Η Ελλάδα για όσους ακόμη έχουν αυταπάτες δέχθηκε την Master Financial Assistance Facility Agreement (MFFA) δηλαδή το μνημόνιο.

Η Ελλάδα για όσους ακόμη έχουν αυταπάτες δέχθηκε την Master Financial Assistance Facility Agreement (MFFA) δηλαδή το μνημόνιο.
Τα 2 με 2,2 δισεκ. ευρώ της δόσης ως προκαταβολή θα μπορούσε να λάβει η Ελλάδα μέσα στον Μάρτιο αν προχωρήσει άμεσα τις βασικές ρήτρες του μνημονίου.
Η ελληνική κυβέρνηση για τυπικούς επικοινωνιακούς λόγους εσωτερικής κατανάλωσης δεν αποδέχεται ότι έχει υιοθετήσει το μνημόνιο ενώ η χθεσινή τηλεδιάσκεψη με την Τρόικα (ονομάζονται θεσμοί) κατέδειξε ότι ούτε το μνημόνιο τελείωσε ούτε η Τρόικα έφυγε.
Αυτά είναι επικοινωνιακά τρικ, αυτό που ενδιαφέρει είναι να βρεθεί λύση στην πιστωτική ασφυξία της Ελλάδος.
Με βάση πληροφορίες (που από την 1 Μαρτίου μετέδωσε το bankingnews) το Eurogroup θα μπορούσε να προεγκρίνει τα 2 με 2,2 δισεκ. μέρος της δόσης των 7,2 δισεκ. ευρώ.
Οι 6 μεταρρυθμίσεις που θα υποβάλλει την Δευτέρα 9 Μαρτίου στο Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνδυαστούν με μέρος του προγράμματος λιτότητας περιλαμβανομένων και ορισμένων αναπτυξιακών ρητρών.
Εφόσον η Ελλάδα αποδεχθεί αυτό το πακέτο μέτρο, η ΕΕ θα δώσει το πράσινο φως της προέγκρισης για τα 2 με 2,2 δισεκ. που αποτελούν μέρος της δόσης των 7,2 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα για όσους ακόμη έχουν αυταπάτες δέχθηκε την Master Financial Assistance Facility Agreement (MFFA) δηλαδή το μνημόνιο.

Οι ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδος μέσα στον Μάρτιο

Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τον Μάρτιο στο ΔΝΤ περίπου 1,53 δισεκ. ευρώ.
Στις 6 Μαρτίου πρέπει να αποπληρώσει 298 εκατ στο ΔΝΤ.
Στις 13 Μαρτίου πρέπει να αποπληρώσει 336 εκατ στο ΔΝΤ
Στις 16 Μαρτίου πρέπει να αποπληρώσει 560 εκατ στο ΔΝΤ
Στις 20 Μαρτίου πρέπει να αποπληρώσει 336 εκατ στο ΔΝΤ
Επίσης στις 9 Απριλίου πρέπει να αποπληρώσει 448 εκατ στο ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα μέσα στον Μάρτιο λήγουν έντοκα γραμμάτια.
Στις 6 Μαρτίου του 2015 πρέπει να πληρωθούν 1,4 δισεκ. έντοκα
Στις 13 Μαρτίου του 2015 πρέπει να πληρωθούν 1,6 δισεκ. έντοκα
Στις 20 Μαρτίου του 2015 πρέπει να πληρωθούν 1,6 δισεκ. έντοκα.
Συνολικά θα πρέπει να πληρωθούν 4,6 δισεκ. ευρώ έντοκα γραμμάτια τον Μάρτιο του 2015.
Δηλαδή πρέπει να αποπληρωθούν 1,53 δισεκ. στο ΔΝΤ τον Μάρτιο και έντοκα γραμμάτια 4,6 δισεκ. δηλαδή σύνολο 6,1 δισεκ. ευρώ.
Από αυτά τα 4,6 δισεκ. εντόκων γραμματίων που πρέπει να πληρωθούν τον Μάρτιο κατ΄ εκτίμηση τα 1,5 δισεκ. είναι έντοκα γραμμάτια που κατέχουν ξένοι επενδυτές.
Για την Ελλάδα η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να πάρει ως προκαταβολή μέρος της δόσης των 7,2 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr