Η ΕΚΤ προειδοποιεί τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την έκθεσή του σε κρατικό χρέος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να διαμηνύσει στις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την έκθεση τους σε κρατικό χρέος αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες για παράταση του προγράμματος, δήλωσαν στο Bloomberg τρεις καλά πληροφορημένες πηγές.

Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο έχει αναλάβει τον έλεγχο των τραπεζών από τον Νοέμβριο, ανησυχεί πως οι ελληνικές τράπεζες θα επιφορτιστούν με μη ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού από μια κυβέρνηση που οδεύει σε χρεοκοπία.

Οι δράσεις του Συμβουλίου θα εξαρτηθούν από την πρόοδο του Eurogroup που θα ξεκινήσει την Παρασκευή, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ωστόσο εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τον περασμένο μήνα η επικεφαλής του Συμβουλίου, Daniele Nouy, απηύθυνε γραπτή έκκληση στις τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεση τους στο ελληνικό κράτος αγοράζοντας περισσότερα έντοκα, δεδομένης της αβεβαιότητας για την θέση της χώρας στην νομισματική ένωση.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι βασικοί αγοραστές των εντόκων ελληνικού δημοσίου. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, τον Μάρτιο λήγουν έντοκα 4,4 δισ. ευρώ και 2,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός μπορεί να ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες να μην αναχρηματοδοτήσουν μέρος ή το σύνολο του χρέους εφόσον υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο.

 

* ,