Ζητούμενο για την δύναμη των “Buyers” είναι η διατήρηση του επιπέδου των 645 με 650 μονάδων | Mikrometoxos.gr

Ζητούμενο για την δύναμη των “Buyers” είναι η διατήρηση του επιπέδου των 645 με 650 μονάδων

14.01.2017 00:01

του Απόστολου Μάνθου

Οι εναλλαγές στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη μετά και τη φυγή της Τράπεζας Κύπρου, έχει δημιουργήσει αυξημένη ευαισθησία στις αυξομειώσεις των τραπεζών, καθώς η μετοχή της Alpha Bank έχει περάσει στη πρώτη θέση σε βαρύτητα, καθαιρώντας στη δεύτερη θέση τη Coca Cola HBC ενώ η Εθνική Τράπεζα και η Πειραιώς έχουν ανέλθει στη 3η και 4η θέση αντίστοιχα αφήνοντας πίσω τις προηγούμενες «ήρεμες» δυνάμεις των: ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΠΕΛΑ και ΟΤΕ.

Το φαινόμενο αυτό έχει σπρώξει στις προηγούμενες συνεδριάσεις το Γενικό Δείκτη σε υψηλά 14 μηνών, στις 670 μονάδες, δίχως όμως να πείσει για τη συνέχεια της κίνησης μιας που τα καύσιμα, που έρχονταν από το συνολικό τζίρο των συναλλαγών δεν ξεπερνούσε τα 50 με 60 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι τα «alerts» στα τερματικά των ενεργών επενδυτών μετά τη διάσπαση της ζώνης των 660 με 650 μονάδων δε μπόρεσαν να δώσουν τις αναδιαρθρώσεις που άρμοζαν για να σπρώξει τα θεσμικά χαρτοφυλάκια σε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον διαφυγής προς την περιοχή των 700 μονάδων.

Ζητούμενο για τη δύναμη των “Buyers” είναι η διατήρηση του επιπέδου των 645 με 650 μονάδων σε ένα ενδεχόμενο pullback της αγοράς. Διαγραμματικό στοιχείο, που θα μπορούσε με το κατάλληλο τζίρο να επαναφέρει το Γενικό Δείκτη σε ανοδική τροχιά προς τα υψηλά του προπερασμένου Οκτωβρίου στις 730 μονάδες περίπου.

FTSE 25

Ο δε δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 εδώ και μέρες επιδίδεται μετά την ανοδική διάσπαση των 1740 μονάδων σε αλληλοκαλυπτόμενα candlesticks αναμονής δίχως να έχει τη τεχνική φόρα που αρμόζει για να μπορέσει να αποδράσει άνω των 1800 μονάδων βάζοντας ως μετέπειτα στόχο την άνω πλευρά του ανοδικού καναλιού στις 1835 μονάδες περίπου. Καθοδική καταστρατήγηση της περιοχής στήριξης των 1740 με 1725 μονάδων θα επιφέρει βραχυχρόνια αλλαγή στη τάση.

Οκτώ συνεδριάσεις πάει να συμπληρώσει ο Τραπεζικός Δείκτης πάνω από τη βραχυχρόνια αντίσταση των 855 μονάδων αποτυπώνοντας όμως στη χθεσινή συνεδρίαση ένα candlestick ανοδικής αδυναμίας πλησίον της προηγούμενης τοπικής κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου στις 912 μονάδες. Καθοδική διάσπαση των 855 μονάδων θα φέρει το τραπεζικό δείκτη σε επαφή με τις 825 μονάδες. Αντιθέτως η αρπαγή των 920 μονάδων με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα βάλει τα διαγραμματικά θεμέλια για την πολύ σημαντική περιοχή αντίστασης των 1000 μονάδων.

*Ο κ. Μάνθος είναι υπεύθυνος Τεχνικής Ανάλυσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, Μέλος Επενδυτικής Επιτροπής

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017