Η ΓΓΔΕ στήνει δίχτυα από Σεπτέμβρη - Τριπλή παγίδα στις καταθέσεις φοροφυγάδων - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Η ΓΓΔΕ στήνει δίχτυα από Σεπτέμβρη – Τριπλή παγίδα στις καταθέσεις φοροφυγάδων

20.08.2015 11:59

Τριπλή παγίδα στις καταθέσεις φοροφυγάδων

Η ΓΓΔΕ στήνει δίχτυα από Σεπτέμβρη με on line ελέγχους σε βάθος δεκαετίας, κατασχέσεις-εξπρές και φόρο έως και 45% για όσους έκρυψαν εισοδήματα εντός κι εκτός Ελλάδας. Το όριο των 70.000 ευρώ και ο ρόλος που θα παίξουν οι τράπεζες.

Τριπλή παγίδα σε καταθέσεις φοροφυγάδων στήνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, φιλοδοξώντας από το φθινόπωρο να δώσει γερή ανάσαστα έσοδα του προϋπολογισμού.

Η αρχή θα γίνει από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου με τη διεύρυνση τουΜητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, δίνοντας τη δυνατότητα στους ελεγκτές να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο την κίνηση κάθε ευρώστους τραπεζικούς λογαριασμούς των ελεγχομένων.

Ακολουθεί, εντός Σεπτεμβρίου, κύμα κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, με αυτοματοποιημένη διαδικασία, για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 70.000 ευρώ και το τρίπτυχο των παρεμβάσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, όταν θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το νομοσχέδιο, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να καταρτίζεται, για την οικειοθελή αποκάλυψη κρυφών καταθέσεων εντός και εκτός Ελλάδας.

Τα βήματα είναι προκαθορισμένα, περιγράφονται με σαφήνεια στο νέο Μνημόνιο και ήδη οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία. Συγκεκριμένα, το σχέδιο τριπλής παρέμβασης προβλέπει:

1. Μητρώο. Σήμερα οι ελεγκτές βλέπουν μόνο τα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων και δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου έχουν μπλέξει άδικα φορολογούμενοι οι οποίοι πιάνονται στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ελεγκτές δεν έχουν πλήρη εικόνα για τις κινήσεις που έγιναν στο μεσοδιάστημα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Με την επέκταση του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, τον Σεπτέμβριο οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν άμεσα όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων σε βάθος δεκαετίας.

2. Κατασχέσεις-εξπρές. Η ΓΓΔΕ θα αναζητήσει από τον ιδιωτικό τομέα με απευθείας ανάθεση -λόγω του κατεπείγοντος- συνδρομή ώστε να στηθεί άμεσα το νέο σύστημα ηλεκτρονικών κατασχετηρίων. Παράλληλα θα τρέξει εντός Σεπτεμβρίου μια αυτοματοποιημένη διαδικασία μέσω της οποίας θα στείλει προκαταβολικά ερωτήματα σε όλες τις τράπεζες, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν τραπεζικοί λογαριασμοί στο όνομα μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου.

Τριπλή παγίδα στις καταθέσεις φοροφυγάδων - Ο ρόλος των τραπεζών

Οι πρώτες λίστες οι οποίες θα φύγουν για τις τράπεζες θα αφορούν όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 70.000 ευρώ. Οι τράπεζες, με βάση τον σχεδιασμό, έχουν υποχρέωση να προβαίνουν αυθημερόν στις ενέργειες που απαιτούνται για τη δέσμευση των χρημάτων που βρίσκονται ή κατατίθενται στους λογαριασμούς των οφειλετών, μέχρι του ύψους της συνολικής οφειλής.

Μετά τη δέσμευση και εντός δύο ημερών, ενημερώνεται για το ύψος του δεσμευθέντος ποσού η Φορολογική Διοίκηση, η οποία οφείλει να επιβάλει κατάσχεση, το αργότερο σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την ηλεκτρονική παραλαβή της ενημερωτικής απάντησης, άλλως το πιστωτικό ίδρυμα προβαίνει οίκοθεν στην άμεση άρση της επιβληθείσης δέσμευσης.

Πρακτικά λοιπόν, από την ώρα που οι τράπεζες θα λάβουν το ηλεκτρονικό γράμμα από τη ΓΓΔΕ, την ίδια μέρα πρέπει να δεσμεύσουν τον λογαριασμό του πελάτη τους ο οποίος χρωστά παράλληλα στην εφορία πάνω από 70.000 ευρώ, μέσα σε δύο ημέρες να ενημερώσουν τη ΓΓΔΕ, η οποία με τη σειρά της μέσα σε πέντε ημέρες πρέπει να ολοκληρώσει την κατάσχεση. Συνολικός χρόνος, μία εβδομάδα.

3. Νομοσχέδιο. Το τρίτο «χτύπημα» έρχεται τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το Μνημόνιο. Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται -ανάλογα και με τις πολιτικές εξελίξεις βέβαια- να έρθει νωρίτερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων εσωτερικού και εξωτερικού.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα υπάρχει «αμνηστευτική διάταξη», γεγονός που σημαίνει ότι ενταφιάζονται τα σενάρια Βαρουφάκη (είχε θέσει μάλιστα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και σε διαβούλευση) για φορολογικό συντελεστή 21% (αρχικά έλεγε 15% για τα αδήλωτα εξωτερικού και 30% για τα αδήλωτα εσωτερικού).

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να επιβάλει φόρο ίσο με αυτό που αντιστοιχούσε κατά τον χρόνο της απόκρυψης του εισοδήματος σε όσους οικειοθελώς αποκαλύψουν κρυφά εισοδήματα, χαρίζοντας μόνο πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Με τον τρόπο αυτό, ο συντελεστής φόρου μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 45%, ανάλογα με τον χρόνο της απόκρυψης του εισοδήματος και το ύψος του. Όσοι δεν ανταποκριθούν, με το παράλληλο πλέγμα μέτρων, θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμα και με κατάσχεση του 100% των κεφαλαίων που απέκρυψαν, καθώς στον φόρο θα έρθουν να προστεθούν ένα βουνό προστίμων και προσαυξήσεων.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017