“Ζήτημα” με Paulson στην ΕΥΔΑΠ | Mikrometoxos.gr

“Ζήτημα” με Paulson στην ΕΥΔΑΠ

11.05.2015 14:21

Τη σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ αναμένει ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος John Paulson προκειμένου να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί το 10% του μετοχικου κεφαλαίου της εταιρείας που απέκτησε πέρυσι τον Μάιο.

Όπως αναφέρουν στο Capital.gr ενημερωμένες πηγές που διατηρούν την ανωνυμία τους- καθώς δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί να τοποθετηθούν δημόσια-ο ιδρυτής της Paulson & Co «θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να πουλήσει τη συμμετοχή του εάν και εφόσον τα ηνία της ΕΥΔΑΠ αναλάβει άτομο που θα επιλεγεί με κομματικά ή άλλου είδους παρόμοια κριτήρια».

Ο Paulson παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα- συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς και άλλων συστημικών τραπεζών- και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει θορυβηθεί λόγω και της διαφαινόμενης πρότασης του Δημοσίου, πουαποκάλυψε την Πέμπτη το Capital.gr, για τον διορισμό στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου του συντρόφου της Ρένας Δούρου Γιάννη Μπενίση.

Ζυμώσεις
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr, κατά τις -διαρκείς τις τελευταίες ημέρες- ζυμώσεις σχετικά με τη νέα σύνθεση του δ.σ. της ΕΥΔΑΠ υπήρξε η σκέψη στη θέση του προέδρου να τοποθετηθεί ο κ. Μπενίσης και νέος διευθύνοντας σύμβουλος να οριστεί στέλεχος της αγοράς που διοίκησε την εισηγμένη πριν από μία πενταετία.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή και ως αποτέλεσμα, εάν δεν υπάρξουν ανατροπές, τη θέση του CEO θα αναλάβει ο κ. Μπενίσης που, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται, αρχικά, ότι είχε προταθεί για να στελεχώσει το νέο δ.σ. της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα, το υφιστάμενο οργανόγραμμα, όπου πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος  είναι το ίδιο πρόσωπο, δεν θα διατηρηθεί, ενώ οι αρχικοί σχεδιασμοί έκαναν λόγο για δημιουργία θέσης αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι αποφάσεις για τα νέα πρόσωπα της εταιρείας μάλλον δεν θα ληφθούν μεθαύριο Τετάρτη ημέρα που το Δημόσιο με αίτημά του –κατά την ετήσια γενική συνέλευση της 29ης Απριλίου- όρισε για να πραγματοποιηθεί έκτακτη γ.σ. με θέμα, μεταξύ άλλων, την «εκλογή μέχρι εννέα  μελών του Δ.Σ.».

Η νέα αναβολή αποδίδεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεγονός ότι δεν έχει ακόμη μεταβιβαστεί στο Δημόσιο το 27,3% που διαθέτει το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου το Δημόσιο να έχει ποσοστό 51% ή μεγαλύτερο για να προχωρήσει σε αλλαγή του δ.σ.

Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα αυτα φαινεται να έχουν δημιουργήσει ανησυχία στον Paulson που ένα χρόνο πριν απέκτησε στην τιμή των 8,10 ευρώ ανά μετοχή το 9,99% της ΕΥΔΑΠ (προς περίπου 86 εκατ. ευρώ). Οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας είναι ανύπαρκτες (ήδη επτά μήνες-από την προκήρυξη εθνικών εκλογών έχουν χαθεί), το σχέδιο αποκρατικοποίησης της εισηγμένης δεν υφίσταται, ενώ τη διοίκηση αναμένεται να αναλάβουν στελέχη που φαίνεται να διατηρούν «εκλεκτικές συγγένειες» με το ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, ο κ. Μπενίσης, υπό τον όρο ότι θα αποτελέσει το νέο διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, θα διαθέτει κοινό πεδίο δράσης με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, μιας και η υλοποίηση σημαντικού αριθμού έργων της ΕΥΔΑΠ εξαρτάται από την έγκριση της μεγαλύτερης περιφέρειας της Ελλάδας.

dimitris.delevegos@capital.gr

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017