Ηλίας Ζαχαράκης: Το μεγάλο “κλειδί” είναι οι Τράπεζες | Mikrometoxos.gr

Ηλίας Ζαχαράκης: Το μεγάλο “κλειδί” είναι οι Τράπεζες

25.11.2014 06:53

 25.11.2014 Αν δούμε τα πολιτικά γεγονότα με βάση την λογική θα καταλάβουμε πως εξελίσσεται ένα σημαντικό πολιτικό παιχνίδι α) ανάμεσα στους Έλληνες “παίκτες”, (Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση) και β) ανάμεσα στην τρόικα και την Ελλάδα, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η Κυβέρνηση προσπάθησε να παίξει το σχέδιο “έξοδος από το μνημόνιο και έξοδος στις Αγορές” χωρίς παρόλα αυτά να έχει υλοποιήσει το σύνολο των δεσμεύσεων.

Αυτό προφανώς έγινε χωρίς την συναίνεση των Ευρωπαίων με αποτέλεσμα να δούμε την Αγορά να καταρρέει και το spread να εκτοξεύεται σε επίπεδα που δεν μπορούν να μας βγάλουν στις Αγορές.

Από την άλλη η Αντιπολίτευση πίστεψε πως είναι το ιδανικό timing να πάει σε εκλογές, με την πρόφαση μη εξεύρεσης Προέδρου, πιστεύοντας πως θα έχει περάσει τον μεγάλο σκόπελο του μνημονίου.

Προφανώς η Ευρώπη βλέποντας τις εσωτερικές πολιτικές κινήσεις, αποφάσισε να “στυλώσει τα πόδια της” και να δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις, θέλοντας να δείξει και στην Κυβέρνηση, αλλά πολύ περισσότερο στην Αντιπολίτευση, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο τα φαντάζονται.

Η υπογραφή τους για λύση στην βιωσιμότητα του χρέους, παρά τις δηλώσεις του Ντράγκι, θα υλοποιηθούν αλλά με τους κανόνες τους και όχι με τον τρόπο που θέλουν τα Ελληνικά κόμματα, μιας και ξέρουν πως είναι αναγκαία κίνηση για να μπορέσει η Οικονομία να αντιδράσει.

Όλο το σκηνικό μας έδειξε πως από μόνοι μας μέσα στην ΕΕ δεν μπορούμε να κινηθούμε αυτόνομα, από την στιγμή που ακόμα εξαρτόμαστε σε μεγάλο μέρος από τους δανειστές.

Δυστυχώς όλο αυτό το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι και από πλευράς Κυβέρνησης (αναβλητικότητα δεσμεύσεων διαρθρωτικών μέτρων) αλλά και από την Αντιπολίτευση (να προκαλέσει εκλογές), το μόνο που κατάφεραν είναι να μας κάνουν να χάσουμε πολύτιμο χρόνο, σαν οικονομία…

Εκεί που όλα έδειχναν πως είμαστε σε μία φάση που με κάποιες ακόμα κινήσεις θα μπορούσαμε να κάνουμε την διαφορά και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με απλή επιτήρηση, με έξοδο στις Αγορές αλλά και με λύση στο χρέος πολύ πιο σύντομα.

Η ανάπτυξη που φάνηκε πρόσφατα, μετά από χρόνια, θα μπορούσε να είναι η απαρχή μιας αναστροφής της Οικονομίας σε πιο γρήγορους χρόνους, κάτι που έχουμε ανάγκη μιας και η ύφεση έχει διαλύσει τα πάντα σε τόσο μεγάλους χρόνους.

Σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, το μεγάλο “κλειδί” είναι οι Τράπεζες, μιας και το ξεκαθάρισμα των βιώσιμων Επιχειρήσεων και ο περαιτέρω δανεισμός και αναχρηματοδότησή τους, θα κάνει την διαφορά στην ανάπτυξη.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017