Η Αμερική Κεντρική Τράπεζα FED ανησυχεί για την διάχυση του ελληνικού κινδύνου, στην περίπτωση που υπάρξει χρεοκοπία και Grexit. - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Η Αμερική Κεντρική Τράπεζα FED ανησυχεί για την διάχυση του ελληνικού κινδύνου, στην περίπτωση που υπάρξει χρεοκοπία και Grexit.

08.07.2015 21:37

Η Αμερική Κεντρική Τράπεζα FED ανησυχεί για την διάχυση του ελληνικού κινδύνου, στην περίπτωση που υπάρξει χρεοκοπία και Grexit.

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην FED, όπως αναφέρουν αμερικανοί αξιωματούχοι, αξιολογήθηκε ο ελληνικός κίνδυνος.
Οι αμερικανοί θεωρούν ότι τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδος, θα αγγίξει και την Αμερική.
Εν τω μεταξύ σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στην οποία θα λάβουν μέρος ο Barack Obama, ο Jack Lew και o Αμερικάνος αντιπρόεδρος Jo Bayden.

Στην σύσκεψη υπό τον Obama θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα, αλλά και τη στάση που θα κρατήσουν στη συνέχεια προκειμένου να πιέσουν από την πλευρά τους για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.

Γιατί οι αμερικανοί ανησυχούν για την Ελλάδα;

Η Ελλάδα δεν σημαίνει πολλά πράγματα για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ωστόσο, αυτή η μικρή χώρα στην περιφέρεια της ευρωζώνης βρίσκεται  στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων λόγω των οικονομικών προβλημάτων.

Οι οικονομολόγοι συμφωνούν:
Η Ελλάδα δεν είναι μια μικρή υπόθεση για τις ΗΠΑ.
Ο κίνδυνος διάχυσης της ελληνικής κρίσης στην  οικονομία των ΗΠΑ και το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι μικρός  αναφέρει η Capital Economics.
Οι άμεσοι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας (της οποίας η οικονομία αντιπροσωπεύει σήμερα ένα ασήμαντο ποσοστό μόλις 0,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ) είναι προφανώς πολύ μικροί.
Ωστόσο, ακόμη και οι εξαγωγές της Ελλάδος προς την ΕΕ φθάνουν στο 1,5% του ΑΕΠ των ΗΠΑ για το 2014
Με βάση την BNP Paribas οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Ελλάδα αντιπροσωπεύουν περίπου το 0,006% της οικονομίας των ΗΠΑ.
Η έκθεση των αμερικανών στην Ελλάδα είναι πολύ μικρή.
Με βάση την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών η έκθεση των αμερικανικών τραπεζών, στην Ελλάδα φθάνει τα 12,7 δισ ή 0,04% των διασυνοριακών επενδύσεων.
(Η έκθεση των αμερικανικών τραπεζών έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο μετά την πώληση της Citibank στην Alpha bank)
Η κατάρρευση μιας ή περισσότερων μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ΗΠΑ, ενώ οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μικρότερες  σε σχέση με το  2012, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει.
Η Ελλάδα μπορεί να επιδράσει στην  νομισματική πολιτική των ΗΠΑ;
Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα όμως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται να αλλάξει την νομισματική πολιτική με αυξήσεις επιτοκίων
Η FED των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ενισχύσει τη νομισματική πολιτική, καθώς η αμερικανική οικονομία,  έχει ανακάμψει σημαντικά από την οικονομική κρίση, αλλά θα μπορούσε η αναταραχή στη ζώνη του ευρώ λόγω της  Ελλάδας να υποχρεώσει την FED να αναδιπλωθεί
Η FED είναι απρόθυμη να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2006, εν μέσω μιας άλλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που προκαλεί η Ελλάδα.
Όμως ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η χρεοκοπία της Ελλάδος θα ήταν καλό νέο για τις ΗΠΑ, σε περίπτωση που τα πράγματα επιδεινώνονταν σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, καθώς οι επενδυτές θα στραφούν στα αμερικανικά ομόλογα κρατώντας τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα.
Οι αμερικανοί θέλουν χαμηλά επιτόκια άρα θα τους συνέφερε μια κρίση στην Ευρώπη.
Τελικά, ενώ η ελληνική ιστορία είναι ένα συναρπαστική, αποτελεί μικρή υπόθεση για τις  ΗΠΑ.
Παρ΄ όλα αυτά οι αμερικανοί ενδιαφέρονται για την Ελλάδα όχι μόνο με όρους οικονομικής ή νομισματικής πολιτικής, βάζουν στο τραπέζι και τα γεωπολιτικά ζητήματα, δεν θέλουν οι Ρώσοι να αποκτήσουν προβάδισμα.

 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017