Η Β. Ιρλανδία ζητά Δημοψήφισμα για την ένωση της με την Ιρλανδία

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει αν οδηγήσει σε ένα νέο δημοψήφισμα, αυτή τη φορά στη Βόρεια Ιρλανδία για την ενσωμάτωσή της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Αυτή τη δήλωση βόμβα έκανε τα ξημερώματα της Παρασκευή ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας και πρώην επιτελάρχης του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού Μάρτιν ΜακΓκίνες, την στιγμή που είναι κάτι περισσότερο από ξεκάθαρο ότι το δημοψήφισμα στη Βρετανία, δείχνει Brexit.

Ο ΜακΓκίνες είπε ότι είναι «δημοκρατική ανάγκη» να επιτραπεί στους ανθρώπους της Ιρλανδικής νήσου να ψηφίσουν για την επανένωσή της.

«Αν η Βρετανία ψηφίσει για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα υπάρχουν τεράστιες επιπτώσεις για ολόκληρο το νησί της Ιρλανδίας και – δεδομένων όλων των προβλέψεων – θα σταθεί απέναντι σε όλες τις δημοκρατικές επιδιώξεις του Ιρλανδικού λαού» είπε ο ΜακΓκίνες που είναι πρόεδρος του Σιν Φέιν, τονίζοντας ότι το εκλογικό σώμα έχει δικαίωμα με την ψήφο του να αποφασίσει να διατηρήσει έναν ρόλο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο όπως σημειώνει η εφημερίδα Guardian θεωρείται εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο το Λονδίνο να επιτρέψει την διενέργεια ενός τέτοιου δημοψηφίσματος, ενώ σε διαδοχικές δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί υπάρχει μια σαφής πλειονότητα κατοίκων της Βόρειας Ιρλανδίας που τάσσονται υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένo Βασίλειο.