Ζητά να την δανείσουν οι πελάτες της με “τόκο” 6% η ΔΕΗ

Στην ουσία αυτή την διάσταση έχει η απόφαση που έλαβε η επιχείρηση για προπληρωμή από τους συνεπείς της πελάτες της κατανάλωσης ρεύματος ενός ολόκληρου χρόνου, με αντάλλαγμα παροχή έκπτωσης 6%. Μία κίνηση που απευθύνεται σε όσους προφανώς έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν, αλλά κυρίως σε μεγάλες και πολύ μεγάλες καταναλώσεις.

Το επισημαίνει και η ίδια η ΔΕΗ σύμφωνα με την οποία “η εφαρμογή του προγράμματος «Προπληρωμή Λογαριασμού» ξεκινά άμεσα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και από τον Μάρτιο για νοικοκυριά, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις”. Στην ΔΕΗ προσδοκούν ότι το μέτρο θα μπορούσε να συναντήσει θερμή ανταπόκριση από μεγάλες αλυσίδες, καταστήματα, επιχειρήσεις και βιομηχανίες με καταναλώσεις χιλιάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε ρεύμα.

Σε αυτούς τους πελάτες απευθύνεται κυρίως η έκπτωση 6% στο ρεύμα, καθώς μεταφράζεται σε πολύ σημαντικά ποσά αν τα υπολογίσει κανείς σε ετήσια βάση. Αλλωστε έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία στην περίπτωση της Αλουμίνιον της Ελλάδος, εξασφαλίζοντας στη ΔΕΗ ένεση ρευστότητας ύψους 100 εκατ. ευρώ. Σε αυτήν λοιπόν την λογική κινείται και το σχέδιο “πλήρωσε μπροστά για το ρεύμα της χρονιάς και θα πάρεις έκπτωση”, δείγμα της αγωνίας της επιχείρησης για ρευστό εδώ και τώρα.

Στην ουσία, οι νέοι τρόποι που αναζητά η ΔΕΗ για να ενισχύσει την ρευστότητά της δείχνουν ακριβώς πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Και όλα αυτά διαδραματίζονται μέσα σε ένα περιβάλλον όπου ο βραχνάς των ανεξόφλητων οφειλών παραμένει. Κινείται ανάμεσα στα 2 με 2,5 δισ. ευρώ, παρ’ ότι με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε έχουν διακανονιστεί οφειλές ύψους 1,3 δισ. ευρώ από 625.000 καταναλωτές. Την ίδια όμως στιγμή 1,15 εκατ. πελάτες με οφειλές έκαστος έως 500 ευρώ και συνολικά 130 εκατ. ευρώ, συνεχίζουν να γυρίζουν την πλάτη στο διακανονισμό του χρέους τους.

* ,