Η ΕΚΤ θέτει ακραίους φραγμούς στο ελληνικό χρηματιστήριο - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Η ΕΚΤ θέτει ακραίους φραγμούς στο ελληνικό χρηματιστήριο

27.07.2015 01:07

Η ΕΚΤ θέτει ακραίους φραγμούς στο ελληνικό χρηματιστήριο, υπό την ανησυχία ότι αν επανεκκινήσει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά χωρίς περιορισμούς, πέραν των capital controls θα υπάρξουν σημαντικές εκροές καταθέσεων πλήττοντας την ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

 


Η ΕΚΤ σε συνεδρίαση της στις 26 Ιουλίου αποτίμησε όλες τις παραμέτρους και απέρριψε την πρόταση των ελληνικών αρχών να ανοίξει το χρηματιστήριο στις 27 Ιουλίου χωρίς περιορισμούς.
Να σημειωθεί ότι ξένοι, ελληνικές εποπτικές αρχές και ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρίες είχαν συμφωνήσει στην πλήρη απελευθέρωση πλην προφανώς των περιορισμών των capital controls.
Η ελληνική πρόταση περιλάμβανε, πλήρη απελευθέρωση κινήσεων των ξένων θα μπορούσαν να πουλάνε και να αγοράζουν αδιακρίτως και να ρευστοποιούν.
Οι έλληνες θα μπορούσαν να πουλάνε και να αγοράζουν αλλά τα κεφάλαια π.χ. που θα ρευστοποιούνταν στο ΧΑ θα παρέμεναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς υπό τους περιορισμούς των capital controls.
Η ελληνική πρόταση η οποία είχε συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές απορρίφθηκε.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΕΚΤ επέλεξε την λύση να πάει στην αντιπέρα όχθη και να επιβάλλει πολύ αυστηρούς περιορισμούς υπό τον φόβο ότι αν απελευθερωθεί η χρηματιστηριακή αγορά θα ενταθούν οι εκροές και τις απώλειες ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να καλύψει μέσω του ELA.

1)Οι ξένοι θα μπορούν να προβαίνουν σε αγοραπωλησίες αλλά δεν θα μπορούν να μεταφέρουν τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα αν ένα fund πουλήσει μετοχές – αν το καταφέρει και υπάρχει αντισυμβαλλόμενος αγοραστής – υποχρεούται να κρατάει τα κεφάλαια του στην Ελλάδα.
Αυτοί οι ακραίοι όροι θα ισχύσουν για μια εβδομάδα.


2)Για τους έλληνες επενδυτές η ΕΚΤ πρότεινε όλες τους περιορισμούς πλην αυτών που αφορούν νέα κεφάλαια.

Αλλά ποιος επενδυτής θα επενδύσει νέα κεφάλαια στο ελληνικό χρηματιστήριο, τα οποία αυτόματα θα εγκλωβιστούν;
Στην κυριολεξία κανείς.
Τα παλαιά κεφάλαια που βρίσκονται είτε επενδεδυμένα είτε σε καταθετικούς λογαριασμούς που συνδέονται με το χρηματιστήριο θα υπόκεινται στους περιορισμούς των capital controls αλλά δεν είναι σαφές αν μπορούν να επενδυθούν εκ νέου.

Η νέα αντιπρόταση

Εμπρός στο αδιέξοδο που υπάρχει οι ελληνικές αρχές επαναπρότειναν την αρχική ιδέα που έθετε περιορισμούς όπως και όριο νέων κεφαλαίων προς επένδυση τα 5.000 ή 10.000 ευρώ.
Ο Σ. Λαζαρίδης του ελληνικού χρηματιστηρίου και ο Κ. Μποτόπουλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προσπάθησαν να πετύχουν την επανέναρξη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, χωρίς περιορισμούς, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε.
Αργά το βράδυ της Κυριακής 26 Ιουλίου ξεκίνησε νέος κύκλος διαβουλεύσεων ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα έστω και ημιτελής για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Σχέδιο απαξίωσης;

Είναι προφανές ότι αν ισχύσουν οι περιορισμοί της ΕΚΤ στο ελληνικό χρηματιστήριο, η αγορά θα καταρρεύσει από πωλητές και αναξιοπιστία.
Στελέχη της αγοράς μιλούν για σχέδιο απαξίωσης, μπορεί να ακούγεται ως σενάριο συνωμοσίας αλλά φαίνεται ότι με τους όρους που πάει να ανοίξει το ελληνικό χρηματιστήριο…αν ανοίξει τελικά άμεσα….θα είναι θανατική καταδίκη.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017