελλών.

Η WSJ σημειώνει πως το ελληνικό βέτο έρχεται σε μία ιδιαίτερη συγκυρία, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama θα επισκεφτεί τη χώρα μας στις 15 και 16 Νοεμβρίου.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Jack Lew είχε δηλώσει πέρυσι ότι όποια επιχείρηση συνεργάζεται με την Saderat θα αποκοπεί από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

iran

Ωστόσο, τον περασμένο Απρίλιο, το ανώτερο δικαστήριο της ΕΕ επικύρωσε την προσφυγή της τράπεζας για τις κυρώσεις της ΕΕ, υποστηρίζοντας η Ένωση είχε παράσχει ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τον ισχυρισμό της ότι Saderat εκτελούσε παράνομες δραστηριότητες. Το δικαστήριο επέτρεψε στην ΕΕ να διατηρήσει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας για έξι μήνες κάτω από μια τροποποιημένη χρέωση, μια περίοδο που έληξε στις 22 Οκτώβρη.

Παρόλο που υπήρχαν αμφιβολίες για τη δυνατότητα της ΕΕ να κερδίσετε μια νέα νομική διαμάχη, 27 από τις 28 κυβερνήσεις της Ένωση ήταν έτοιμες να επεκτείνουν τις κυρώσεις, σύμφωνα με ανώτατους ευρωπαίους και έλληνες αξιωματούχοου. Η Ελλάδα αποτέλεσε τη μόνη που αντιτέθηκε.

AdTech Ad«Υπάρχει μια απόφαση της ΕΕ δικαστηρίου και έπρεπε να γίνει σεβαστή», δήλωσε ένας ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος δεν κατονομάζεται

«Υπήρχαν πολύ συγκεκριμένες οδηγίες από την Αθήνα για να το εμποδίσουμε (την παράταση των κυρώσεων)», δήλωσε ένας δεύτερος Έλληνας αξιωματούχος, σύμφωνα με τη WSJ.

Με πληροφορίες από skai.gr

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017