Ε.Ε.: Τον Σεπτέμβρη ξανά στο επίκεντρο η Ελλάδα

‘Οπως σημείωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης το θέμα της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Eurogroup της 11ης Ιουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά «δεν σκοπεύουμε να συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας πριν τον Σεπτέμβριο». Τόνισε δε ότι  δεν υπάρχει καμία σημαντική καθυστέρηση στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων που θα «ξεκλειδώσουν» την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν μια σειρά θεμάτων.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο που αναφέρονται σε σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι είναι ακόμα νωρίς για να μπορεί να πει κανείς κάτι τέτοιο και ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να «ξεκλειδώσει» η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι μια σειρά θεμάτων θα πρέπει να προχωρήσουν, όπως π.χ. το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο δεν αρκεί να τεθεί απλώς σε λειτουργία ως τον Σεπτέμβριο, αλλά να οριστεί η διοίκηση και το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου. «Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν», κατέληξε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Εξάλλου, το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στο Eurogroup της 11ης Ιουλίου είναι η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία και η γενική οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη.

Τέλος, στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος και τις επιπτώσεις του στην ευρωζώνη, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν για τις προοπτικές της ανάπτυξης και την κατάσταση στις αγορές, στη βάση παρουσίασης από την ΕΚΤ και την Επιτροπή.