Ηθελαν να αιματοκυλίσουν τον Αγιο Βαλεντίνο και να αυτοκτονήσουν

ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ, ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Μία ομάδα «περιθωριακών με φονικές διαθέσεις» σχεδίαζε να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους πυροβολώντας αδιακρίτως την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στην καναδική πόλη του Χάλιφαξ, πρωτεύουσας της Νέας Σκοτίας.

Τα σχέδιά τους αναχαιτίστηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μετά από ένα τηλεφώνημα αγνώστου στις Αρχές, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Καναδά το Σάββατο.

Συνελήφθησαν από την αστυνομία τρία άτομα, δύο Καναδοί και μία υπήκοος ΗΠΑ, ενώ άλλος ένας άνδρας που συνδέεται με την υπόθεση βρέθηκε νεκρός σε κατοικία του Χάλιφαξ.

«Με βάση όσα ξέρουμε ως τώρα, θα ήταν καταστροφικό, με τις μαζικές απώλειες να είναι μία σαφής πιθανότητα», όπως είπε ο Πίτερ ΜακΚέι στους δημοσιογράφους. «Η επίθεση δεν φαίνεται να συνδέεται με πολιτισμικά κίνητρα, κατά συνέπεια δεν έχει σχέση με την τρομοκρατία», κατά τον ίδιο.

Ενας 19χρονος Καναδός και μία 23χρονη Αμερικανή που πιστεύεται ότι επικοινωνούσαν διαδικτυακά, φέρονται να σχεδίαζαν να ανοίξουν πυρ σε αδιευκρίνιστο δημόσιο χώρο. «Φαίνεται ότι περιθωριακοί με φονικές διαθέσεις που είτε ζούσαν είτε ήρθαν εδώ και σχεδίαζαν να προκαλέσουν μακελειό στην κοινότητά μας», είπε ο ΜακΚέι, ο οποίος ξακαθάρισε ότι όλοι οι ύποπτοι είτε κρατούνται είτε είναι νεκροί.

Με προηγούμενη ανακοίνωσή της η Αστυνομία διευκρίνισε ότι εντόπισε πληροφορίες πως ο 19χρονος και η 23χρονη είχαν πρόσβαση σε όπλα και σχεδίαζαν να σκοτώσουν ανθρώπους, ενώ στη συνέχεια θα αυτοκτονούσαν. Ο επικεφαλής της Μπράιαν Μπρέναν είπε στο CBC πως επρόκειτο για «ομάδα ατόμων με συγκεκριμένες πεποιθήσεις που σκόπευαν να προχωρήσουν σε πράξεις βίας κατά πολιτών».

Τα τεκμήρια οδήγησαν σε δύο ακόμη νεαρούς Καναδούς, έναν 20χρονο και έναν 17χρονο, που συνελήφθησαν επίσης ως εμπλεκόμενοι, χωρίς να είναι ακόμη σαφής ο ρόλος τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 19χρονος βρέθηκε νεκρός σε κατοικία νωρίς την Παρασκευή, ο 20χρονος και η 23χρονη συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο του Χάλιφαξ, ενώ ο 17χρονος συνελήφθη σε άλλο σημείο.