Η Ελλάδα “κατάφερε” να χάσει και τα 11 δισ. του ΤΧΣ: Επέστρεψαν στον ESM - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Η Ελλάδα “κατάφερε” να χάσει και τα 11 δισ. του ΤΧΣ: Επέστρεψαν στον ESM

21.02.2015 22:37

Υπό τον απόλυτο έλεγχο των ευρωπαϊκών θεσμών και δη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έθεσε κάθε πιθανή πηγή χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου το Eurogroup, με τη χθεσινή του απόφαση, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

 

Ικανοποιώντας ένα αίτημα του Βερολίνου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν τη μεταφορά των 10,6 δισ. ευρώ που είχαν απομείνει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF) από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Επίσης, πηγές της ΕΚΤ έλεγαν ότι εάν η Αθήνα εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που θα συμφωνηθούν και θεωρηθεί πιθανή η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, τότε θα δεχθεί και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας.
Εως τότε, οι ανάγκες των τραπεζών για ρευστότητα θα καλύπτονται από τον ELA. Tέλος, η ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, απέρριψε εκ νέου αίτημα να αυξηθεί το όριο των εντόκων γραμματίων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους οι τράπεζες. Με τις αποφάσεις αυτές, η Ευρωζώνη κρατά ανοικτή τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης μόνο για το τραπεζικό σύστημα, αλλά όχι για το Δημόσιο.
Ετσι, η κυβέρνηση έχει μόνο μια εναλλακτική, την ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, ώστε να αρχίσει η εκταμίευση των δόσεων. Αλλωστε, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήταν σαφής. Οταν ερωτήθηκε για την απόφαση να μεταφερθούν στον EFSF τα κεφάλαια του ΤΧΣ, είπε πως αυτή ελήφθη για να μη χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου.
Πάντως, η χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup αποτελεί ανακούφιση για την οικονομία και ιδίως για το τραπεζικό σύστημα, που βρέθηκε μια ανάσα από δραματικές αποφάσεις, όπως οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. «Μετά την απόφαση του Eurogroup, δεν χρειάζονται περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Πλέον αποκλείεται κάτι τέτοιο», έλεγαν οι ίδιες πηγές της ΕΚΤ.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017